Sports Βusiness

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο MVP με το άγγιγμα του... Μίδα των 335 εκατομμυρίων δολαρίων

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο MVP με το άγγιγμα του... Μίδα των 335 εκατομμυρίων δολαρίων
Από ένα παιδί στα Σεπόλια ο "Greek Freak" έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου.
Σχετικά Άρθρα
Ποιος να το περίμενε ότι ένα ψιλόλιγνο παιδί από τις γειτονιές των Σεπολίων και την ομάδα του Φιλαθλητικού στην Α2, θα έφτανε μέσα σε μία οκταετία να συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες του κόσμου και να διαθέτει στην προσωπική του συλλογή δύο βραβεία MVP στη regular season και ένα βραβείο για τον καλύτερο αμυντικό της σεζόν.

giannis3.jpg

Εκτός όμως τα αγωνιστικά του κατορθώματα, που αυξάνονται ραγδαία και σπέρνουν... πανικό, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει υπογράψει χρυσές συμφωνίες με τους Μιλγουόκι Μπακς και χορηγούς - κολοσσούς, όσο διάστημα αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Οι συμφωνίες αυτές τον «εκτόξευσαν» στις υψηλές θέσεις της λίστας του "Forbes", με το όνομά του να βρίσκεται στην 18η με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου για την φετινή σεζόν και στην 55η θέση των celebrity.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά και με το... μεγεθυντικό φακό του BN Sports τις αποδοχές του Γιάννη Αντετοκούνμπο που προκαλούν... ίλιγγο.

Το μεγαλύτερο συμβόλαιο όλων των εποχών στο ΝΒΑ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πριν φτάσει στο σημείο να βάλει την υπογραφή του στο supermax συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι Μιλγουόκι Μπακς, χρειάστηκε να περάσει από κάποια στάδια στο οικονομικό κομμάτι. Η είσοδος του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, μέσω της επιλογής του στο νούμερο 15 των draft, του εξασφάλισε ένα τριετές συμβόλαιο "rookie" συνολικής αξίας 5.619.720 δολαρίων. Tην επόμενη σεζόν «καρποφόρησε» ένα ποσό λίγο πιο κάτω από τα 3.000.000 δολάρια, με βάση την συμφωνία του πρώτου συμβολαίου.

Η αγωνιστική του εικόνα και το "όραμα" των Μιλγουόκι Μπακς να τον αξιοποιήσουν ως το επόμενο franchise παίκτη του οργανισμού, τους οδήγησε στην επιλογή να του καταθέσουν πρόταση ανανέωσης, την περίοδο 2017-2018 για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι συνολικές απολαβές του έφτασαν σε οχταψήφιο αριθμό, κάτι που τον ανέδειξαν αυτομάτως ως τον πιο καλοπληρωμένο Έλληνα αθλητή. Το ποσό αυτό ξεπέρασε τα 90 εκατομμύρια δολάρια, με τιμή εκκίνησης την πρώτη σεζόν στα 22.471.910 εκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται σταθερά κάθε σεζόν, μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Για την φετινή σεζόν ο "Greek Freak" θα εισπράξει 27.528.088 εκατομμύρια δολάρια.

giannis2_1.jpg

Οι «μυθικές» σεζόν που ακολούθησαν κατά την διάρκεια του πρώτου μεγάλου του συμβολαίου ανέβασαν και άλλο την χρηματιστηριακή του αξία και το εμπορικό του όνομα, με αποτέλεσμα να γίνεται... μάχη πριν την έναρξη της φετινής σεζόν ανάμεσα στους Μιλγούοκι Μπακς και τους υπόλοιπους «μνηστήρες». Τελικά παρέμεινε κάτοικος Ουισκόνισιν, δίνοντας την υπόσχεση στους φιλάθλους των Μπακς ότι θα φέρει το πρωτάθλημα στην πόλη. Όμως εκτός από το κίνητρο του πρωταθλήματος και την εξαιρετική συνεργασία που έχει με τους συμπαίκτες του και τον προπονητή, Μάικ Μπούντενχολζερ, χρειάστηκαν να βάλουν αρκετά... βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του προσφέρουν το συμβόλαιο που δεν έχει δοθεί σε κανέναν άλλον αθλητή που έχει πατήσει το πόδι του στα παρκέ του ΝΒΑ. Ένα supermax πενταετές συμβόλαιο αξίας 228.000.000 εκατομμυρίων δολαρίων. Από την επόμενη σεζόν που θα βρίσκεται σε ισχύ το συμβόλαιο, θα λαμβάνει 39.344.970 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην τελευταία σεζόν της συμφωνίας είναι στο χέρι του να ενεργοποιήσει την option και να προσθέσει ακόμη 51.935.360 εκατομμύρια στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Εφόσον προσθέσουμε όλα αυτά τα «τρελά» νούμερα θα διαπιστώσουμε ότι μόνο από τα συμβόλαιά του με τα «ελάφια» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι κατά 335.200.796 δολάρια πιο πλούσιος.

Η φανέλα με το No.34 είναι περιζήτη

Τα κατορθώματά του εντός των τεσσάρων γραμμών και το κοινωνικό πρόσωπο που έχει «χτίσει» όλα αυτά τα χρόνια, μέσω διαφόρων δωρεών , τον έχουν κατατάξει ανάμεσα στους πιο αγαπητούς αθλητές του πρωταθλήματος. Η δημοτικότητά του έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της Αμερικής και έχει τεράστιο κοινό, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική αγορά.

jersey.jpg

Αυτό αποδεικνύεται από τις πωλήσεις της φανέλας του στην "Γηραιά Ήπειρο", όπου σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις κατέχει την έβδομη θέση πίσω από τους Λεμπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, Στεφ Κάρι, Κάιρι Ίρβινγκ, Τζέιμς Χάρντεν και Λούκα Ντόντσιτς. Ο μοναδικός Ευρωπαίος παίκτης που τον προσπερνάει στην σχετική κατηγορία είναι ο Σλοβένος παίκτης των Ντάλας Μάβερικς. Αυτή η λατρεία στο πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει βοηθήσει και τους Μιλγουόκι Μπακς να δυναμώσουν το όνομά τους και στις υπόλοιπες ηπείρους.

Ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης του ΝΒΑ με «δικά» του παπούτσια

Οι αθλητικές εταιρείες είχαν συνειδητοποιήσει ότι μπροστά τους υπήρχε το επόμενο hot όνομα του ΝΒΑ και δεν έχασαν την ευκαιρία να ρίξουν... προτάσεις στα πόδια του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η Nike ήταν τελικά εκείνη που βγήκε κερδισμένη από την «μάχη» και παράλληλα πρόσφερε την δυνατότητα στον ηγέτη των Μπακς να δημιουργήσει το παπούτσι με την δική του υπογραφή, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν με άλλον Ευρωπαίο αθλητή.

Το 2017 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Νike, εξασφαλίζοντας 10 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ενώ πιο πριν λάμβανε το ποσό των μόλις 20.000 δολαρίων. Το καλοκαίρι του 2019 έγιναν τα «αποκαλυπτήρια» του "Ζοοm Freak 1" στην Αθήνα και ο CEO της εταιρείας αποκάλυψε ότι ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία παπουτσιών στην ιστορία της Nike.



Η κυκλοφορία του νέου παπουτσιού της σειράς ήταν θέμα χρόνου μετά τις κερδοφόρες πωλήσεις που είχε σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να τεθεί το περασμένο καλοκαίρι στην διαθεσιμότητα το "Zoom Freak 2". Αρκετοί παίκτες του ΝΒΑ πλέον εμπιστεύονται να φορέσουν τα παπούτσια του ΜVP.

Η ζωή του γίνεται ταινία

Η πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τα Σεπόλια στην καταξίωση του ΝΒΑ θυμίζει ένα "παραμύθι" και η Disney ετοιμάζεται να την αναδείξει. Ο γνωστός αμερικανικός όμιλος που πρωταγωνιστεί στην μεγάλη και μικρή οθόνη, ανέλαβε να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της οικογένειάς του με το όνομα " Greek Freak". To casting των ηθοποιών της ταινίας είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν τα γυρίσματα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Αυτή η εμπορική συμφωνία αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα του Αντετοκούνμπο, καθώς η συνεργασία της Disney με τον Έλληνα παίκτη, προκαλεί μεγάλες φιλοδοξίες για το τελικό αποτέλεσμα.

family.jpg

Ο Γιάννης είναι μόλις 26 χρονών και σύμφωνα με το "Forbes" για την τρέχουσα περίοδο αμείβεται με το ποσό των 47.6 εκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειώσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το νέο «πλουσιοπάροχο» συμβόλαιό του με τους Μπακς.

Αυτό σημαίνει ότι στο προσεχές μέλλον θα ανέβει ακόμη περισσότερο στην λίστα και πολύ πιθανόν να εισαχθεί στην πρώτη δεκάδα. Οι μοναδικοί παίκτες του ΝΒΑ που βρίσκονται μπροστά του είναι οι Ράσελ Ουέστμπρουκ, Κέβιν Ντουράντ, Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν και Λεμπρόν Τζέιμς.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης