Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Austin (ΗΠΑ) σε Netanyahu: Μόνο αν προστατευθούν οι άμαχοι θα νικήσεις, διαφορετικά ετοιμάσου για συντριπτική ήττα

Προειδοποίηση Austin (ΗΠΑ) σε Netanyahu: Μόνο αν προστατευθούν οι άμαχοι θα νικήσεις, διαφορετικά ετοιμάσου για συντριπτική ήττα
Το δίδαγμα από το Ιράκ δεν είναι ότι ίσως κερδίσεις τον πόλεμο στην πόλη προστατεύοντας τους αμάχους, αλλά ότι μόνο έτσι κερδίζεις με βεβαιότητα τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας
Mόνο αν προστατεύσεις τους αμάχους κερδίζεις τον πόλεμο σε αστικές περιοχές, προειδοποιεί το Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, «αλλιώς χάνεις και τον πόλεμο και το δίκιο σου», υπογραμμίζοντας πως αυτό έδειξε η αμερικανική εμπειρία από το Ιράκ και αυτήν πρέπει να ακολουθήσει στη Γάζα.
Ο Lloyd Austin τόνισε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει με «στρατηγική ήττα» στον πόλεμο με τη Hamas εάν δεν λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις που αφορούν τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων.
«Προσωπικά παρώθησα τους Ισραηλινούς ηγέτες να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων, να παραμερίσουν την ανεύθυνη ρητορική και να αποτρέψουν τη βία από πλευράς εποίκων στη Δυτική Όχθη», είπε ο Austin σε ομιλία του στο Εθνικό Φόρουμ Άμυνας του Ρήγκαν στο Simi Valley της Καλιφόρνια το Σάββατο 2/12.
Οι επισημάνσεις του γίνονται ενώ ήδη κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τους προς το Ισραήλ σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτές οι προειδοποιήσεις, γράφει το Bloomberg, που προηγουμένως περιορίζονταν σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, απευθύνονται ανοιχτά πια, μετά την αυξανόμενη πίεση που ασκούν οι Άραβες γείτονες του Ισραήλ, οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Joe Biden.

Αφενός ο Austin και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, αφετέρου όμως ανησυχούν ότι η αμερικανική υποστήριξη θα μπορούσε να χάσει τα ερείσματά της εάν αυξάνονται διαρκώς οι απώλειες αμάχων.
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί στον νότο της Γάζας η τιμωρητική βία που εξαπολύθηκε πριν από την πολυήμερη κατάπαυση του πυρός, και η οποία όμως έληξε.
Στην Καλιφόρνια, ο Austin αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τα πεδία της μάχης για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του.
«Έμαθα δυο πράγματα για τον πόλεμο στις πόλεις από την εποχή που βρισκόμουν στο Ιράκ», είπε.
«Όπως η Hamas, και ο ISIS ήταν βαθιά ενσωματωμένος σε αστικές περιοχές.
Ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του εργάστηκε σκληρά για να προστατεύσει τους αμάχους και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

«Το δίδαγμα δεν είναι ότι ίσως κερδίσεις τον πόλεμο στην πόλη προστατεύοντας τους αμάχους.
Αλλά ότι μόνο έτσι κερδίζεις με βεβαιότητα», είπε.
«Σ' αυτό το είδος πολέμου, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός.
Αν τον οδηγήσεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα».
Ο Austin επανέλαβε επίσης τη θέση των ΗΠΑ υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης.
«Πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν τρόπο να μοιραστούν τη γη που και οι δύο αποκαλούν πατρίδα τους», είπε.
Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μισισιπή Roger Wicker αντέδρασε στα σχόλια του Austin για απώλειες αμάχων.
«Δεν θα το έλεγα αυτό.
Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του ήταν πολύ προσεκτικοί προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων, σε αντίθεση με τη Hamas, που το κάνει εσκεμμένα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης