Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Είναι πιθανό – αλλά όχι οριστικό - το ΤΤ να ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή τα ομόλογα να ενταχθούν σε εταιρία asset management - Στο 1,5 δισ οι κεφαλαιακές ανάγκες….

  Είναι πιθανό – αλλά όχι οριστικό - το ΤΤ να ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή τα ομόλογα να ενταχθούν σε εταιρία asset management  - Στο 1,5 δισ οι κεφαλαιακές ανάγκες….
(upd)Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο με συνολικό ποσοστό 44%, 34% άμεσα και 10% μέσω των ΕΛΤΑ.
Με βάση το αρχικό σχέδιο και την αρχική στάση της Τρόικα οι κρατικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια του ελληνικού δημοσίου και όχι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όμως το  ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να ανακεφαλαιοποιήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Άρα πως θα ανακεφαλαιοποιηθεί;
Η λύση του διαχωρισμού σε good και Bad Bank, σενάριο που εξετάζεται για την ΑΤΕ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί στο ΤΤ καθώς το μόνο πρακτικό βάρος που έχει επωμιστεί είναι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
H λύση να μεταφερθούν τα ομόλογα του ΤΤ σε εταιρία asset management που θα ελέγχει το δημόσιο έχει μια βάση. Αν υλοποιηθεί η λύση αυτή τότε θα μειωθεί το ενεργητικό αλλά κεφαλαιακά και σε επίπεδο ρευστότητας θα είναι βρίσκεται σε καλή θέση.
Αν όμως δεν επιλεγεί η λύση αυτή το  ΤΤ με δεδομένη την καθαρή του θέση 499 εκατ ευρώ για να καλύψει τις ζημίες από το haircut απαιτούνται τουλάχιστον 1,5 δισ ευρώ.
Η έκθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο ελληνικό χρέος φθάνει τα 5,5 δισ ευρώ.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρέθηκε λόγω της υφής των στοιχείων ενεργητικού του και της πλεονάζουσας ρευστότητας να επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.  Τα 5,5 δις ευρώ δεν αποτελούν στο σύνολο τους τον δυνητικό κίνδυνο για το ΤΤ καθώς περί τα 1,63 δις ευρώ είναι έντοκα τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε haircut
Το ΤΤ συμμετείχε στο πρώτο PSI με 3,123 δις ευρώ ομόλογα που ήταν η ονομαστική τους αξία αλλά η εύλογη διαμορφώνεται στα 1,890 δις ευρώ κατά μέσο όρο haircut 40% ή συνολικό μέγεθος 1,23 δις ευρώ ζημία. Το ΤΤ ενέγραψε ζημία 574 εκατ ευρώ λόγω του haircut 21%.
Το ΤΤ διαθέτει όμως και επιπλέον 2,950 δις ομόλογα τα οποία δεν συμμετείχαν στο πρώτο  PSI εκ των οποίων 1,63 δις έντοκα γραμμάτια και 789 εκατ ομόλογα λήξης μετά το 2020.
Με βάση το PSI+ είναι προφανές ότι η ζημία που θα υποστεί το ΤΤ θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ εξαιρώντας τα 1,65 δις ευρώ έντοκα γραμμάτια τα οποία δεν θα ενταχθούν σε haircut.
Πως μεταφράζεται αυτή ζημία; Το ΤΤ θα μείνει χωρίς κεφάλαια στην κυριολεξία καθώς τα 499 εκατ καθαρή θέση του Ταμιευτηρίου δεν θα είναι επαρκή.
Το ΤΤ για να προσφύγει στο Ταμείο θα προηγηθεί συνεννόηση με την Τρόικα ώστε να δώσει το πράσινο φως στο Ταμείο καθώς το καταστατικό του δεν επιτρέπει προσφυγή κρατικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης