Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραμένει «άγνωστος Χ» και «πονοκέφαλος» για τον Βενιζέλο ο Γιώργος Παπανδρέου - Γρίφος οι επόμενες κινήσεις του

Παραμένει «άγνωστος Χ» και «πονοκέφαλος» για τον Βενιζέλο ο Γιώργος Παπανδρέου - Γρίφος οι επόμενες κινήσεις του
Απορρίπτει την ίδρυση νέου κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός
Η τελευταία παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήρθε να συντηρήσει την πολεμική και την ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Αν και ο κ.Παπανδρέου αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πρόκειται να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι δεν διαθέτει «κολλητούς», «ομάδες» και «φράξιες», η παρέμβαση του συντήρησε τον προβληματισμό στην ηγεσία του κόμματος.
Δεν είναι μόνο η αναφορά ότι «το μόνο που ενδιαφέρει τον Γ. Παπανδρέου είναι η πορεία της χώρας και η δυνατότητα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού».
Είναι κυρίως τα πυρά του πρώην πρωθυπουργού κατά της σημερινής κυβέρνησης, και εμμέσως κατά της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Παρά τις βολές κατά της κυβέρνηση και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι σαφές – όπως άλλωστε έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν – πως στόχος του κ.Παπανδρέου δεν είναι να ρίξει την κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζει τα σχέδια μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη.
Το κατέστησε σαφές με την Ελιά, όπου και τήρησε αποστάσεις από το εγχείρημα (και κατηγορήθηκε σφόδρα για αυτό), ενώ την ίδια τακτική ακολουθεί και με τη Δημοκρατική Παράταξη.
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται διατεθειμένος να χρεωθεί μια τυχόν διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.
Παρά την προτροπή της Χαριλάου Τρικούπη ότι έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις, ο κ.Παπανδρέου αποφάσισε να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του στα βασικά, αλλά επιλέγει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά όσον αφορά τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις.
Πολλοί εκτιμούν ότι εξελίξεις στην «κόντρα» Βενιζέλου - Παπανδρέου θα υπάρξουν κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός, εάν δηλαδή θα είναι ή όχι υποψήφιος βουλευτής, και κυρίως σε ποια εκλογική περιφέρεια.
Αποφάσεις ιδιαίτερης σημασίας, εάν ληφθεί υπόψη ότι η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται.
Είναι προφανές πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πορευτεί με αυτήν την εικόνα διχασμού σε πρόωρες εκλογές.
Ίσως η καλύτερη λύση - υπό τις παρούσες συνθήκες - θα ήταν μια απευθείας συνάντηση των Βενιζέλου – Παπανδρέου προκειμένου και οι δύο να ξεκαθαρίσουν τις επιδιώξεις τους.
Διότι από τη συνάντηση αυτή θα καθοριστεί η στάση και πολλών άλλων στελεχών του κόμματος και θα διαλευκανθούν οι όποιες τάσεις, προβλέψεις και φιλοδοξίες για την φυσιογνωμία, την πολιτική κατεύθυνση και την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Διαφορετικά αυτή η ιδιότυπη «κόντρα» που ενέχει έντονα σημάδια αντιπαλότητας - παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις – δεν πρόκειται να υποχωρήσει, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται πολιτικά και εκλογικά τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τα σχέδια για τη Δημοκρατική Παράταξη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης