Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετοχική ανατροπή στην ΑΤΕ και ακραία κερδοσκοπία με +20% κατόπιν εορτής....– Το ελληνικό δημόσιο και οι εγγυήτριες στην αμκ τράπεζες θα πωλήσουν το 48% της ΑΤΕ Bank

tags :
Μετοχική ανατροπή στην ΑΤΕ και ακραία κερδοσκοπία με +20%  κατόπιν εορτής....– Το ελληνικό δημόσιο και οι εγγυήτριες στην αμκ τράπεζες θα πωλήσουν το 48% της ΑΤΕ Bank
(upd)Ακραία κερδοσκοπία βρίσκεται σε εξέλιξη στην μετοχή της ΑΤΕ (+20% στα 1,80 ευρώ) με την κεφαλαιοποίηση της πλέον να βρίσκεται στα στα 2,3 δις ευρώ και να ξεπερνά την Alpha ή την Eurobank. Ωστόσο αυτή η ακραία κερδοσκοπία ξεκίνησε μετά την αύξηση κεφαλαίου στην οποία δεν συμμετείχαν οι μικρομέτοχοι αλλά το κράτος και οι εγγυήτριες τράπεζες. Προφανώς ρόλο διαδραματίζει το σχέδιο πώλησης του 48% της ΑΤΕ αλλά αυτό δεν θα συμβεί άμεσα. Η άνοδος της μετοχής είναι ακραία κερδοσκοπία και συμφέρον έχουν μόνο το δημόσιο και οι τράπεζες που ενεπλάκησαν στην διαδικασία της αύξησης.



Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε
Σχέδιο ώστε να πωληθεί το 48% της ΑΤΕ φαίνεται ότι εκπονεί το ελληνικό δημόσιο με στόχο από το 98% που ελέγχει συγκεκριμένα 89,6% το δημόσιο και 8,48% οι εγγυήτριες τράπεζες αρχές του 2012 ή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να πωληθεί είτε σε μορφή placement είτε  σε μορφή συνολικού πακέτου που θα σημάνει και την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ bank.
Το ελληνικό δημόσιο θα πωλήσει τουλάχιστον το 40% περίπου και οι εγγυήτριες τράπεζες το 8,48%.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και της μη συμμετοχής των μικροεπενδυτών υπήρξε μετοχική ανατροπή στην ΑΤΕ.
Με βάση τις μετοχικές ισορροπίες εφόσον στην  αύξηση δεν συμμετείχαν καθολικά  οι μικροεπενδυτές που κατείχαν  το 18,23% το ποσοστό τους υποχώρησε στο 1,6%. Στην αύξηση κεφαλαίου κάλυψαν το 0,25% επί συνόλου 18,23%.
Το δημόσιο από 77,3% αναρριχήθηκε  στο 89,6% και οι τράπεζες εγγυητές εφόσον κάλυψαν σχεδόν εξολοκλήρου  όλα τα αδιάθετα κατέχουν 8,48% της ΑΤΕ.
Με την παρέμβαση των εγγυητριών αναδόχων της αύξησης  κεφαλαίου ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αύξηση αλλά ουσιαστικά ανεπιτυχώς  καθώς οι μικρομέτοχοι απείχαν και από ότι πληροφορούμαστε θα κινηθούν και νομικά εναντίον της όλης διαδικασίας.
Η τράπεζα με τον ένα ή άλλο τρόπο κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που ήθελε μέσω της αύξησης κεφαλαίου.
Όμως και ενώ οι μικρομέτοχοι απείχαν από την αύξηση κεφαλαίου πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει μια υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο ενίοτε η αγορά αξιολογεί τις αξίες.
Αυτό  που συμβαίνει εσχάτως στην τραπεζική αγορά χρήζει ανάλυσης και ιδιαίτερης προσοχής.
Συγκρίνοντας 4 τράπεζες την Alpha, την Eurobank την Πειραιώς και την ΑΤΕ εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ΑΤΕ ούσα η μικρότερη τράπεζα βάση ενεργητικού εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 2,25 δις ευρώ υψηλότερη της Alpha 1,97 δις και υψηλότερη της Eurobank 1,92 δις και Πειραιώς 1,28 δις ευρώ.
Η Alpha είναι μια από τις καλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα όπως και η Eurobank αλλά και η Πειραιώς διαθέτουν μεγαλύτερο ενεργητικό, δάνεια, καταθέσεις και κεφάλαια αλλά η ΑΤΕ που ακόμη αναζητά τον βηματισμό της εμφανίζει αποτίμηση μεγαλύτερη η σχεδόν μεγαλύτερη από το σύνολο των εξεταζόμενων τραπεζών.
Χωρίς να υπάρχει ίχνος κριτικής διάθεσης στην ΑΤΕ που και αυτή προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της δεν μπορεί η ΑΤΕ η οποία ακόμη καταγράφει ζημίες και βρίσκεται σε μια διαδικασία εξυγίανσης να εμφανίζει την ίδια κεφαλαιοποίηση με την Alpha ή την Eurobank.
Η παράθεση του συγκριτικού πίνακα θα βοηθήσει να εξαχθούν ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα για τις πραγματικές αξίες των τραπεζών.
Η θέση μας είναι πολύ απλή.
Η ΑΤΕ μπορεί να υλοποιεί την εξυγίανση της αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την Eurobank, την Alpha bank και την Πειραιώς που έχουν άλλα μεγέθη και εταιρικές δομές.
Στο ερώτημα που επίσης εγείρεται γιατί δείχνει αυτή την συμπεριφορά η ΑΤΕ;
Η ΑΤΕ πριν την αύξηση ήταν καθηλωμένη. Μετά ανέκαμψε χρηματιστηριακά ενώ οι μικροεπενδυτές δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου αντιθέτως οι τράπεζες εγγυητές συμμετείχαν.
Η μετοχή σημειώνει ράλι εσχάτως και προφανώς ωφελημένοι θα είναι οι τράπεζες και το δημόσιο. Ειδικά οι τράπεζες οι οποίες μπορεί να μην μπορούν να πωλήσουν αλλά κάθε άνοδος γεννά έστω και λογιστικά υπεραξίες.

Οι απολαβές της διοίκησης

Το www.bankingnews.gr από τις 3 Ιουνίου είχε αναφερθεί διεξοδικά στο ενημερωτικό δελτίο και παρουσιάσει αναλυτικά τα στοιχεία των απολαβών της διοίκησης.
Η εφημερίδα Αξία στο φύλλο 687 ημερομηνίας 2 Ιουλίου και 3 Ιουλίου επανήλθε στο θέμα για τις απολαβές κάνοντας λόγο για αμοιβές πρόκληση σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα.  
Ο Θ Πανταλάκης διοικητής λαμβάνει 264,37 χιλ ετησίως μεικτές αποδοχές και αποζημιώσεις 35 χιλ από συμμετοχή σε ΔΣ δηλαδή 21 χιλ μηνιαίως. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη διοίκηση Μηλιάκου λάμβανε αποδοχές μηνιαίως 12 χιλ ευρώ μεικτές.
Η υποδιοικητής Τίνα Λάζαρη λαμβάνει 232,13 χιλ ευρώ μεικτές αποδοχές και αποζημιώσεις 50 χιλ ευρώ περίπου.
Η θέση του www.bankingnews.gr το οποίο έχει στοχοποιηθεί από την ΑΤΕ bank απλά θα αναφέρει ότι οι απολαβές είχαν κλειδώσει από τα τέλη του 2009 αλλά εν πάσει περιπτώσει δεν θεωρούμε ότι είναι  ακραίες είναι υψηλές αλλά όχι ακραίες αλλά επ΄ αυτού υπάρχουν πολλά επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα.

Υποσημείωση

Η διοίκηση της ΑΤΕ έχει όχι κακούς αλλά χείριστους συμβούλους που στοχοποιούν  τα μέσα ενημέρωσης.

Μια προκλητική σύγκριση που θα πρέπει να αξιολογηθεί στις τράπεζες

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Ενεργητικό

Δάνεια

Καταθέσεις

Κεφάλαια

Κεφ/ση

Alpha

63,95

48,35

37,6

5,27

1,97

Eurobank

87

52,3

40,4

5

1,91

Πειραιώς

56,8

37

28,68

4,1

1,28

ΑΤΕ Bank

28,9

20,9

18,9

1,79

2,25

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:24

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης