Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τζίρο… περιπτέρου προσπαθεί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τζίρο… περιπτέρου προσπαθεί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με ήπια άνοδο άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης, μετά τις χθεσινές αξιόλογες απώλειες. Τη FED περιμένουν οι επενδυτές. Με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές ακολουθεί την άνοδο των ξένων και η δική μας αγορά. Στις 1.090 μονάδες ο Γ.Δ. Ξεχωρίζει η Coca Cola, η Eurobank και η Πειραιώς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΚΡΕΚΑ, ΔΟΥΡΟΣ, Λιβάνης δεν δημοσίευσαν αποτελέσματα. Παραμένουν εκτός διαπραγμάτευσης. Τις μεγαλύτερες ζημιές σε δημοσιευμένο επίπεδο είχε η Frigoglass (31,8 εκατ. ευρώ) με τον ισολογισμό της να έχει τις αλλαγές στην εταιρική δομή. Η Lamda είχε ζημιές 31,4 εκατ. ευρώ, η Intrakat 23,1 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 19 εκατ. ευρώ και η Βιοτέρ 9,6 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνουμε πως αρκετές εισηγμένες σημειώνουν την υπεραποθεματοποίηση, η οποία επηρέασε το τελευταίο τρίμηνο. Τα συνολικά κέρδη στη χρήση ήταν οριακά πάνω από 10 δισ. ευρώ και με αποτίμηση 75 δισ. ευρώ, το p/e της αγοράς είναι μονοψήφιο (7,5 φορές). Στα 33 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια και στα 18,5 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός.

Τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό έχει η HelleniQ Energy με 2,1 δισ. και ακολουθεί η Viohalco με 2,05 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα γεμάτο το ταμείο της Καρέλιας με 642 εκατ. ευρώ σε ρευστό και επενδύσεις και ακολουθεί η Jumbo με 522 εκατ. ευρώ και η ΕΥΔΑΠ με 321 εκατ. ευρώ.

COCA COLA: Έδωσε ενημέρωση για τις πωλήσεις και αυτές ήταν σημαντικά ανώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ανοδικά ξεκίνησε η μετοχή και δοκιμάζει τα 28 ευρώ. Βρίσκει τον τρόπο να επανέρχεται η μετοχή. Πέρασε τόσα ο όμιλος, αλλά τα θεμελιώδη ισχυροποιούνται και έχει και φανατικούς φίλους.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Αύριο δημοσιεύει ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο και οι αναλυτές περιμένουν ισχυρό ξεκίνημα. Η Piraeus Securities αναφέρει πως περιμένει έσοδα 1,157 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 11%, EBITDA 195 εκατ. ευρώ από 130 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 114 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 69%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή εικόνα από Eurobank και πάλι από Πειραιώς. Προσπαθεί να ακολουθήσει η ΑΛΦΑ με την ΕΤΕ.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στη μετοχή από στελέχη και τους βασικούς μετόχους.

HELLENIQ ENERGY: Διαβάζουμε πως στο φόρουμ των Δελφών ο κ.Σιάμισιης επανέλαβε αναφερόμενος στην έκτακτη φορολογία ότι κάποια διυλιστήρια κάποια χρόνια είχαν ζημιές αλλά κανείς δεν τα στήριξη. Η άποψη της στήλης είναι πως όποιος πήρε στην πανδημία λεφτά από το κράτος, που μοίρασε δισεκατομμύρια, είτε σε αναστολές συμβάσεων, είτε σε επιστρεπτέες και τόσα άλλα, οφείλει να πληρώσει από τα υπερκέρδη, ειδικά αν αυτά έχουν να κάνουν με τις παρενέργειες της πανδημίας. Αν πήραν τα ΕΛΠΕ, να πληρώσουν…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Τι να γράψουμε γι΄αυτήν την εταιρεία. Με τόσα προβλήματα (πανδημία, ενεργειακό, πόλεμος) και κατάφερε να βγάλει πάλι εξαιρετικά κέρδη και να αυξήσει το ταμείο της. Αδικείται σε αυτήν την αποτίμηση. Την αδικούν και οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι όταν δεν βελτιώνουν την εμπορευσιμότητα και την αφήνουν απλά να υπάρχει στο Χ.Α.

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Μειώθηκε η εσωτερική αξία της μετοχής στα 2,57 ευρώ στο τέλος του 2022 από 2,72 ευρώ το 2021. Έλαβε πρόβλεψη για τα πρόστιμα αναφορικά με το ξενοδοχείο το οποίο είναι 3 μέτρα ψηλότερο. Υπάρχει η δικαστική διαμάχη και σε λίγες μέρες είναι το δικαστήριο. Ένα ακόμη δικαστήριο… Στα 6,2 εκατ. ευρώ το σχετικό έξοδο και επηρέασε τα αποτελέσματα. Αναφορικά λοιπόν με το ξενοδοχείο οι νεότερες εξελίξεις είναι πως ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε τον Νοέμβριο 2022 στην επισημείωση επί της υπ’ αριθ. 15/2017 άδειας δόμησης και της σε αυτή ενσωματούμενης υπ’ αριθ. 288/2016 έγκρισης δόμησης της μερικής ανάκλησης αυτών για όλες τις κατασκευές πέραν της στάθμης των 27μ.

Συνακόλουθα, συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας από τη Διεύθυνση Δόμησης του Δ.Αθηναίων, με την οποία κηρύχθηκαν αυθαίρετες όλες οι κατασκευές στο εν λόγω ακίνητο που υπερβαίνουν καθ’ ύψος τα 24 μέτρα. Μετά από επανυπολογισμό, το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 4.059.204 ευρώ και διατήρησης σε 2.029.602 ευρώ ετησίως. 

MERMEREN: Άλλες δε μπορούν να βγάλουν χρήση και θέλουν παράταση και αυτή έβγαλε και πρώτο τρίμηνο. Δεν έδειξε κάτι σπουδαίο όμως. Ο τζίρος στα 5,58 εκατ. ευρώ από 5,45 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,21 εκατ. ευρώ από 2,32 εκατ. ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Με όγκο υποχωρεί 7,2% στα 1,0950 ευρώ. Δεν ικανοποίησαν τα αποτελέσματα που δημοσίευσε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης