Τελευταία Νέα
old

Trichet (πρώην διοικητής ΕΚΤ) - Αν δεν σας αρέσει η λιτότητα... μη ζητάτε βοήθεια - Οι Έλληνες έπρεπε να είχαν σεβαστεί τους κανόνες

tags :
Trichet (πρώην διοικητής ΕΚΤ) - Αν δεν σας αρέσει η λιτότητα... μη ζητάτε βοήθεια - Οι Έλληνες έπρεπε να είχαν σεβαστεί τους κανόνες
Eμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση έχει περάσει
Επικριτικός προς την Ελλάδα εμφανίστηκε o πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Οι πολιτικές λιτότητας ισοδυναμούν με την οργάνωση του δρόμου που οδηγεί πίσω στην ισορροπία. Αν οι Έλληνες είχατε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα είχατε υποστεί τις πολιτικές λιτότητας. Προκειμένου να λάβετε βοήθεια, οφείλατε να εφαρμόσετε τις πολιτικές αυτές» απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ερώτηση για τυχόν λάθη που μπορεί να διαπράχθηκαν στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, όπως αναφέρει το Βήμα.
«Σε κάθε περίπτωση», είπε απευθυνόμενος προς τις χώρες που βρέθηκαν υπό την επιτήρηση της τρόικας, «αν δεν σας άρεσε, δεν έπρεπε να είχατε ζητήσει βοήθεια».
Ο κ. Trichet κάνοντας μια αποτίμηση της κρίσης που κλήθηκε να χειριστεί ως επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 ως το 2011, είπε ότι «η πιο αδύναμη χώρα είχε έλλειμμα ίσο με 15% του ΑΕΠ και αυτή η κατάσταση δημιούργησε το δράμα. Οι χώρες που είχαν τα λιγότερα προβλήματα ήταν εκείνες που σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν το είχαν σεβαστεί η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, τα προβλήματά τους θα ήταν λιγότερα».
Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση έχει περάσει, απορρίπτοντας τον κίνδυνο από Γαλλία ή Ιταλία, διότι «πρώτον, όλες οι χώρες που είχαν ανισορροπίες προσαρμόστηκαν, δεύτερον, η οικονομική διακυβέρνηση σήμερα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με πριν την κρίση και, τρίτον, όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί για τη διατήρηση της ευρωζώνης. Όμως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επαναπαυθούμε. Πρέπει να εφαρμόσουμε αυστηρά όσα αποφασίσαμε».
Επίσης, απέρριψε κάθε σενάριο για αύξηση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος: «Το όριο αυτό το εισήγαγα εγώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Όταν αρχίσαμε να μη σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, άρχισαν και τα προβλήματα. Η ιστορία έδειξε ότι η ανταμοιβή όσων χωρών ακολουθούσαν καλή δημοσιονομική πολιτική ήταν πολύ μεγάλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης