Τελευταία Νέα
Gun Room

Πιστόλι Walter Q5 “Alligator”, στα όρια του κιτς - Ενας μεταλλικός αλιγάτορας

Πιστόλι Walter Q5 “Alligator”, στα όρια του κιτς - Ενας μεταλλικός αλιγάτορας
Μερικοί από τους επιδεξιότερους γερμανούς οπλουργούς χρειάστηκαν δύο χρόνια για να το ολοκληρώσουν
Η γερμανική Carl Walther πρωτοπόρησε στο χώρο των πολυμερικών πιστολιών, όταν πριν 25 χρόνια παρουσίασε το επιτυχημένο Ρ-99.
Η φυσική συνέχεια ήρθε με το PDP, το οποίο συνδυάζει την εργονομική λαβή του παλιότερου μοντέλου με μία από τις καλύτερες σε αίσθηση σκανδάλες που έχει τοποθετηθεί σε όπλο με άμεση άφεση του επικρουστήρα.

Πίσω στο ατσάλι

Όσο θελκτικά κι αν είναι το μικρό κόστος και η ευκολία παραγωγής πολυμερικών όπλων - όπου το πλαστικό “παντρεύεται” με μεταλλικές ενισχύσεις σε κρίσιμα σημεία - οι νόμοι της Φυσικής δε παρακάμπτονται.
Ένα πιστόλι με πλαστικό σκελετό πάντοτε θα “κλωτσά” περισσότερο από ένα ατσάλινο και (με όλα τα άλλα δεδομένα ίδια) θα φθαρεί ταχύτερα. Αυτό δεν έχει σημασία για το μέσο έντστολο, ή οπλοφόρο που απολαμβάνουν χαμηλό βάρος και σπανίως χρησιμοποιούν τα όπλα μέχρι τα όρια της δομικής αντοχής τους.
Παίζει όμως μεγάλο ρόλο για τους σκοπευτές οι οποίοι υποβάλλουν τα όπλα τους σε χρήση “δεκαετιών” εντός ολίγων χρόνων. Για εκείνους ένα όπλο με βάρος 1.180 γραμμαρίων είναι προτιμότερο από ένα σχεδόν όμοιο (PDP Full Size MATCH) που ζυγίζει 762 γραμμάρια. Το παραπανίσιο βάρος στο σκελετό απορροφά την ανάκρουση του φυσιγγίου των 9mm Para, διευκολύνοντας τη μετάβαση από τον ένα στόχο στον επόμενο.
Καθώς οι βολές στην προπόνηση ή τον αγώνα διαδέχονται η μία την άλλη, το βαρύτερο πιστόλι κουράζει λιγότερο και ευθυγραμμίζεται ταχύτερα.
Κάπως έτσι προέκυψε το μοντέλο Q5 MATCH Steel Frame (SF για συντομία). Τα πιστόλια αυτά εξοπλίζονται με ρυθμιζόμενα σκοπευτικά της LPA και αγωνιστικές σκανδάλες Dynamik Performance Trigger.
Οι σκανδάλες έχουν ένα χαρακτηριστικό μοχλό με επίπεδο “πρόσωπο”, ρυθμίζονται για τη διαδρομή πριν και μετά την απελευθέρωση της σχαστηρίας και απαιτούν πίεση 2,5 κιλών για να ενεργοποιηθούν .
Με κόστος κοντά στα 2.500 ευρώ προσφέρουν όλες τις ευκολίες ενός σύγχρονου σκοπευτικού όπλου μεγάλου διαμετρήματος, περιλαμβανομένης της χοάνης στη λαβή - για ταχύτερη αλλαγή γεμιστήρων – της κάνης μήκους 12,5 εκατοστών και των αμφιδέξιων χειριστηρίων.
alligator.JPG
Ενας μεταλλικός αλιγάτορας

Τί γίνεται όμως όταν καποιοι αναζητούν ένα ακόμη πιο εξεζητημένο πιστόλι από το “απλό” Q5 SF;
Την απάντηση δίνει η MEISTER MANUFAKTUR, μια μικρή ομάδα τεχνιτών εντός των κόλπων της CARL WALTHER GMBH. Οι εξειδικευμένοι αυτοί οπλουργοί και χαράκτες δρούν σχεδόν ανεξάρτητα .Τους δίνεται ελεύθερη πρόσβαση στις τεχνικές, τα υλικά και τα μηχανήματα της εταιρείας για να εκπληρώνουν ειδικές παραγγελίες και να δημιουργούν μοναδικά όπλα. Tα καθήκοντα τους περιλαμβάνουν την κατασκευή κομματιών επίδειξης, τα οποία κατόπιν πωλούνται μέσω των αποκλειστικών αντιπροσώπων της εταιρείας, αφού πρώτα επιδειχθούν στο ευρύ κοινό. Ένα από τα πολυπλοκότερα και πλέον εντυπωσιακά εκθέματα που έχουν παρουσιάσει τελείωσε το 2022. Ονομάζεται“Alligator” και μερικοί από τους επιδεξιότερους γερμανούς οπλουργούς χρειάστηκαν δύο χρόνια για να το ολοκληρώσουν. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου αφιερώθηκε στη χάραξη κάθε ορατού μέρους του πιστολιού με “φολίδες” που μιμούνται το δέρμα του ομώνυμου αμφίβιου ερπετού.
Ως βάση χρησιμοποιήθηκε ένας σκελετός Q5 φτιαγμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και αντίστοιχο κλείστρο. Οι χαράκτες προχώρησαν κόβοντας και στρογγυλεύοντας την εξωτερική επιφάνεια του μετάλλου,μέχρι ότου δεν παρέμεινε καμία ακμή.
Ταυτόχρονα χάρασσαν με το τσιζέλο το σχήμα και η καμπυλότητα που απαιτεί η τρισδιάστατη απεικόνιση της επιδερμίδας του ζώου.
alligator2.JPG

Απίστευτη λεπτομέρεια

Είναι εξαιρετική η πιστότητα που πέτυχε ο Dieter Stubler, ο άνθρωπος που επιμελήθηκε τη διακόσμηση και χάραξε τα αρχικά του στη λαβή.
Όπως σε ένα πραγματικό αμφίβιο, δεν έχουν όλες οι φολίδες το ίδιο μέγεθος, ούτε είναι όμοιες. Το άνω μέρος του κλείστρου απεικονίζει τη σκληρή κερατώδη υφή της ράχης του ζώου, ενώ το κάτω μέρος του σκελετού ομοιάζει στις λεπτότερες και μαλακότερες του υπογαστρίου. Το ίδιο σχήμα αποτυπώθηκε και πάνω στο ορατό μέρος της κάνης το οποίο προβάλλει μέσα από τη θυρίδα απόρριψης.
Η αλουμινένια λαβή που περικλείει τις τρείς πλευρές του καναλιού του γεμιστήρα και η χοάνη που την ακολουθεί διακοσμήθηκαν με το ίδιο μοτίβο και δείχνουν οργανικά μέρη του ερπετού. Ακόμη και σημεία όπως οι αμφιδέξιοι μοχλοί αγκίστωσης του κλείστρου μοιάζουν σαν να ανήκουν σε κάποιο ζωντανό πλάσμα. Τα μόνα σημεία που δε φέρουν χάραξη είναι τα στόχαστα και η σκανδάλη. Η τελευταία, αντί για τη γαλάζιας απόχρωσης βαφή των απλών Q5, καλύπτεται από “χρυσή” επίστρωση τιτανίου.
Οι τρείς γεμιστήρες που συνοδεύουν το όπλο δέχονται 15+2 φυσίγγια χάρη στις αλουμινένιες απολήξεις που φέρουν την ίδια οφιοειδή διακόσμηση.
alligator3.JPG
Ένα και μοναδικό

Το τελειωμένο πιστόλι έλαβε τον αριθμό σειράς “ΜΜ2022” από τις λέξεις Meister Manufakture και το έτος που ολοκληρώθηκε.
Όπως όλα τα ανάλογα δημιουργήματα του ατελιέ, δεν πρόκειται να κατασκευαστεί δεύτερο όμοιο.
Αφού επιδείχτηκε στις διεθνείς εκθέσεις IWA Classic (Γερμανία) και SHOT Show (ΗΠΑ), βρήκε προσωρινό καταφύγιο στο οπλοπωλείο SOMARRIBA Inc. στη Φλώριδα. Λογικός προορισμός αν αναλογιστούμε ότι η συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία θεωρείται “πρωτεύουσα των αλιγάτορων”. Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι διαθέσιμο προς πώληση με έναντι 45.000 δολλαρίων. Μπορεί η αισθητική του να μην είναι αυτό που λέμε οικουμενικής αποδοχής, αλλά αν μη τι άλλο δε θα περάσει ποτέ απαρατήρητο!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης