Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αλουμύλ: Όλοι οι όροι της συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανείων ύψους 161 εκατ. ευρώ

Αλουμύλ: Όλοι οι όροι της συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανείων ύψους 161 εκατ. ευρώ
Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων της Αλουμύλ
Επιμήκυνση δανεισμού για μια 12ετία με χαμηλό, συγκριτικά, επιτόκιο συμφώνησε η Αλουμύλ με τις πιστώτριες τράπεζές της, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του bankingnews (Αλουμύλ Όλη η συμφωνία με τις τράπεζες).
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2019, οι όροι αναδιάρθρωσης  προβλέπουν την αναχρηματοδότηση όλων των υφιστάμενων ομολογιακών και διμερών δανειακών συμβάσεων της μητρικής του ομίλου, συνολικού υπολοίπου 161 εκατ. ευρώ.
Η διάρκεια των νέων δανείων θα είναι 12 έτη (λήξη 31/12/2030) όπως είχε ανακοινώσει στις 17 Φεβρουαρίου η εισηγμένη.
Στις οικονομικές καταστάσεις παρέχονται, όμως, περισσότερες πληροφορίες, τόσο για τα χαρακτηριστικά των προς υπογραφή δανειακών συμβάσεων, όσο και για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία έναντι των πιστωτριών τραπεζών.
Ειδικότερα, το επιτόκιο ορίζεται σε Euribor + 3%, ενώ προβλέπονται ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με ημερομηνία λήξης την 31.12.2030. Για να υπογραφεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης θα πρέπει η Αλουμύλ να προχωρήσει σε συγχώνευση δια απορροφήσεως της συνδεδεμένης εταιρείας Αλουφόντ ΑΒΕΕ. Η Αλουμύλ έχει κινήσει ήδη τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την απορρόφηση της Αλουφόντ, με ισολογισμό μετασχηματισμού αυτόν της 30ης Ιουνίου 2019.
Η εισηγμένη θα απορροφήσει απευθείας την Αλουφόντ (συγχώνευση με απορρόφηση, μετά την οποία η συνδεδεμένη εταιρεία θα πάψει να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο), προχωρώντας σε αύξηση κεφαλαίου και έκδοση νέων μετοχών, τις οποίες θα λάβει, στο σύνολό τους, η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης «Πλαστικά Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», συμφερόντων της οικογένειας Μυλωνά.
Η Πλαστικά Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατέχει σήμερα το 81% της Αλουφόντ, ενώ η Αλουμύλ το 19%.
Η λήψη των σχετικών αποφάσεων αναμένεται να διενεργηθεί στην τακτική γενική συνέλευση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλη Ιουνίου 2020.
Πέραν της απορρόφησης της Αλουφόντ, η Αλουμύλ δεσμεύεται να προχωρήσει σε διορισμό αρμοδίου στελέχους για την αναδιάρθρωση ( Chief Restructuring Officer-CRO), ο οποίος θα έχει ρόλο παρατηρητή, με καθήκον επιμέλειας προς τις τράπεζες.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να χορηγήσει εξασφαλίσεις, περιλαμβανομένων προσημειώσεων υποθήκης και πλασματικού ενεχύρου επί των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της Αλουφόντ καθώς και ενέχυρα επί μετοχών θυγατρικών εταιρειών ( σ.σ. Σερβία). Τ
έλος, θα οριστούν οι χρηματοοικονομικοί δείκτες, που πρέπει να πληρούνται από την Αλουμύλ καθ’ όλη την διάρκεια των δανείων.
Εφόσον εκπληρωθούν έγκαιρα οι ως άνω προϋποθέσεις, η τελική σύμβαση αναδιάρθρωσης αναμένεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, να υπογραφεί εντός της χρήσης 2020. Ενόψει των ανωτέρω, το υπόλοιπο των μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων της Μητρικής Εταιρείας απεικονίστηκε στο σύνολό του στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως είχε πραγματοποιηθεί κατά την κατάρτιση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της 31.12.2018.
Η πανδημία απειλεί την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης
Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 επίφερε αρνητικές οικονομικές συνέπειες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις λοιπές χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, ενώ ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού και την τήρηση των χρηματοοικονομικών δεικτών των δανειακών συμβάσεων της Αλουμύλ.
Οι διοικητικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις, τους οποίους επέβαλε σειρά χωρών είχε ως άμεση συνέπεια την αύξηση του κόστους των μεταφορών, καθώς και την απότομη πτώση στις πωλήσεις των προϊόντων του ομίλου, αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης, στην έκθεση, η οποία συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις.
Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με την έκθεση διοίκησης, ενδεχόμενη επιμήκυνση της εξάπλωσης του COVID-19 αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω, τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020.
Η, δε, έκταση των επιπτώσεων επηρεάζεται άμεσα, πέρα από την φύση του ιού, και από την άρση των περιορισμών.
 Οι διαθέσιμες ταμειακές ροές παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα για τους επόμενους μήνες, αναφέρει η Αλουμύλ.
Η παραγωγική δραστηριότητα προσαρμόσθηκε στις νέες συνθήκες, ενώ περιορίστηκαν οι αγορές πρώτων υλών, οι προμήθειες και οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό με διατήρηση της απαραίτητης επάρκειας για την ομαλή λειτουργία κατά τους προσεχείς μήνες.
Παράλληλα, η εταιρεία και ο όμιλος διερευνούν το βαθμό στον οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενη κρατική βοήθεια στις χώρες δραστηριοποίησής τους.
Από την άλλη, όμως, ενδεχόμενη παράταση της υγειονομικής κρίσης και επιμήκυνση της αβεβαιότητας θα επηρεάσει δυσμενώς, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, τα αποτελέσματα, τη λειτουργία, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού και τη τήρηση των χρηματοοικονομικών δεικτών των δανειακών συμβάσεων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης