Τελευταία Νέα
old

ΙΝΕ – ΓΣΕΕ – Στο ένα εκατομμύριο ανέρχονται οι «αόρατοι» εργαζόμενοι – Εργασιακός μεσαίωνας λόγω κρίσης και ανεργίας

tags :
ΙΝΕ – ΓΣΕΕ – Στο ένα εκατομμύριο ανέρχονται οι «αόρατοι» εργαζόμενοι – Εργασιακός μεσαίωνας λόγω κρίσης και ανεργίας
Στους 500.000 υπολογίζονται όσοι εργάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας
Συγκλονιστικά είναι – για ακόμα μια φορά – τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
Βάσει των στοιχείων αυτών, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εκτίναξης της ανεργίας, έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία εργαζόμενων, οι «αόρατοι», οι οποίοι υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο!
Πρόκειται για όσους απασχολούνται σε καθεστώς μαύρης εργασίας, όσοι εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία αλλά και όσοι δουλεύουν με πλήρες ωράριο αλλά δηλώνονται από τους εργοδότες τους ως μερικώς απασχολούμενοι.
Τα στοιχεία αυτά – σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα -  είναι αποκαλυπτικά για τις συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα ( όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.
Επιπλέον, 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.
Παράλληλα, υπάρχουν 200.000 εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και για αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εν λόγω εργαζόμενοι αποτελούν την πιο επικίνδυνη μορφή απασχόλησης, αφού δεν πληρώνουν οι εργοδότες και οι ίδιοι ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, δεν στοιχειοθετούν δικαιώματα χρόνου, δεν δικαιούνται άδεια, επίδομα άδειας, δώρο Χριστούγεννα, Πάσχα, αποζημίωση κ.λπ.
Πρόκειται για μια πραγματική εργασιακή ζούγκλα, αν ληφθούν υπόψη και τα προηγούμενα στοιχεία της ΓΣΕΕ, βάσει των οποίων 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως και 12 μήνες, την ώρα που πολλοί αντί για χρήματα πληρώνονται σε είδος (π.χ. με κουπόνια αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ).
Και ενώ το καθεστώς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα παραπέμπει σε Μεσαίωνα (αν και αυτοί θα πρέπει να θεωρούνται τυχεροί σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύρια των ανέργων), η κυβέρνηση όχι μόνο αναλώνεται στο να μετρά τη δεκαδική μείωση της ανεργίας αλλά εξαντλεί την κοινωνική πολιτική της στη μισθολογική αποκατάσταση των δικαστικών και των ένστολων, οι οποίοι απολαμβάνουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα που πλέον αποτελούν «είδος προς εξαφάνιση» στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι ωστόσο σαφές ότι με αυτήν την απορυθμισμένη αγορά εργασίας, η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά θα αργήσει πολύ να έρθει ακόμα.
Τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης