Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα Κρίση Κούβας; - Τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία και το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, 200 μίλια από τις ακτές ΗΠΑ

Νέα Κρίση Κούβας; - Τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία και το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, 200 μίλια από τις ακτές ΗΠΑ
Το υποβρύχιο που προσέγγισε την Κούβα είναι το Kazan, ένα πυρηνικό υποβρύχιο πυραύλων κρουζ κλάσης Yasen.
Μνήμες από την Κρίση της Κούβας γεννά η προσέγγιση τεσσάρων ρωσικών πλοίων και ενός πυρηνικού υποβρυχίου στην Κούβα, μόλις 200 μίλια από τις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ, για προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση στον Ατλαντικό ωκεανό.
Ο ρωσικός στόλος - που αποτελείται από μια φρεγάτα, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, ένα πετρελαιοφόρο και ένα ρυμουλκό διάσωσης - έφτασε στον κόλπο της Αβάνας αργά το βράδυ της Τετάρτης, κι έγινε δεκτός με χαιρετισμό 21 κανονιοβολισμών από την Κούβα, ενώ Κουβανοί παρατάχθηκαν στους δρόμους για να τραβήξουν μια φωτογραφία των ναυτικών δυνάμεων του Κρεμλίνου.
Μερικοί πολίτες φαίνονται τυλιγμένοι σε ρωσικές σημαίες, με τη φρεγάτα να πετάει με τη σειρά της τα χρώματα του Κρεμλίνου και της Κούβας καθώς οι ναύτες της στέκονταν σε σχηματισμό ενώ πλησίαζαν το νησιωτικό έθνος.

Το υποβρύχιο που προσέγγισε την Κούβα είναι το Kazan, ένα πυρηνικό υποβρύχιο πυραύλων κρουζ κλάσης Yasen.

Ενώ το υποβρύχιο είναι συνήθως εξοπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, σύμφωνα με το ρωσικό κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, δεν είναι σαφές εάν το Καζάν είναι επί του παρόντος οπλισμένο με τέτοιο οπλισμό.
Αμερικανοί και κουβανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ενώ το υποβρύχιο είναι πυρηνικό, δεν φέρει πυρηνικά όπλα.

Aντίδραση ΗΠΑ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan
δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία μεταφέρει πυραύλους στην Κούβα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση είναι επίδειξη δύναμης από το Κρεμλίνο, αφού οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να πυροβολήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα μέσα στη Ρωσία για να υπερασπιστεί το Kharkiv, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
«Τα πολεμικά πλοία είναι μια υπενθύμιση στην Ουάσιγκτον ότι είναι δυσάρεστο όταν ένας αντίπαλος παρεμβαίνει στο κοντινό σας εξωτερικό», είπε ο Benjamin Gedan, διευθυντής του Προγράμματος Λατινικής Αμερικής στο κέντρο σκέψης Wilson Center με έδρα την Ουάσιγκτον.
«Υπενθυμίζει επίσης τους φίλους της Ρωσίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστών των ΗΠΑ, Κούβα και Βενεζουέλα, ότι η Μόσχα είναι στο πλευρό τους», πρόσθεσε.
Ρωσικά πλοία και υποβρύχια έχουν ελλιμενιστεί στην Αβάνα από το 2008 στο πλαίσιο ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο τελευταίος γύρος πλοίων θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι το καλοκαίρι, με πιθανή στάση προγραμματισμένη στη Βενεζουέλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης