Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγουν υβριδικό πόλεμο οι ΗΠΑ με το Ιράν – «Δεχόμαστε θρασύδειλη κυβερνοεπίθεση από την Τεχεράνη, χάκαραν την εκστρατεία Trump»

Ανοίγουν υβριδικό πόλεμο οι ΗΠΑ με το Ιράν – «Δεχόμαστε θρασύδειλη κυβερνοεπίθεση από την Τεχεράνη, χάκαραν την εκστρατεία Trump»
Σε «κόκκινο» συναγερμό οι αμερικανικές αρχές ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου
Βαριές ήταν οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς δήλωσαν βέβαιοι ότι το Ιράν ευθύνεται για το χακάρισμα της προεδρικής εκστρατείας του Donald Trump, θεωρώντας την εισβολή στον κυβερνοχώρο ως μέρος μιας θρασύδειλης και ευρύτερης προσπάθειας της Τεχεράνης να παρέμβει στην αμερικανική πολιτική και ενδεχομένως να διαμορφώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η αξιολόγηση από το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέδωσε ευθύνες για πειρατεία που ενέτειναν εκ νέου την απειλή ξένης παρέμβασης στις εκλογές και υπογράμμισε πώς το Ιράν, εκτός από πιο εξελιγμένους αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα, παραμένει κορυφαίος ανησυχία.
Εκτός από την παραβίαση της εκστρατείας του Trump, αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι το Ιράν προσπάθησε να εισβάλει στην προεδρική εκστρατεία της Kamala Harris.
Η πειρατεία και παρόμοιες δραστηριότητες, δήλωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, έχουν σκοπό να σπείρουν διχόνοια, να εκμεταλλευτούν διχασμούς εντός της αμερικανικής κοινωνίας και πιθανώς να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών που το Ιράν θεωρεί ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικές όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στα συμφέροντά του εθνικής ασφάλειας».
«Παρατηρήσαμε ολοένα και πιο επιθετική ιρανική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα επιχειρήσεις επιρροής που στοχεύουν το αμερικανικό κοινό και επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν προεδρικές εκστρατείες», ανέφερε η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το FBI, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφορίας και Κυβερνοασφάλειας και Υποδομής της Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους και στερούμενους κάθε θέσης», λέγοντας ότι το Ιράν δεν είχε ούτε κίνητρο ούτε πρόθεση να παρέμβει στις εκλογές.
Προκάλεσε τις ΗΠΑ να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία και είπε, εάν οι ΗΠΑ το κάνουν, «θα απαντήσουμε αναλόγως».

Παραμένουν οι εντάσεις ΗΠΑ - Ιράν

Η δήλωση του FBI δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια περίοδο σημαντικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, καθώς οι ΗΠΑ ελπίζουν να σταματήσουν ή να περιορίσουν ένα επαπειλούμενο πλήγμα αντιποίνων στο Ισραήλ για τη δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς, Ismail Haniyeh στο Ιράν.
Επιπλέον, ένα ισραηλινό χτύπημα τον περασμένο μήνα στη νότια Βηρυτό σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της Hezbollah, αλλά ενώ η Τεχεράνη και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Hezbollah έχουν δεσμευτεί να αντεπιτεθούν, δεν έχουν ακόμη εξαπολύσει επιδρομές καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες και οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνεχίζονται στο Κατάρ.
Οι ΗΠΑ δεν διευκρίνισαν πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο, ούτε περιέγραψαν τη φύση οποιασδήποτε πληροφορίας που μπορεί να έχει κλαπεί από την εκστρατεία Trump.
Ωστόσο, ανέφεραν ότι η κοινότητα των πληροφοριών ήταν πεπεισμένη ότι «οι Ιρανοί, μέσω της κοινωνικής μηχανικής και άλλων προσπαθειών, επιδίωξαν πρόσβαση σε άτομα με άμεση πρόσβαση στις προεδρικές εκστρατείες και των δύο πολιτικών κομμάτων».
Τουλάχιστον τρία στελέχη της εκστρατείας Biden-Harris έγιναν στόχος ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing), αλλά οι ερευνητές δεν έχουν αποκαλύψει στοιχεία ότι η απόπειρα ήταν επιτυχής, σύμφωνα με το Associated Press.

Στο κόκκινο ο συναγερμός

«Τέτοιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των κλοπών και των αποκαλύψεων, έχουν σκοπό να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι νέα.
Το Ιράν και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις τακτικές όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτού και των προηγούμενων ομοσπονδιακών εκλογών, αλλά και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε υψηλό συναγερμό στους πρόσφατους εκλογικούς κύκλους για εκστρατείες ξένης επιρροής και ξεκάθαρη παρέμβαση, όπως το 2016, όταν ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες χάκαραν την εκστρατεία της υποψήφιας των Δημοκρατικών Hillary Clinton και ενορχήστρωσαν τη δημοσίευση πολιτικά επιζήμιων email μέσω του ιστότοπου WikiLeaks.
Το Ιράν έχει εμφανιστεί πιο πρόσφατα ως επιθετική απειλή για τις αμερικανικές εκλογές.
Το 2020, λένε αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το Ιράν διεξήγαγε μια εκστρατεία επιρροής με στόχο να βλάψει την προσπάθεια επανεκλογής του Trump, η οποία πιθανώς εγκρίθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei και αποτέλεσε το αντικείμενο μιας ασυνήθιστης βραδινής συνέντευξης Τύπου με τον διευθυντή του FBI Christopher Wray και άλλους αξιωματούχους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις προσπάθειες της Τεχεράνης να επιδιώξει αντίποινα για ένα χτύπημα το 2020 σε έναν Ιρανό στρατηγό που δόθηκε από τον Trump.

Το Ιράν απαιτεί από τις ΗΠΑ αποδείξεις για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Τεχεράνης στις προεδρικές εκλογές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παράσχουν στις ιρανικές αρχές αποδεικτικά στοιχεία για την υποτιθέμενη ανάμειξη της Τεχεράνης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον θεωρεί δικαιολογημένες τις κατηγορίες της, ανέφερε σε δήλωση η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.
«Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι.
Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αληθινή σε αυτόν τον ισχυρισμό, θα πρέπει να μας παράσχει έγγραφα ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την απάντησή μας", ανέφεραν.
Νωρίτερα, το Γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Πληροφοριών (ODNI), του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι το Ιράν φέρεται να προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά των κεντρικών εκστρατειών του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία Donald Trump και της υποψήφιας των Δημοκρατικών, αντιπροέδρου Kamala Harris.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Τεχεράνη «μέσω της κοινωνικής μηχανικής και άλλων προσπαθειών επιδίωξε πρόσβαση σε άτομα με άμεση πρόσβαση στις προεδρικές εκστρατείες και των δύο πολιτικών κομμάτων».
Τον Αύγουστο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στο TASS ότι διερευνά μια κυβερνοεπίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ιράν στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του Trump.
 Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ είπε στο TASS ότι η Τεχεράνη «δεν είχε προθέσεις ή σχέδια να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις» και επεσήμανε ότι οι ιρανικές αρχές δεν παρενέβησαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι προηγούμενες προσπάθειες

Η εκστρατεία του Trump αποκάλυψε στις 10 Αυγούστου ότι είχε παραβιαστεί και είπε ότι Ιρανοί δράστες είχαν κλέψει και διανείμει ευαίσθητα εσωτερικά έγγραφα.
Τουλάχιστον τρία ειδησεογραφικά πρακτορεία - Politico, The New York Times και The Washington Post - διέρρευσαν εμπιστευτικό υλικό από το εσωτερικό της εκστρατείας του Trump.
Μέχρι στιγμής, ο καθένας έχει αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το τι έλαβε.
Το Politico ανέφερε ότι άρχισε να λαμβάνει email στις 22 Ιουλίου από έναν ανώνυμο λογαριασμό.
Η πηγή - ένας λογαριασμός email της AOL που προσδιορίζεται μόνο ως "Ρόμπερτ" - πέρασε σε αυτό που φαινόταν να είναι ένας φάκελος έρευνας που προφανώς είχε κάνει η εκστρατεία για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για αντιπρόεδρο, γερουσιαστή του Οχάιο JD Vance.
Το έγγραφο είχε ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, σχεδόν πέντε μήνες πριν ο Trump επιλέξει τον Vance ως αντιπρόεδρό του.
Η αξιολόγηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα ιδιωτικών εταιρειών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Microsoft εξέδωσε μια έκθεση σχετικά με τις προσπάθειες ιρανών πρακτόρων να παρέμβουν στις φετινές εκλογές.
Ανέφερε ότι το Ιράν είχε υποδυθεί ακτιβιστές και δημιούργησε ψευδείς ειδήσεις με στόχο ψηφοφόρους σε αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ένα παράδειγμα ιρανικής στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών τον Ιούνιο που έστειλε «ένα email ψαρέματος σε υψηλόβαθμο στέλεχος μιας προεδρικής εκστρατείας από έναν παραβιασμένο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός πρώην ανώτερου συμβούλου».
Σε ξεχωριστή έκθεση, η Google είπε ότι μια ιρανική ομάδα που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης της χώρας έχει προσπαθήσει να διεισδύσει στους προσωπικούς λογαριασμούς email περίπου δώδεκα ατόμων που συνδέονται με τον Πρόεδρο Joe Biden και τον Trump από τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης