Τελευταία Νέα
old

«Όχι σε όλα» από την τρόικα - Ζητά πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ - Ενστάσεις για το πακέτο μέτρων του ΥΠΕΚΑ προς τις βιομηχανίες

«Όχι σε όλα» από την τρόικα - Ζητά πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ - Ενστάσεις για το πακέτο μέτρων του ΥΠΕΚΑ προς τις βιομηχανίες
H ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι υψηλό
Ανυποχώρητη εμφανίστηκε στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης η τρόικα, με αντικείμενο την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή τους, χωρίς σχεδόν «καμία εξαίρεση».
Έτσι, παρά τις κυβερνητικές κορώνες της Κυριακής (μετά το πέρας της κυβερνητικής σύσκεψης), ότι επήλθε συμφωνία για μια σειρά από θέματα όπως το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα βιβλία ακόμη και το ψωμί, η τρόικα απέρριψε όλες τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι.  
Ειδικότερα στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση που διατυπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και προβλέπει ότι τα φαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, όπως έχουν διαμορφωθεί με το ισχύον δελτίο τιμών, όχι όμως και αυξήσεις.
Οι δανειστές επιμένουν στην πρόταση για πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σούπερ-μάρκετ.
Αντίθετοι εμφανίστηκαν και στο θέμα της τιμής των βιβλίων απορρίπτοντας την πρόταση του Υπουργείου για διατήρηση της καθορισμένης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση, καθώς και στην άμεση απελευθέρωση των τιμών των ξενόγλωσσων και των σχολικών βοηθημάτων.
Επιφυλακτικοί έως αρνητικοί ήταν και στο θέμα της επέκτασης ζωής του φρέσκου γάλακτος, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση του ΥΠΑΝ, να απαλειφεί ο όρος φρέσκο και να δοθεί η δυνατότητα στις βιομηχανίες να παράγουν γάλα ημέρας, καθώς και η δυνατότητα κάθε βιομηχανίας να προσδιορίζει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.
Σε ότι αφορά στο ψωμί η τρόικα θέλει να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του υπουργείου προβλέπει την πώληση ψωμιού με το ζύγι, αλλά αρνείται την ελεύθερη διακίνησή του (π.χ. από κρεοπωλεία).
Επιφυλακτικοί εμφανίσθηκαν οι δανειστές και στο προωθούμενο πακέτο μέτρων των 150 εκατ. ευρώ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από το ΥΠΕΚΑ. Σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρατική ενίσχυση, ζήτησαν να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. H ελληνική πάντως πλευρά αντέτεινε ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι υψηλό, ενώ με ανεργία 27% δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει κρατική προστασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης