Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράγα: Ποινική δίωξη σε φιλοδυτικούς ακτιβιστές που έβαψαν ρωσικά κτίρια με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας

Πράγα: Ποινική δίωξη σε φιλοδυτικούς ακτιβιστές που έβαψαν ρωσικά κτίρια με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας

Ακτιβιστές αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη στην Πράγα

Σχετικά Άρθρα
Επτά άτομα αντιμετωπίζουν δίωξη για την τοποθέτηση της ουκρανικής σημαίας σε ρωσικά κτίρια στην περιοχή Bubeneč της Πράγας.
Η αστυνομία τους έχει κατηγορήσει για υλικές ζημιές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και τριών ετών.
Το περιστατικό συνέβη τον Φεβρουάριο και συμμετείχαν ακτιβιστές από την ομάδα Kaputin, οι οποίοι ζωγράφισαν τη σημαία για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ζητήσουν μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις δυτικές χώρες.
Ο Richard Hrdina, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πράγας, επιβεβαίωσε την έναρξη ποινικής διαδικασίας.
"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχει κινηθεί ποινική διαδικασία για αυτήν την υπόθεση.
Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστά ποινικό αδίκημα, επειδή η ζημιά έχει εκτιμηθεί σε σχεδόν 50.000 κορώνες από πραγματογνωμοσύνη.
Επτά άτομα είναι ύποπτα για διάπραξη του εγκλήματος της καταστροφής περιουσίας κάποιου άλλου βάσει της τρίτης παραγράφου, καθώς διέπραξαν αυτή την πράξη σε περιουσιακά στοιχεία που προστατεύονται από άλλη νομική ρύθμιση», εξήγησε ο Hrdina.
Οι ακτιβιστές ζωγράφισαν τη μπλε και την κίτρινη σημαία στην αυλή μιας περιφραγμένης περιοχής που ισχυρίζονται ότι είναι δημόσια περιουσία που ανήκει στο τσεχικό κράτος, χωρίς συμφωνία για τη χρήση της από τη ρωσική πρεσβεία.
Οι ενέργειές τους είχαν σκοπό να σηματοδοτήσουν τη δεύτερη επέτειο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν ως ανεπαρκή υποστήριξη προς την Ουκρανία από τα δυτικά έθνη.
Κάλεσαν επίσης την τσεχική κυβέρνηση να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να στείλει τα έσοδα στην Ουκρανία.
Η ομάδα Kaputin σχεδιάζει να μιλήσει για την ποινική διαδικασία σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από το συγκρότημα κατοικιών της ρωσικής πρεσβείας.
Ο Václav Němec, μέλος της ομάδας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, εξέφρασε την έκπληξή του για τις κατηγορίες.
"Πιστεύουμε ότι, δεδομένου του όλου πλαισίου, θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί ως πλημμέλημα.
Πρόθεσή μας δεν ήταν να βλάψουμε την περιουσία κάποιου άλλου.
Ήταν μια πολιτική διαμαρτυρία, την οποία θεωρούμε πολύ πιο σοβαρή από το απλό βάψιμο στο πεζοδρόμιο", δήλωσε.
Στο σημείο συνελήφθησαν οκτώ άτομα και οδηγήθηκαν για ανάκριση από την αστυνομία.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους ήταν μια μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας και όχι βανδαλισμού, υπογραμμίζοντας το ευρύτερο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης