Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα στις δυσμενείς δημοσκοπήσεις ο Erdogan ξανά υποψήφιος το 2023, στην Τουρκία – Ποια τα ισχυρά του χαρτιά

Κόντρα στις δυσμενείς δημοσκοπήσεις ο Erdogan ξανά υποψήφιος το 2023, στην Τουρκία – Ποια τα ισχυρά του χαρτιά
Η Λαϊκή συμμαχία που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος αφορά το συνασπισμό δύο κομμάτων. Το κόμμα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).
O Erdogan o τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την θέση του Προέδρου της Τουρκικής δημοκρατίας, κόντρα στις δυσμενείς δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να χάνει από 8% έως 12 μονάδες από όλους τους δυνητικούς αντιπάλους του, ειδικά τα αριστερά κόμματα.
Το πρόεδρο Erdogan δεν φαίνεται να απασχολούν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν βέβαια πρώτο κόμμα το AKP της Μητέρας Πατρίδας, με ποσοστό 29,8% (στις εκλογές του 2018 είχε λάβει 42,6%) αλλά με ελάχιστη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, το CHP, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα των Κεμαλιστών. 
Το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), με το οποίο συνεργάζεται ο Erdogan, έρχεται τέταρτο με 6,9%.
FUzHVetWQAAmO2o.jpg
Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη δυτική Σμύρνη, ο Erdogan κάλεσε τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu και είπε: «Λέτε συνεχώς «ο υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας πρέπει να είναι αποφασισμένος. Εδώ το λέω, υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας είναι ο Tayyip Erdoğan».
Επανέλαβε επίσης ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023 και όχι νωρίτερα.

Γιατί ο Erdogan είναι αισιόδοξος για τις προεδρικές εκλογές του 2023;

Αν θα έπρεπε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, οι δυσκολίες θα ήταν εύκολο να ξεπεραστούν, αν ήμασταν καλοί παρατηρητές του παγκόσμιου πολιτικοοικονομικού γίγνεσθαι, αφενός, και της τουρκικής οικονομίας αφετέρου.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να φέρει τις υπερδυνάμεις και τους δορυφόρους τους δίπλα του.
Και τι εννοούμε;
Μα φυσικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αποδειχτεί «ολόκληρη πίτα» που λέει και η παροιμία.
Ο Tayyip Erdogan έχει καταφέρει, λοιπόν, να κρατήσει στο «πολιτικό» πλευρό του (για διαφορετικούς λόγους βέβαια) τόσο τις ΗΠΑ και τους αρκετούς από τους Δυτικούς συμμάχους του, όσο και τη Ρωσία.
Οι λόγοι είναι αρκετοί και σχετικά εύκολοι στην ανάγνωση.
Απλά «ξέρει να παίζει την μπάλα» που έμαθε να παίζει τα τελευταία 20 χρόνια και να έχει τόσο τη Δύση, όσο και τη Ρωσία τόσο κοντά, όσο πρέπει για να μην «καεί» και τόσο μακριά για να μπορεί να κάνει τα «παιχνίδια» του. Και από παραδείγματα;
Αρκετά. S 400, F 16 & 35,  πετρέλαιο και αγωγοί Ανατολικής Μεσογείου, κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στη Συρία, οι επιχειρήσεις στη Συρία και πολλά ακόμη που αποδεικνύουν το μέγεθος της γεωστατικής και πολιτικής τακτικής του Erdogan.

Ο ΟΟΣΑ αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Τουρκίας

Την ίδια ώρα και στο κομμάτι της οικονομίας φαίνεται πως αρκετά πράγματα αλλάζουν στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προχώρησε σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω στις προβλέψεις της Τουρκίας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για φέτος, ενώ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα πληρώσει ένα «βαρύ τίμημα» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μείωσε την ανάπτυξη του 2022.
Το φόρουμ πολιτικής με έδρα το Παρίσι, αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του 2022 για την Τουρκία από 3,3% σε 3,7%. Η προσδοκία για το 2023, εν τω μεταξύ, μειώθηκε από 3,9% σε 3%.
«Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός και η φθίνουσα καταναλωτική εμπιστοσύνη θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι επενδύσεις θα συγκρατηθούν από γεωπολιτικούς παράγοντες και αβεβαιότητα στις οικονομικές συνθήκες», ανέφερε επίσης.
Υποδεικνύοντας ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και των τροφίμων θα διατηρήσει τον πληθωρισμό του καταναλωτή πάνω από το 70% στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2022, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε απότομα τις προσδοκίες του για τον μέσο πληθωρισμό προς τα πάνω.
Αντίστοιχα, η πρόβλεψη μέσης τιμής καταναλωτή για φέτος αυξήθηκε από 23,9% σε 72,0% και η πρόβλεψη για το 2023 αυξήθηκε από 21,7% σε 38,9%.

Μειώθηκε και η ανεργία

Ο ΟΟΣΑ επίσης μείωσε τις προσδοκίες του για το ποσοστό ανεργίας για το 2022 από 12,5% σε 11,8% και από 12,6% σε 11,8% για το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης