Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος (ΥΠΕΞ): Δεν έχει ζητηθεί ακόμα η αποχώρηση του ΔΝΤ – Πρώτα πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων

Βενιζέλος (ΥΠΕΞ): Δεν έχει ζητηθεί ακόμα η αποχώρηση του ΔΝΤ – Πρώτα πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων
Συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου πιθανότατα τη Δευτέρα και ενόψει τρόικας
Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμα την αποχώρηση του ΔΝΤ διότι «ακόμα βρισκόμαστε σε συζητήσεις» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του κατόπιν της συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογο του.
Ο κ.Βενιζέλος, και κατόπιν των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε χθες πως το ΔΝΤ δεν έχει ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση για «πιθανή πρόωρη λήξη» του οικονομικού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στο τέλος της χρονιάς, υποστήριξε ότι για να ζητήσει κάτι τέτοιο η Ελλάδα « πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας».
«Και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα. Σας θυμίζω ότι το κρίσιμο κριτήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Επίσης, είναι προφανές ότι πέρα από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα υπάρχουν διαρθρωτικά επιτεύγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ως «σημαντικό πρώτο βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel στο Βερολίνο.
«Με βάση την ενημέρωση που έχω από τον πρωθυπουργό, θεωρώ ότι η συνάντηση του Βερολίνου με την κα.Merkel ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα γιατί, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τυπικό καθιερωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και που πρέπει να οργανώσουμε την εποχή μετά το μνημόνιο, την εποχή μετά την τρόικα, την εποχή της επανόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όχι στην κανονικότητα του παρελθόντος, αλλά στην κανονικότητα του μέλλοντος, σε μια Ελλάδα η οποία είναι αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην ΕΕ και μέσα στην ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι τώρα μπορεί η Ελλάδα να φύγει από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας διότι, όπως είπε, «τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματα μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
«Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν» τόνισε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων.
«Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδυτικό περιβάλλον και χωρίς μια πραγματική οικονομία η οποία κινείται με αισιοδοξία και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.
Πάντως και ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ.Βενιζέλος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης