Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κραχ στην αγορά εξοχικής κατοικίας - Έως 70% έχουν πέσει οι τιμές - Που υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμες κατοικίες

Κραχ στην αγορά εξοχικής κατοικίας - Έως 70% έχουν πέσει οι τιμές - Που υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμες κατοικίες
Οι ιδιοκτήτες των εξοχικών, ιδιώτες και κατασκευαστές, πουλάνε όσο όσο προκειμένου να προσελκύσουν Ρώσους, Κινέζους, Άραβες και Βορειοευρωπαίους επενδυτές
Σκηνικό «κραχ» στήνεται στην αγορά εξοχικής κατοικίας, με χιλιάδες ακίνητα να πωλούνται όσο όσο αλλά και με εκατοντάδες ιδιοκτήτες παραθεριστικών σπιτιών ή συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάσχεση... Όμως παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών, στα αζήτητα παραμένουν χιλιάδες ακίνητα.
Στο σφυρί βγαίνουν και φέτος σχεδόν 50.000 εξοχικές κατοικίες, χωρίς, ωστόσο, να διαφαίνονται μεγάλες ελπίδες μαζικών αγορών. Οι Έλληνες περιμένουν πάνω από 18 εκατ. τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, αλλά μόνο μια μειονότητα θα αγοράσει κάποιο παραθεριστικό σπίτι, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά μέσον όρο 40% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Οι ιδιοκτήτες των εξοχικών, ιδιώτες και κατασκευαστές, πουλάνε όσο όσο προκειμένου να προσελκύσουν Ρώσους, Κινέζους, Άραβες και Βορειοευρωπαίους επενδυτές, ενώ δεν υπάρχουν Έλληνες αγοραστές ούτε για δείγμα!
H υψηλή φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας έχει βγάλει από το παιχνίδι τους εγχώριους αγοραστές, ενώ έχει αυξήσει τους Έλληνες που βάζουν πωλητήριο στα εξοχικά τους.
Μάλιστα, όπως τονίζουν κτηματομεσίτες της περιφέρειας, από το 2012 έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κλειστών παραθεριστικών σπιτιών, ενώ η συντριπτική τους πλειονότητα, εκτός από πωλητήριο, έχει κρεμάσει και ενοικιαστήριο. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες προτιμούν να βρουν μισθωτές για δύο - τρεις μήνες ή για όλη τη χρονιά προκειμένου να έχουν ορισμένα έσοδα. Oι ελπίδες της παραθεριστικής κατοικίας έρχονται από τους ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους και Κινέζους, που πλέον μπορούν να αγοράσουν στην Ελλάδα ακίνητο πάνω από 250.000 ευρώ και να αποκτήσουν 5ετή άδεια παραμονής.

Σε Ιόνιο, Αιγαίο και Κρήτη εκατοντάδες σπίτια αναζητούν αγοραστές

Πάνω από 6.000 απούλητα εξοχικά υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500.
Στην Κέρκυρα απούλητες είναι περί 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα υπάρχουν πάνω από 3.000 απούλητα, ενώ σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω μαζί τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000.
Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία 5ετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000.
Επίσης, το 12% των πωλούμενων εξοχικών βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, το 18% στην Κρήτη, το 14% στα νησιά του Ιονίου και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 37% εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Μικρότερα είναι τα ποσοστά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης