Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος – Οι ουκρανικές επιθέσεις στο Belgorod έγιναν με βελγικά όπλα – Το Βέλγιο ζητά επειγόντως απαντήσεις από τον Zelensky

Σάλος – Οι ουκρανικές επιθέσεις στο Belgorod έγιναν με βελγικά όπλα –  Το Βέλγιο ζητά επειγόντως απαντήσεις από τον Zelensky
Aποδεικνύεται, πως τα βελγικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη ρωσική περιοχή του Belgorod, γεγονός που φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τις Βρυξέλλες απέναντι στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Μείζον θέμα έχει ανακύψει στο Βέλγιο με τη χρήση των όπλων, που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της νατοϊκής ενίσχυσης του καθεστώτος Zelensky.
Ωστόσο αποδεικνύεται, πως τα βελγικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη ρωσική περιοχή του Belgorod, γεγονός που φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τις Βρυξέλλες απέναντι στη Ρωσία.
Πάντως η βελγική κυβέρνηση δεν αναστέλλει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι να δοθούν απαντήσεις από το καθεστώς του Κιέβου.

Αναμένονται απαντήσεις - Υπάρχουν αποδείξεις 

Το Βέλγιο θα συνεχίσει να ενισχύει με όπλα την Ουκρανία, εν αναμονή απάντησης στο ερώτημα σχετικά με το πώς τα βελγικά τουφέκια κατέληξαν στα χέρια των μαχητών που επιτέθηκαν στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας Ludivine Dedonder σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Soir.
«Το Βέλγιο δεν θα αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εν αναμονή απάντησης από την ουκρανική πλευρά», είπε.
Το Βέλγιο περιμένει μέχρι τις 15 Ιουνίου την απάντηση της Ουκρανίας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των όπλων της για αυτή την επίθεση.
«Στείλαμε ένα αίτημα στην Ουκρανία τη Δευτέρα (5/6/2023). Θα έχουμε μια ομάδα επαφής για την Ουκρανία στις 15 Ιουνίου.
Εάν δεν υπάρξει απάντηση μέχρι τότε, θα μιλήσω με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Alexey Reznikov» έκανε γνωστό η Dedonder.
Τόνισε επίσης ότι «κάθε αποστολή όπλων έχει συνημμένο ένα έγγραφο που εξηγεί ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους και όχι για την επίθεση σε άλλα κράτη.
Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς κανόνες».
«Όταν κοιτάμε τις φωτογραφίες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για επιθετικά τουφέκια FN Scar (βελγικής κατασκευής).
Αλλά προέρχονταν από τις αποστολές βοήθειας που είχε στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία;
Ή από τις παρτίδες που αγόρασαν άλλες χώρες από η ομάδα στήριξης της Ουκρανίας;
Ή μήπως αποτέλεσαν λεία σε πεδία μάχης, όπως συμβαίνει συχνά σε οποιαδήποτε ζώνη σύγκρουσης;
Ελπίζω ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή», σημείωσε η Dedonder.
dond.jpg
Πολλά όπλα

Πρόσθεσε δε ότι το Βέλγιο έχει ήδη αποστείλει στην Ουκρανία όπλα αξίας 274 εκατομμυρίων ευρώ.
«Έχουμε στείλει διαφορετικούς τύπους όπλων: αυτόματα φορητά όπλα, πυρομαχικά, πολυβόλα, αντιαρματικά, βαρείς όλμους, ιατρικό εξοπλισμό και προστατευτικό εξοπλισμό.
Στέλνουμε προμήθειες ανάλογα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, οι οποίες εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.
Πρόσφατα, έχουμε προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων και πυρομαχικών για αεράμυνα και πυροβολικό», πρόσθεσε.

Εκπαίδευση εκατοντάδων στρατιωτών

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της Dedonder, το Βέλγιο έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 700 Ουκρανούς στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων σκοπευτών ενώ η εκπαίδευση των πιλότων αεροσκαφών «θα ξεκινήσει σύντομα».
Τόνισε ότι η εκπαίδευση των πιλότων αεροσκαφών «σίγουρα δεν θα γίνει σε βελγικό έδαφος».
«Μέχρι στιγμής, το Βέλγιο έχει εκπαιδεύσει πάνω από 700 Ουκρανούς στρατιωτικούς.
Συνεχίζουμε την εντατική εκπαίδευση στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων σκοπευτών και σκαπανέων αλλά και ειδικών δυνάμεων.
Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται στη Γερμανία και την Πολωνία.
Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε διμερή εκπαιδευτικά προγράμματα που υπήρχαν πριν, τόσο γενικού σκοπού όσο και προγράμματα για δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων», τόνισε η Βελγίδα υπουργός Άμυνας.

Οι επιθέσεις στο Belgorod

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία διεξήγαγε ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρησης στο Belgorod, όπου και κατάφερε τελικά να εξουδετερώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που εισέβαλαν.
Μολονότι κι άλλες επιθέσεις έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες στη ρωσική περιφέρεια, που συνορεύει με την Ουκρανία, αυτή του Μαΐου 2023 ήταν η πρώτη σε τέτοια κλίμακα.
Οι επιχειρήσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για να «εξουδετερωθούν» πλήρως οι «Ουκρανοί σαμποτέρ» που είχαν εισβάλει στο Belgorod συνεχίστηκαν μέχρι και τις αρχές Ιουνίου οπότε και ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε τους ουκρανικούς σχηματισμούς.
Αποτέλεσμα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του ρωσικού στρατού ήταν δεκάδες Ουκρανοί μαχητές νεκροί.
Στη συνέχεια, και ο κυβερνήτης της περιοχής ανακοίνωσε την άρση των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων που είχαν επιβληθεί.
Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, ενώ πίσω από τις επιθέσεις εμφανίζονται να είναι μαχητές της λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» και του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών».
Οι δύο ομάδες, που ισχυρίζονται ότι σχεδιάζουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, είχαν ανακοινώσει ότι «δημιουργούν αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με την Ουκρανία, απ' όπου ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορεί να βομβαρδίζει την Ουκρανία».
Το Κρεμλίνο έχει αναφερθεί στους «Ουκρανούς μαχητές» που συνέχιζαν να είναι ενεργοί στην περιοχή Belgorod με τον εκπρόσωπό του, Dmitry Peskov να υποστηρίζει ότι η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε για να αποτραπούν τέτοιες επιδρομές και ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από τη ρωσική πλευρά.
«Αυτό που συνέβη προκαλεί βαθιά ανησυχία και δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εναντίον της χώρας μας.
Αυτό απαιτεί από την πλευρά μας περισσότερες προσπάθειες, οι προσπάθειες αυτές συνεχίζουν να γίνονται και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται για να μη συμβεί αυτό», είχε δηλώσει ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης