Sports Βusiness

Οι οικονομικές εισροές που εξασφαλίζει η UEFA στις ομάδες για τη σεζόν 2021/22

Οι οικονομικές εισροές που εξασφαλίζει η UEFA στις ομάδες για τη σεζόν 2021/22

Η UEFA κάθε χρόνο εξασφαλίζει κάποια συγκεκριμένα οικονομικά ποσά τα οποία λαμβάνουν οι ομάδες με βάση τα αποτελέσματα που έχουν στους αγώνες αλλά και τις προκρίσεις/κατακτήσεις!

Για όλες τις ομάδες, τα έσοδα που μπορούν να εξασφαλιστούν μέσα από τις διοργανώσεις της UEFA, είναι ένα σημαντικό γεγονός. Στόχος όλων των ομάδων είναι πάνω από όλα η αγωνιστική πορεία, αλλά καλώς ή κακώς τα οικονομικά δεδομένα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από κανένα «κλαμπ».

Για την φετινή σεζόν(2021/22), ανά κατηγορία, οι οικονομικές απολαβές από την UEFA προς τις ομάδες έχουν ως εξής:

UEFA Champions League
Το Champions League δεδομένα είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος θεσμός «μοιράζει» τα πιο υψηλά ποσά στις ομάδες.

Οι δύο φιναλίστ της διοργάνωσης θα πάρουν 19 και 15 εκατομμύρια ευρώ, πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα!
Οι ομάδες που θα καταφέρουν να φτάσουν στον ημιτελικό θα λάβουν 12 εκατ. ευρώ, ενώ για εκείνες που θα φτάσουν στον προημιτελικό, 10,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως οι ομάδες που περνάνε στην φάση των «16» θα εισπράξουν 9,5 εκατ. ευρώ.  

Τώρα για τις 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην φάση των ομίλων, κάθε ομάδα θα εισπράττει 2,8 εκατ. για κάθε νίκη και 930 χιλ. ευρώ για κάθε ισοπαλία! Οι νικητές των ομίλων θα προσθέσουν στα ταμεία τους 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι δεύτεροι σε κάθε όμιλο θα εισπράξουν 930 χιλ. ευρώ.

UEFA Europa League

 

Τα χρηματικά έπαθλα, για την δεύτερη τάξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έχουν χαοτική διαφορά σε σχέση αυτά της πρώτης.
Το ποσό που θα εισπράξει η ομάδα που θα «σηκώσει» το Europa League ανέρχεται στα 8,6 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη ομάδα θα προσθέσει στα ταμεία της 4,6 εκατ. ευρώ. Ο νικητής της διοργάνωσης επίσης έχει το πλεονέκτημα πως την επόμενη χρονιά θα συμμετάσχει στους ομίλους του UEFA Champions League.
Στην ημιτελική και την προημιτελική φάση οι απολαβές ανέρχονται σε 2,8 και 1,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Επίσης οι ομάδες που θα περάσουν στην φάση των «16» θα πάρουν 1,6 εκατ. ευρώ.

 

Στην φάση των «32», οι ομάδες για κάθε νίκη θα εισπράττουν 630 χιλ. ευρώ ενώ για κάθε αναμέτρηση που δεν θα βρεθεί νικητής στην αναμέτρηση οι δύο ομάδες θα παίρνουν 210 χιλ. ευρώ η κάθε μια.
Ο νικητής κάθε ομίλου (πρώτη θέση) θα λάβει 1,1 εκατ. ευρώ ενώ οι «δεύτεροι» των ομίλων θα εισπράξουν 550 χιλ. ευρώ.

UEFA Europa Conference League
Για την νεοσύστατη διοργάνωση, προφανώς αν κανείς κάτσει και συγκρίνει τα χρηματικά έπαθλα με αυτά της πρώτης κατηγορίας θα του φανούν «αστεία». Κάθε μορφή εσόδου για τις ομάδες, όμως, μπορεί να είναι σημαντικό.

Το ποσό που εισπράττει ο νικητής της διοργάνωσης είναι 5 εκατ. ευρώ, ενώ ο φιναλίστ πρόκειται να λάβει 3 εκατομμύρια ευρώ! Επίσης και εδώ, ο «κυπελλούχος» θα λάβει μέρος απευθείας στους ομίλους του Europa League, στην περίπτωση που δεν θα έχει περάσει στο Champions League.

Στα ημιτελικά και τα προημιτελικά οι ομάδες που θα περάσουν θα εισπράξουν 2 και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για την φάση των «16» δίνονται 600 χιλ. ευρώ.

Επιπλέον, στην φάση των ομίλων 500 χιλ. ευρώ θα προστίθενται στα ταμεία του νικητή, ενώ οι δύο ομάδες θα εισπράττουν 166 χιλ. ευρώ για κάθε ισοπαλία. Οι νικητές των ομίλων θα λάβουν 650 χιλ. ευρώ, ενώ για την δεύτερη θέση θα δοθούν 325 χιλιάδες.

Δημήτρης Φεραδούρος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης