Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ούτε μία μεταβίβαση ακινήτου από 1/1/2014 λόγω του φόρου υπεραξίας - Στα 100 εκατ. ευρώ τα έσοδα που έχει χάσει το κράτος

Ούτε μία μεταβίβαση ακινήτου από 1/1/2014 λόγω του φόρου υπεραξίας - Στα 100 εκατ. ευρώ τα έσοδα που έχει χάσει το κράτος
"Εχουμε γίνει ρεζίλι στους ξένους επενδυτές", υποστηρίζουν οι κτηματομεσίτες

Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τη στιγμή που θεωρητικά εφαρμόστηκε ο νόμος για τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων και ούτε μία αγοραπωλησία δεν πραγματοποιήθηκε στο διάστημα αυτό.
Αυτό επισημαίνει στο www.bankingnews.gr ο συμβολαιογράφος Α. Ζαρμακούπης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «από την 1η Ιανουαρίου 2014 που εφαρμόστηκε ο ανεφάρμαστος νόμος για την υπεραξία ακινήτων, ούτε μία πράξη αγοραπωλησίας δεν έγινε, ούτε μία μεταβίβαση δεν πραγματοποιήθηκε. Ενώ ακόμη περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας στείλει διευκρινιστικές εγκυκλίους».
Για ένα ισχυρό χτύπημα στην ήδη λαβωμένη κτηματαγορά κάνουν λόγο οι μεσίτες οι οποίοι όπως αναφέρουν ότι ακόμη και κάποιοι ξένοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν στην Ελλάδα δεν προχωρούν σε συμβόλαιο, αφού δεν υπάρχει σαφής τρόπος υπολογισμού του φόρου υπεραξίας.
«Έχουμε γεμίσει 'κουφάρια' ημιτελών οικοδομών... Οι οικοδομικές επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργολάβοι αφήνουν στη μέση την κατασκευή και στη συνέχεια κηρύσσονται έκπτωτοι από τους οικοπεδούχους. Οι εργολάβοι καταστρέφονται οικονομικά και οι αγοραστές, που έχουν δώσει προκαταβολές, κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, αφού είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει ο οικοπεδούχος να ολοκληρώσει την κατασκευή» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, κ. Αντώνης Σαλματζίδης.
Αν και οι περισσότερες κατοικίες σήμερα πωλούνται κάτω από το κόστος, εντούτοις και σε αυτές τις περιπτώσεις το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο.
Η κατάσταση στην αγορά κατοικίας είναι τραγική, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κτηματομεσιτικού γραφείου "Ζηρογιάννη" Αθ. Ζηρογιάννη. Ήδη, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει μέχρι και 50%, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και 70%, λόγω της άμεσης ανάγκης για πώληση του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη. Η κατάσταση αυτή έχει γίνει εντονότερη το τελευταίο διάστημα με τη μεγάλη φορολογία που έχει επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν το ακίνητο τους σπεύδουν να το ξεφορτωθούν.
«Με τον φόρο υπεραξίας πάντως έδωσαν τη χαριστική βολή σε έναν κλάδο που από την αρχή της κρίσης έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες και άφησε στο δρόμο πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους», αναφέρει ο ίδιος.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας ζητούν οι κτηματομεσίτες - Τι αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Α. Σαμαρά

Την αναστολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να μπορούν να υλοποιηθούν όλες οι εκκρεμούσες αγοραπωλησίες, ζητάει με επιστολή της στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «εδώ και δυόμιση μήνες δεν έχει υλοποιηθεί με νόμο «ο παράλογος – κατά την γνώμη μας – φόρος υπεραξίας στα ακίνητα. Μέχρι τώρα έχει χάσει το δημόσιο από φόρους μεταβίβασης πάνω από 100 εκατ. ευρώ (την ώρα που ζητά το κράτος εναγωνίως έσοδα)».
Όπως αναφέρουν οι κτηματομεσίτες «έχουν καταστραφεί πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους επειδή δεν μπορούν να γίνουν συμβόλαια, έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι από ξένους επενδυτές που λόγω αυτού του γεγονότος ανέβαλαν την αγορά κάποιου ακινήτου που είχαν ενδιαφερθεί και είναι αβέβαιο εάν θα ξαναπατήσουν στη χώρα μας. Μεσίτες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ακίνητα, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω του συγκεκριμένου θέματος», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης