Sports Βusiness

Ρεκόρ απωλειών για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ λόγω κορονοϊού

Ρεκόρ απωλειών για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ λόγω κορονοϊού
Ιστορικές απώλειες εσόδων καταγράφουν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά υπάρχει η εκτίμηση πως το αγγλικό πρωτάθλημα θα βγει πιο δυνατό από αυτή την περιπέτεια.
Τη μεγαλύτερη οικονομική «φουρτούνα» στην ιστορία της καλείται να αντιμετωπίσει η Πρέμιερ Λιγκ. Η σωρευτική απώλεια προ φόρων για τους συλλόγους του αγγλικού πρωταθλήματος αγγίζει το 1 δις. Λίρες, ενώ το συνολικό εισόδημα προ φόρων μειώθηκε κατά 14% σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte.

Η αιτία αυτής της κρίσης είναι η πανδημία του κορονοϊού που είχε ως επιπτώσεις τη διακοπή των αγώνων, τη μείωση των τηλεοπτικών εσόδων και φυσικά των εισιτηρίων. Είναι η πρώτη φορά στην τριακονταετή ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που τα συνολικά έσοδα των ομάδων μειώθηκαν.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην επανέναρξη των αγώνων μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα σύλλογοι από μεγάλα πρωταθλήματα όπως η γαλλική Λιγκ 1 και η ολλανδική Ερεντιβίζιε αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τον κίνδυνο της χρεωκοπίας να παραμονεύει. Στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα παρουσίασε απώλειες προ φόρων ύψους 128 εκ. Ευρώ, τη στιγμή που η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε «βουτιά» στα κέρδη της από 53.5 εκ. Ευρώ σε μόλις 1.9 εκ. Ευρώ για τη σεζόν 2019/20. Αυτά τα οικονομικά δεδομένα αποτέλεσαν βασική αιτία για την αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας της European Super League.

Παρά το οικονομικό «χαστούκι» που δέχθηκε η Πρέμιερ Λιγκ από τον κορονοϊό, ο επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte Νταν Τζόουνς είναι αισιόδοξος: «Την ερχόμενη σεζόν τα έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ μπορούν να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον κορονοϊό». Μάλιστα εκτιμάει πως αυτή η περιπέτεια θα κάνει πιο δυνατό το αγγλικό πρωτάθλημα: «Η Πρέμιερ Λιγκ μπήκε στην κρίση του κορονοϊού πολύ πιο δυνατή από τα άλλα πρωταθλήματα και θα βγει ξανά πιο δυνατή. Είμαι σίγουρος πως η Πρέμιερ Λιγκ θα είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και στο μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση των εσόδων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη «μισθοί προς έσοδα» στο ιστορικό ρεκόρ 72% για την Πρέμιερ Λιγκ. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα του MDPI ο συγκεκριμένος δείκτης είχε μέγιστη τιμή 69% την αγωνιστική περίοδο 2021/13, ενώ είχε παρουσιάσει ιστορικό χαμηλό 46% τη σεζόν 1994/95.
Sustainability1.JPG

Ο Τιμ Μπριτζ της Deloitte δήλωσε με τη σειρά του: «Σε αυτή την ιδιαίτερη σεζόν είναι δύσκολο να προβλέψεις αν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική των ομάδων για τους μισθούς και τα μπόνους των παικτών. Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος των συλλόγων και το μέλλον θα μας δείξει αν θα υπάρξει αλλαγή προσέγγισης και μεγαλύτερος έλεγχος».

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης