Τελευταία Νέα
old

Ανατροπές στη ζωή των ασφαλισμένων φέρνουν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων

tags :
Ανατροπές στη ζωή των ασφαλισμένων φέρνουν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων
Ποιά συγχωνεύονται και ποιά μένουν ως έχουν
Ανατροπές στους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων φέρνουν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Η μελέτη που έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ είναι σε εξέλιξη και ήδη οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού έχουν κατασταλάξει σε ένα σχέδιο 4+1 σημείων για το νέο σχήμα του ασφαλιστικού με κύρια αλλαγή την ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.
Αυτή τη στιγμή ασφάλιση ΙΚΑ έχουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι με πρόσληψη από την 1η/1/2011 και μετά.
Η πλειονότητα διατηρεί το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει Ελεύθερος Τύπος στο σχέδιο των ενοποιήσεων το Δημόσιο εμφανίζεται στα σενάρια που επεξεργάζονται οι εμπειρογνώμονες να είναι κομμάτι του ΙΚΑ μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Η ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ θα φέρει αναπόφευκτα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς του Δημοσίου ο όρος θεμελίωση λειτουργεί όπως και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα για τα υπόλοιπα Ταμεία (που και αυτά συζητείται να επανεξεταστούν).
Η διαφορά είναι ότι στο δημόσιο η θεμελίωση έχει συνδυαστεί με τη συμπλήρωση της 25ετούς υπηρεσίας. Που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι, μόλις συμπληρώσουν την 25ετία, έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και θεωρούνται εν δυνάμει συνταξιούχοι, έστω και αν τους λείπει το όριο ηλικίας για να βγουν στη σύνταξη!
Ενταξη στο ΙΚΑ θα σημάνει αλλαγή στους όρους της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή σύνταξη με όρους και όρια ηλικίας ΙΚΑ. Το ζητούμενο είναι αν θα δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα ώστε όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα με τη σημερινή τους μορφή (25ετία ή και 35ετία) να προγραμματίσουν τι και πότε θα πράξουν για τη συνταξιοδότησή τους.


Τα 4+1 σενάρια για τις ενοποιήσεις των ταμείων


α. Να υπάρχουν 3 ταμεία
- ΙΚΑ - μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
- ΟΓΑ - αγρότες κατά κύριο επάγγελμα
- ΟΑΕΕ - Ελεύθεροι επαγγελματίες, "μπλοκάκια" με μη εξαρτημένη εργασία και αυτοαπασχολούμενοι του ΕΤΑΑ

β. Να υπάρχουν 4 ταμεία
-  ΙΚΑ - μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ, τραπεζών και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (εκτός ΝΑΤ)
-ΟΓΑ - αγρότες κατά κύριο επάγγελμα
-ΟΑΕΕ - Ελεύθεροι επαγγελματίες, "μπλοκάκια" με μη εξαρτημένη εργασία
- ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) + ΕΤΑΠ ΜΜΕ (οι μισθωτοί δημοσιογράφοι στον αντίστοιχο κλάδο του ΕΤΑΑ και οι αμειβόμενοι με "μπλοκάκι" στον κλάδο των ανεξάρτητα απασχολούμενων του ΕΤΑΑ)

γ. Να υπάρχουν 4 ταμεία (εναλλακτική πρόταση)
-  ΙΚΑ - μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ, τραπεζών και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (εκτός ΝΑΤ)
-ΟΓΑ - αγρότες κατά κύριο επάγγελμα
-ΟΑΕΕ - Ελεύθεροι επαγγελματίες, "μπλοκάκια" με μη εξαρτημένη εργασία
- ΕΤΑΑ + επιστήμονες με μπλοκάκια που είναι σήμερα στο ΟΑΕΕ

δ. Να υπάρχουν 3 ταμεία (εναλλακτική πρόταση)
-  ΙΚΑ - μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ, τραπεζών και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (εκτός ΝΑΤ)
-ΟΓΑ - αγρότες κατά κύριο επάγγελμα
 - ΕΤΑΑ + ΟΑΕΕ με τομείς ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων με εξαρτημένη εργασία (γιατροί μηχανικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ)

ε. Ένα ταμείο
- Ενα ταμείο ασφάλισης και σύνταξης με επιμέρους και διακριτούς τομείς από κάθε κλάδο




Τη συστέγαση των ασφαλιστικών ταμείων σε όλη τη χώρα προωθεί το υπ. Εργασίας

Την ενοποίηση των δομών των και τη συστέγαση των υπηρεσιών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, σε όλη τη χώρα, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το σχέδιο του Υπουργείου, προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου δικτύου που θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες όλων των Ταμείων που διατηρούν υποκαταστήματα σε όλες τις πόλεις, όπως είναι οι υπηρεσίες του  ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ή του ΟΓΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ με εντολή του Γιάννη Βρούτση, έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα μηχανικών που επεξεργάζεται σχέδιο συστέγασης των υπηρεσιών των ασφαλιστικών Ταμείων σε επτά νομούς της χώρας.
Το σχέδιο αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας, έως το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών, οι οποίες θα βελτιωθούν με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη που θα γλυτώνει την ταλαιπωρία των μετακινήσεων και των πολύωρων αναμονών. 
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ό,τι πρόκειται για σημαντική καινοτομία που υλοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος και εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικού χάρτη της χώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται ο ενιαίος φορέας απονομής των συντάξεων και ο ενιαίος φορέας είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης