Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βελτιωτικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Με τις αντικειμενικές αξίες του 2013 θα υπολογιστεί ο φόρος σε 4.000 οικισμούς

Βελτιωτικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Με τις αντικειμενικές αξίες του 2013 θα υπολογιστεί ο φόρος σε 4.000 οικισμούς
Το μεγαλύτερο σοκ υπέστησαν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 457 περιοχές της χώρας, όπου ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με «φουσκωμένες» τιμές ζώνης
(upd2)Με τις αντικειμενικές αξίες που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ το 2013, θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ (ενιαίος φόρος ακινήτων) για 4.000 οικισμούς στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, επιβεβαιώνοντας τις πρότερες διαρροές πως η κυβέρνηση εξετάζει διορθώσεις και βελτιωτικές αλλαγές στον φόρο.
Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε ο Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας στη Βουλή, στη σκιά της θύελλας αντιδράσεων που προκάλεσαν τα λάθη και οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στον φόρο τις τελευταίες ημέρες.
Η βελτιωτική αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ επέρχεται μετά από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

«Συναγερμός» στην κυβέρνηση μετά το «μπάχαλο» με τον  Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα - Τραγελαφικά τα λάθη
«Συναγερμό» έχει σημάνει στην κυβέρνηση το «μπάχαλο» με τα λάθος εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ)  και τους υπέρογκους φόρους που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενους.
Το μεγαλύτερο σοκ υπέστησαν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 457 περιοχές της χώρας, όπου ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με «φουσκωμένες» τιμές ζώνης σε σύγκριση με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβλήθηκε την περίοδο 2011-2013.
Πρόκειται για περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων. Σε αυτές ο ΦΑΠ είχε υπολογιστεί με βάση αντικειμενικές τιμές που όρισε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2013.
Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, αντί να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες αντικειμενικές τιμές, επιστρατεύθηκαν τιμές ζώνης όμορων περιοχών, οι οποίες ήταν πολύ υψηλότερες από εκείνες που ορίστηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να αφήσουν εμβρόντητους τους κατόχου οικοπέδων.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει ακόμη και από στελέχη της κυβέρνησης όπως ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, που κατήγγειλε ότι στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης Ευβοίας η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν πέρυσι στις 10.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ φέτος έχει εκτοξευθεί στις 60.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Επίσης, στο Αυλωνάρι Ευβοίας η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν πέρυσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 7.000 ευρώ/στρέμμα και φέτος έχει δεκαπλασιαστεί (70.000 ευρώ/στρέμμα)!
Απίστευτη κι όμως αληθινή είναι, εξάλλου, η περίπτωση κατόχου δύο οικοπέδων εντός οικισμού, ο οποίος παρότι δεν πλήρωσε πέρυσι ΦΑΠ, άρα δεν διέθετε ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, βρέθηκε φέτος να οφείλει συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 800.000 ευρώ!
Τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με καταγγελίες:
-               Μολονότι ο νόμος προβλέπει έκπτωση 60% για ημιτελή ακίνητα, το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να μην έχει χορηγήσει την έκπτωση αυτή.
-               Στα οικόπεδα στα οποία δεν έχει προσδιοριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) ο νόμος ορίζει ότι χρησιμοποιείται ο ΣΑΟ που ισχύει στον νομό, τον οικισμό ή την περιφέρεια και δη εφαρμόζεται ο μικρότερος συντελεστής. Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και η τιμή ζώνης του νομού ή της περιφέρειας, με αποτέλεσμα ο φόρος που προέκυψε να είναι δυσβάσταχτος.
-               Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας οικοπέδων εντός οικισμού, δεν έχει ληφθεί υπόψη το ποσοστό συνιδιοκτησίας για τον υπολογισμό του φόρου σε καθέναν από τους συνιδιοκτήτες.
Την ελλιπή προετοιμασία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ αποδεικνύει ακόμα ένα στοιχείο: μολονότι οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς είχε προβλεφθεί να απαλλαγούν από τον φόρο ακινήτων, εκδόθηκαν κανονικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι όσοι φορολογούμενοι είναι ιδιοκτήτες σεισμόπληκτου ακινήτου, θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό. Όμως, όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν εκτός από το σεισμόπληκτο και άλλο ακίνητο, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 29 Αυγούστου και θα ακολουθήσει συμψηφισμός μετά τον Σεπτέμβριο.
Το Υπουργείο αποδέχεται ότι προέκυψαν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις, είτε εξαιτίας λαθών και παραλείψεων στην υποβολή των δηλώσεων Ε9 από τους φορολογουμένους είτε λόγω της «μη εξαντλητικής κάλυψης όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου». Μάλιστα, αναγνωρίζει ότι «έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην περιφέρεια» και διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τελικός στόχος είναι «να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:
1.        Σφάλματα ή και παραλείψεις στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής. Εάν έχουν πληρώσει μέχρι τότε παραπάνω από το ποσό της νέας εκκαθάρισης, ο επιπλέον φόρος που κατέβαλαν θα τους επιστραφεί. Η ημερομηνία ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού συστήματος για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
2.        Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014, ώρα 07:03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης