Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί δεν έρχεται η τρόικα στην Αθήνα; - Παιχνίδια εκβιασμών και στρατηγικής απέναντι σε μια αδύναμη κυβέρνηση

Γιατί δεν έρχεται η τρόικα στην Αθήνα; - Παιχνίδια εκβιασμών και στρατηγικής απέναντι σε μια αδύναμη κυβέρνηση
Υπό τον φόβο εμπλοκής στη διαπραγμάτευση, Σαμαράς και Βενιζέλος αναζητούν νέα στρατηγική
(upd2)Ορατός πλέον είναι ο κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή του τελευταίου Eurogroup της χρονιάς, για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως όλα δείχνουν δεν θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα που θα δώσουν την έγκριση της τρόικας για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση επιδεικνύει εξοργιστική αδράνεια οδηγώντας στα άκρα τις σχέσεις της με την τρόικα, την ώρα που οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι εάν δεν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, η αξιολόγηση θα παραμείνει ανοιχτή, απειλώντας την χρηματοδότηση της χώρας μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν και τελειώνει το τρέχον πρόγραμμα.
Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σημαντική φθορά στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Και η κυβέρνηση, μετά και το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, προφανώς και θέλει να αποφύγει νέες αναταράξεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην κοινωνία.
Υπό αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση είναι όμηρος των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν συντριβή σε ενδεχόμενες εκλογές που μπορεί να γίνουν σε περίπου τέσσερις μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφεύγοντας έτσι τις κρίσιμες αποφάσεις των μεταρρυθμίσεων.
Από τη μεριά της, η τρόικα δείχνει αποφασισμένη να μην δώσει μία ακόμη «λευκή εκταμίευση» δόσης στην Ελλάδα, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές.
Η τρόικα, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά ότι εσωτερικά οι πολιτικοί έχουν «επενδύσει» στην απαλλαγή της χώρας από την τρόικα, και θέλουν να υπερασπιστούν τα κεφάλαια που έχουν δανείσει.
Μάλιστα, μία γεύση του πόσο μπορούν να εκτροχιαστούν τα πράγματα στην Ελλάδα πήραν τον Σεπτέμβριο, όταν και η κυβέρνηση Σαμαρά διακήρυξε την αποχώρηση της τρόικας, με τα γνωστά αποτελέσματα για τα ομόλογα, το χρηματιστήριο και τις επενδύσεις.
Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Έλληνες πολιτικοί μπορούν να τινάξουν στον αέρα κάθε τι που έχει κτιστεί την τελευταία 2ετία, μόνο και μόνο για να κρατηθούν στην εξουσία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των αποφάσεων τους.
Και τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα, και γνωρίζουν ότι οι μοχλοί πίεσης της Ελλάδας λιγοστεύουν, είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν στα άκρα τις σχέσεις τους με την χώρα.
Το ποιος θα επικρατήσει στο τέλος, προφανώς και δεν θα φανεί άμεσα.
Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή ανάκαμψης και κάθε καθυστέρηση, ολιγωρία και στασιμότητα λόγω εκλογών ή άλλων λόγων μπορεί να αναιρέσει την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί τελευταία.

Οι απαιτήσεις της τρόικας
Τα πράγματα με την τρόικα παραμένουν δύσκολα, με τους δανειστές να βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό και να διαμηνύουν ότι δεν έρχονται αν δεν «τρέξουν» τα μνημονιακά ορόσημα, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.
Η κατάσταση οδηγείται στα άκρα, καθώς την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει χωρίς την έγκριση της τρόικας.
Οι ξένοι ανεβάζουν στα 3,6 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό, ενώ εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν «πολύ γενναιόδωρο» τον αριθμό των 100 δόσεων και ζητούν να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Γκ. Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Στόχος να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, εκτοξεύοντας κατηγορίες για λεονταρισμούς, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.
Σε μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού, ο Χαρδούβελης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υποκύψει στους λαϊκισμούς με πρωταρχικό του στόχο να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Νωρίτερα, ο υπουργός αναφέρθηκε κατά τη συνομιλία που είχε μπροστά στους δημοσιογράφους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
«Όταν κρατάς τον κουμπαρά και όταν χρωστάς, βρίσκεσαι στο στόχαστρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς τελειώνει το παλιό και ξεκινά το καινούριο.
«Περνάμε μια δύσκολη φάση, τελειώνει το παλιό και ξεκινάει το καινούργιο. Σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο τα νεύρα τεντώνουν από όλες τις πλευρές.
Δεν υπάρχει μόνο η δική μας πλευρά αλλά η πλευρά και των δανειστών.
Ξαφνικά βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπουν. Άρα, αυτό φέρνει κάποια διάσταση απόψεων που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα».
Ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας ότι η ψυχραιμία είναι το κλειδί της διαπραγμάτευσης.
Ο Κάρολος Παπούλιας από την πλευρά του δήλωσε ευτυχής που θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις οικονομικές εξελίξεις από τον αρμόδιο υπουργό.
«Χαίρομαι που θα μάθω από εσάς πολλά πράγματα γιατί πολλά θρυλούνται μεταξύ μύθους και πραγματικότητας, έχουμε μπερδευτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.


Πρώτη ενημέρωση: 09:35. Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης