Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα εξαπέλυσε κυνηγητό στα στενά της Ταϊβάν - Υπό στενή επιτήρηση η αμερικανική φρεγάτα USS Halsey

Η Κίνα εξαπέλυσε κυνηγητό στα στενά της Ταϊβάν - Υπό στενή επιτήρηση η αμερικανική φρεγάτα USS Halsey
Ο εκπρόσωπος της Κίνας υπογράμμισε ότι το κινεζικό ΠΝ είχε κινητοποιήσει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις για την παρακολούθηση
Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό στα Στενά της Ταϊβάν, επιτηρώντας κάθε κίνηση του αμερικανικού -εξοπλισμένου με κατευθυνόμενους πυραύλους- αντιτορπιλικού USS Halsey, που συμμετείχε απροκάλυπτα σε ασκήσεις στην περιοχή.
Μάλιστα, ο Ανώτερος Ναυτικός Λοχαγός Li Xi, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, επέκρινε την προκλητική κίνηση των ΗΠΑ σε γραπτή δήλωση που δημοσίευσε την Τετάρτη 8/5.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Κίνας υπογράμμισε ότι το κινεζικό ΠΝ είχε κινητοποιήσει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις για την παρακολούθηση, την επιτήρηση και την αντιμετώπιση της επιχείρησης διέλευσης του αμερικανικού αντιτορπιλικού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους ναυτικούς κανονισμούς.
«Τα στρατεύματα της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου του PLA θα παραμείνουν σε υψηλή επιφυλακή ανά πάσα στιγμή και θα διαφυλάξουν αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία της Κίνας καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

«Η διέλευση έγινε σε διεθνή ύδατα» τονίζουν οι ΗΠΑ

Επισημαίνεται ότι το αντιτορπιλικό USS Halsey πραγματοποίησε διέλευση από τα στενά της Ταϊβάν την Τετάρτη 8/5 στο πλαίσιο επιχείρησης του Πενταγώνου για την προστασία της κυριαρχίας της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε ο 7ος Στόλος των ΗΠΑ.
«Το πολεμικό πλοίο διέσχισε έναν διάδρομο στα Στενά που βρίσκεται πέρα από τα χωρικά ύδατα οποιουδήποτε παράκτιου κράτους» τόνισε σχετικά η υπηρεσία Τύπου του 7ο στόλου.
«Η διέλευση του Halsey μέσω του στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρούν ως αρχή την ελευθερία ναυσιπλοΐα για όλα τα έθνη. Κανένα μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν πρέπει να εκφοβιστεί ή να εξαναγκαστεί να παραιτηθεί από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του», υποστηρίζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αφήνοντας αιχμές κατά του Πεκίνου και, πιο συγκεκριμένα, της πολιτικής της μιας Κίνας.
Η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας επέβλεπε τη διέλευση», επιβεβαίωσε από την πλευρά του και το Υποργείο Αμύνης της Κίνας.
«Τα στρατεύματα της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου του PLA θα παραμείνουν σε υψηλή επιφυλακή ανά πάσα στιγμή και θα διαφυλάξουν αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία της Κίνας καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Η Κίνα συνήθως καταγγέλλει σε οξείς τόνους στις διελεύσεις πλοίων των ΗΠΑ και στις πτήσεις επιτήρησης P-8A μέσω των Στενών.
Τον περασμένο μήνα, η ίδια η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του PLA, εξέφρασε την οργή της προς την Ουάσινγκτον μια πτήση P-8A πάνω από το στενό.
Μέχρι τις 6 το πρωί τοπική ώρα την Τετάρτη, 6 πλοία PLAN και 16 αεροσκάφη PLA έπλεαν και πετούσαν κοντά στην Ταϊβάν, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν.


Πυκνώνει επικίδυνα η αμερικανική παρουσία στα Στενά της Ταϊβάν

Η διέλευση του Halsey είναι η τρίτη διέλευση από τα στενά της Ταϊβάν εντός του 2024.
Το αντιτορπιλικό USS John Finn (DDG-113), το οποίο εδρεύει στη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας, πραγματοποίησε, επίσης, διελεύσεις μέσω του στενού πλάτους 90 μιλίων τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.
Ενώ το αντιτορπιλικό Halsey, που εδρεύει στη Ναυτική Βάση του Σαν Ντιέγκο, είναι κομμάτι της Ομάδας Επιχειρήσεων του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt, που κινείται στον Ειρηνικό.
Το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt  επιχειρούσε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το USNI News Fleet, που με τη σειρά του επικαλέστηκε δεδομένα πλοήγησης από τον ιστότοπο Marine Tracker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης