Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο SSM ανησυχεί για τις οικονομικές συνθήκες και δεν θα επιτρέψει την διανομή μερισμάτων για το 2022 στις ελληνικές τράπεζες

Ο SSM ανησυχεί για τις οικονομικές συνθήκες και δεν θα επιτρέψει την διανομή μερισμάτων για το 2022 στις ελληνικές τράπεζες
Ο βασικός λόγος προφανώς είναι οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες και όχι ειδικοί λόγοι που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες

Ενώ αναμενόταν για την οικονομική χρήση 2022 να διανεμηθούν μερίσματα από τις ελληνικές τράπεζες, συγκεκριμένα από Eurobank και Εθνική τράπεζα… η μεγάλη επιδείνωση στις οικονομίες λόγω της ουκρανικής κρίσης και του πληθωρισμού… υποχρεώνει τον SSM να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του.
Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, αυτές θα παρθούν με τα αποτελέσματα 9μήνου 2022… ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, σχεδιάζει να μην εγκρίνει στις ελληνικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022.
Ο βασικός λόγος προφανώς είναι οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες και όχι ειδικοί λόγοι που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.
Για το 2023 ο SSM θα εγκρίνει και στις 4 τράπεζες να διανείμουν μέρισμα.
Για την οικονομική χρήση 2022 ο SSM θα ακολουθήσει πολύ συντηρητική προσέγγιση ώστε να διασφαλίσει την μέγιστη κεφαλαιακή επάρκεια για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο σχεδιασμός του SSM – που ακόμη δεν είναι ειλημμένη απόφαση – μπορεί να μην αρέσει στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών που πρόσβλεπαν σε διανομή του 35% των καθαρών κερδών… ωστόσο με εποπτικούς όρους θα είναι ορθή απόφαση.
Προέχει η κεφαλαιακή ασφάλεια και σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, οπότε ο SSM θα σταθμίσει τους κινδύνους και θα λάβει την τελική του απόφαση τον κατάλληλο χρόνο.
Ωστόσο όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή, εάν σήμερα ήταν να αποφασίσει ο SSM να εγκρίνει ή όχι την διανομή μερισμάτων… δεν θα ελάμβανε θετική απόφαση.

Τι είχε αναφέρει στις 2 Φεβρουαρίου 2022 το bankingnews

Ο SSM θα εγκρίνει διανομή μερίσματος για το 2022 σε Eurobank, Εθνική και για την χρήση 2023 σε Alpha, Πειραιώς – Οι 5 όροι

Μετά τα αποτελέσματα 9μήνου 2022 οι ελληνικές τράπεζες Eurobank και Εθνική θα υποβάλλουν αίτημα διανομής μερίσματος χρήσης στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Θεωρητικά και πρακτικά μέσα στο 2022 όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα, θα επιτύχουν κέρδη.
Για το 2022 εκτιμάται ότι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα είναι τα εξής
Eurobank 550 εκατ ευρώ
Εθνική 480 με 500 εκατ ευρώ
Alpha bank 380 εκατ ευρώ
Πειραιώς άνω των 350-360 εκατ ευρώ.

Με βάση πηγή στον SSM... που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews για την οικονομική χρήση 2022 παρ΄ ότι όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, ο SSM δεν θα εγκρίνει για όλες διανομή μερίσματος.
Οι τράπεζες που θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές είναι η Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι για την χρήση 2021 η Eurobank θα επιτύχει κέρδη 420-430 εκατ και η Εθνική τράπεζα περί τα 930 με 940 εκατ ευρώ.
Η Eurobank και Εθνική τράπεζα έχουν ιστορικό κερδοφορίας και το 2022 θα καταγράψουν δεύτερη χρονιά κερδοφορίας ενώ η Πειραιώς και η Alpha bank θα επιτύχουν κέρδη το 2022, το 2021 θα εμφανίσουν ζημίες σχεδόν 6 δισεκ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα το βασικό σενάριο θέλει ο SSM να εγκρίνει την διανομή μερίσματος μόνο στην Εθνική και στην Eurobank και για την χρήση 2023 να συμπεριληφθούν η Alpha bank και η τράπεζα Πειραιώς…

Οι όροι

Η έγκριση διανομής μερίσματος από τον SSM που είναι η εποπτεύουσα αρχή των ελληνικών τραπεζών θα συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες ρήτρες.

1)Θα ληφθεί υπόψη προφανώς η διετής κερδοφορία με βάση την πηγή που μίλησε στο bankingnews.
Διετής κερδοφορία σημαίνει ότι πρέπει δύο συναπτές οικονομικές χρήσεις οι τράπεζες να είναι κερδοφόρες οπότε για Alpha bank και Πειραιώς η ρήτρα αυτή περιλαμβάνει την χρήση 2022 και χρήση 2023.

2)Θα αξιολογηθεί το ύψος του κεφαλαιακού μαξιλαριού κάθε τράπεζας δηλαδή πόσο κεφάλαιο διαθέτουν πάνω από τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – SREP.

3)Θα τεθεί όρος για να εγκριθεί η διανομή μερίσματος το NPEs ratio να υποχωρήσει μάλλον στο όριο του 5% και το coverage ratio NPEs δηλαδή ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις να διαμορφωθεί άνω του 70%.

4)Θα τεθεί όρος ότι τα διανεμόμενα μετά φόρων κέρδη δεν μπορεί να είναι πάνω από το 35% - το ελάχιστο επιτρεπόμενο με βάση την ελληνική νομοθεσία – ή 25%.
Εάν ο SSM εγκρίνει μόνο το 25% των καθαρών κερδών να διανεμηθούν προφανώς θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του ελληνικού νόμου…

5)Ο SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες που θα διανείμουν μέρισμα να αποθεματοποιούν τουλάχιστον το 65% των καθαρών κερδών τους τουλάχιστον για μια διετία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν π.χ. ο SSM εγκρίνει ελάχιστο όριο διανομής κερδών το 35% αυτό σημαίνει ότι για δύο συναπτές χρήσεις θα πρέπει να αποθεματοποιούν το 65% της καθαρής μετά φόρων κερδοφορίας τους.

Για την χρήση 2022 με βάση αυτά τα σχέδια η Eurobank θα διανείμει 192 εκατ μέρισμα εφόσον το ελάχιστο όριο οριστεί στο 35% των τελικών καθαρών κερδών και η Εθνική τράπεζα περίπου 170 εκατ ευρώ.
Στην Eurobank σε αναγωγή ανά μετοχή το μέρισμα αντιστοιχεί σε 0,05 ευρώ ανά μετοχή και στην Εθνική τράπεζα περίπου 0,18 ευρώ ανά μετοχή…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης