Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Marfin: Deal μόνο με τράπεζα που δεν είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση

Marfin: Deal μόνο με τράπεζα που δεν είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση
Κοντά στο κατώτερο σημείο της κρίσης εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank ότι βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τοποθετώντας τον πάτο της κρίσης στο τρίτο τρίμηνο του 2011.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, ο Ευθύμιος Μπουλούτας, δήλωσε ότι ακόμα και στο ακραίο σενάριο ενός hair cut στα ελληνικά ομόλογα η τράπεζα έχει τα κεφάλαια για να αντέξει το σοκ. Από το τρίτο τρίμηνο του έτους και μετά θα ξεκινήσει η ανάκαμψη ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπουλούτας εκτιμά ότι η τράπεζα έχει επαρκή κεφάλαια για να αντέξει το μακροοικονομικό σοκ στην Ελλάδα και για να απορροφήσει ένα hair cut της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα. Ως όμιλος, αναφέρει, εκτιμούμε ότι δεν θα προκύψει hair cut στα ελληνικά ομόλογα. Ακόμα όμως και αν προκύψει, σημειώνει, η Marfin δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να το απορροφήσει, αφού το 2011 θα είναι καλύτερη χρονιά από πλευράς ανάπτυξης για τη Marfin λόγω της σταδιακής ανάκαμψης στην Κύπρο και της εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας. Παρά ωστόσο τη σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Μπουλούτας εκτιμά πάντως ότι οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στο 2011 και στις δύο χώρες, και ενδεχομένως, και για ένα μέρος του 2012.
Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Μπουλούτας μιλά επίσης για τα σενάρια συγχωνεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα και σκιαγραφεί το προφίλ ενός πιθανού μνηστήρα. Αν και τονίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι στα σκαριά για τη Marfin, αναφέρει ότι ένας βολικός «γάμος» θα ήταν με κάποια τράπεζα που δεν έχει ανάγκη στήριξης από το κράτος ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
Πέντε χρόνια μετά τις μεγάλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λαϊκής Τράπεζας, και στην τριπλή συγχώνευση της με τη Marfin και την Egnatia στην Ελλάδα, ο κ. Μπουλούτας υποστηρίζει ότι χωρίς τις κινήσεις αυτές, η τράπεζα «θα ήταν σε χειρότερη μοίρα». Θεωρεί τέλος την Κύπρο τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της τράπεζας και τονίζει ότι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και για τις τράπεζες. Εκτιμά ότι η ανακάλυψη του Leviathan από το Ισραήλ, αλλάζει από μόνη της τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, και διαβλέπει ότι οι τράπεζες θα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο διαμορφούμενο περιφερειακό ενεργειακό χάρτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης