Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις αγορές εν μέσω αστάθειας η Monte dei Paschi, για την πώληση μετοχών 2,5 δισ. ευρώ

Στις αγορές εν μέσω αστάθειας η Monte dei Paschi, για την πώληση μετοχών 2,5 δισ. ευρώ
Η MPS δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει αναδόχους για το έβδομο cash call (έκδοση μετοχών) μέσα σε 14 χρόνια
Αντιμέτωπη με τις αγορές, εν μέσω αστάθειας, θα βρεθεί η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) την επόμενη εβδομάδα, καθώς επιδιώκει να αντλήσει έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ  από την πώληση μετοχών, αφού κατάφερε την Πέμπτη να εξασφαλίσει τη στήριξη μιας ομάδας τραπεζών.
Σύμφωνα με το Reuters, η MPS χρειάζεται περισσότερα μετρητά για να απολύσει 3.500 υπαλλήλους μέσω ενός δαπανηρού προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης και για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, μόλις πέντε χρόνια μετά τη διάσωση ύψους 8,2 δισ. ευρώ που έδωσε στο κράτος τον πλειοψηφικό έλεγχο της τράπεζας.
Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στην Τοσκάνη, μια περιοχή που αποτελεί ιστορικό προπύργιο της ιταλικής κεντροαριστεράς, η MPS έχει στενούς δεσμούς με πολλές επιχειρήσεις της περιοχής που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μόδας, των δερμάτινων ειδών και του τουρισμού.

«Too big to fail»

Η MPS, η οποία θεωρείται πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, βρίσκεται στο επίκεντρο των τραπεζικών προβλημάτων της Ιταλίας μετά την ατυχή εξαγορά της την παραμονή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.
Δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει αναδόχους για το έβδομο cash call (έκδοση μετοχών) μέσα σε 14 χρόνια, αναγκάζοντάς την να αγωνιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να συγκεντρώσει προκαταβολικές δεσμεύσεις από τους επενδυτές ώστε να περιορίσει τους κινδύνους για την τραπεζική κοινοπραξία.
Με μόνο έξι από τις οκτώ τράπεζες να έχουν συμμετάσχει αργά την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της MPS, Luigi Lovaglio και ο οικονομικός διευθυντής Andrea Maffezzoni εργάστηκαν όλη τη νύχτα με τους δανειστές για να εξασφαλίσουν την τελική υποστήριξη.
Η Bank of America, η Citigroup, η Credit Suisse και η Mediobanca είναι οι παγκόσμιοι συντονιστές της προσφοράς.
Η Barclays, η Societe Generale, η Stifel και η Santander, οι οποίες προσχώρησαν τελευταίες, είναι οι σύμβουλοι που θα «τρέξουν» την έκδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης