Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο - Παραμένει η πιθανότητα αποχώρησής της από το ευρώ - Ιδού 30 κρίσιμες παραδοχές και προβλέψεις για την Ευρωζώνη... και ο κομβικός ρόλος της ΕΚΤ...

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο - Παραμένει η πιθανότητα αποχώρησής της από το ευρώ - Ιδού 30 κρίσιμες παραδοχές και προβλέψεις για την Ευρωζώνη... και ο κομβικός ρόλος της ΕΚΤ...
Έναν χρήσιμο οδηγό για την Ευρωζώνη, με 30 κρίσιμες παραμέτρους και προβλέψεις για την πορεία της κρίσης χρέους, παραθέτει στην τελευταία έκθεσή της η Goldman Sachs.
O oίκος αναλύει μία προς μία καθοριστικές πτυχές στην πορεία της κρίσης, παρουσιάζοντας παράλληλα και μια σειρά από σημαντικές προβλέψεις... για το μέλλον της Ευρωζώνης, ενώ δεν παραλείπει να προειδοποιήσει πως ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ είναι ακόμη ορατός.

Αναλυτικότερα η Goldman Sachs αναφέρει:
1) Οι πιέσεις των αγορών θα συνεχίσουν να σκιάζουν την Ευρωζώνη, δεδομένου του αδύναμου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο κινούνται τα ευρωπαϊκά κράτη.
2) Οι δεσμεύσεις της περασμένης Πέμπτης από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, για τη διάσωση του ευρώ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες πως η κεντρική τράπεζα θα ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SMP).  
3) Κάθε ανακοίνωση, την ερχόμενη Πέμπτη - οπότε και συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ - κατώτερη των προσδοκιών θα απογοητεύσει τις αγορές.
4) Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ΕΕ (EFSF) παραμένει στην πρώτη γραμμή άμυνας έναντι στην κρίση για τους Ευρωπαίους. Αλλά σίγουρα η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση την Πέμπτη, η οποία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά του ρόλου του EFSF. Η EKT ίσως ανακοινώσει νέο - τρίτο - γύρο LTROs ή νέες αγορές κρατικών ομολόγων.
5) Οι δεσμεύσεις του Draghi την περασμένη εβδομάδα δεν συνιστούν αλλαγή στάσης ή χαρακτήρα, αλλά νέα αντανακλαστικά στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
6) Εάν υπάρξει αίτημα για πλήρες πακέτο διάσωσης από την πλευρά της Ισπανίας, αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το Φθινόπωρο.
7) Ο Draghi έχει πλήρη επίγνωση των προσδοκιών που καλλιέργησε την περασμένη εβδομάδα, με τη δήλωση "η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ".
8) Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ - αν υπάρξουν εκ νέου - από μόνες τους κρίνονται αναποτελεσματικές και αντιπαραγωγικές.
9) Η δράση της ΕΚΤ - κάθε φορά - συνιστά αντικίνητρο στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών για δημοσιονομικό προσαρμογή.
10) Δύσκολη η θέση της ΕΚΤ. Από τη μία πρέπει να ικανοποιήσει τις αγορές και από την άλλη να μην στερήσει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και πρωτοβουλιών από την πλευρά των κυβερνήσεων.
11) Εάν η Ισπανία καταθέσει αίτημα για πλήρες πακέτο διάσωσης, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει περαιτέρω δράση.
12) Ένας νέος γύρος LTROs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος.
13) Παραμένουν οι ανησυχίες πως ο EFSF δεν επαρκεί για τη στήριξη Ισπανίας και Ιταλίας.
14) Το ενδεχόμενο να λάβουν τραπεζική άδεια ο EFSF και ο ESM (μόνιμος μηχανισμός στήριξης) παραμένει ψηλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
15) Η Ισπανία δεν θα αποφύγει ένας πλήρες πακέτο διάσωσης, παρά τις συνεχιζόμενες διαψεύσεις τόσο από τη Μαδρίτη, όσο και το Βερολίνο.
16) Οι ανησυχίες για την Ισπανία έχουν αντίκτυπο σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης.
17) Η Ιταλία αποτελεί τη χώρα που μπορεί να μετατραπεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι γεμάτο προκλήσεις και η Ιταλία πράγματι κινδυνεύει.
18) Παραμένει ο κίνδυνος αποχώρησης χώρας (Ελλάδα) από το ευρώ.
19) Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται πως οι αποδόσεις των ομολόγων δεν μειώνονται έτσι απλά. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ορίζεται συστημικός κίνδυνος, σε αυτό που συνιστά πρόβλημα ρευστότητας και σε εκείνο που αφορά θέματα φερεγγυότητας.
20) Ο ρόλος των EFSF και ESM πρέπει να αποκρυσταλλωθεί πλήρως.
21) Οι ανησυχίες για την πορεία της ισπανικής οικονομίας έχουν αντίκτυπο και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας.
22) Η μείωση των spreads που συνδέονται με τα χρηματοδοτικά κόστη των τραπεζών πρέπει να αποτελεί  προτεραιότητα.
23) Μια πιθανή λύση θα μπορούσε να ήταν η απευθείας χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.
24) Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει εκ νέου τους κανόνες για τα collaterals (εγγυήσεις).
25) Τα προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ (LTROs) συνιστούν μια πραγματικά φθηνή επιλογή και λύση.
26) Προτεραιότητα των Ευρωπαίων θα πρέπει να είναι η τραπεζική εποπτεία.
27) Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών εταιρειών.
28) Οι παρεμβάσεις στις χώρες και τους τομείς που χρήζουν ανάγκης θα πρέπει να είναι συντονισμένες.
29) Ο κίνδυνος μπορεί να μεταδοθεί από χώρα σε χώρα.
30) Για την επίλυση της κρίσης χρέους και δεδομένων των πιέσεων των αγορών απαιτούνται στοχευμένα μέτρα. Η στήριξη της πραγματικής οικονομίας είναι επιτακτική ανάγκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης