Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ελλείψει κεφαλαίων του ΤΧΣ μετατίθενται για τις 10 Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις για το ΤΤ – Η πτώση της μετοχής σωρευτικά 38% σε 2 μέρες οφείλεται στις ανησυχίες ότι θα σπάσει σε good και bad αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο – Αγοράζουν ΕΤΕ και Eurobank

Ελλείψει κεφαλαίων του ΤΧΣ μετατίθενται για τις 10 Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις για το ΤΤ – Η πτώση της μετοχής σωρευτικά 38% σε 2 μέρες οφείλεται στις ανησυχίες ότι θα σπάσει σε good και bad αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο – Αγοράζουν ΕΤΕ και Eurobank
(upd5)Ελλείψει κεφαλαίων του ΤΧΣ δεν μπορεί να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ και η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης μεταφέρεται για τις 10 Οκτωβρίου.
Στην αγορά έχει προκληθεί μια μεγάλη αναστάτωση και η ανησυχία ότι θα σπάσει σε good και bad έχει οδηγήσει την μετοχή σε κατάρρευση καθώς σε 2 μέρες χάνει 38%....
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο όγκος στο ΤΤ αγγίζει τα 6,8 με 7 εκατ και με βάση ορισμένες πληροφορίες Eurobank και Εθνική αγοράζουν ενώ το μεγαλύτερο μέρος του όγκου αποδίδεται σε retail επενδυτές.
Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 25,3 ευρώ με πτώση 9% σήμερα 1 Αυγούστου.
Όμως ενώ το μνημόνιο ορίζει ότι οι κρατικές τράπεζες δεν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ άρα θα σπάσουν σε good και bad bank στην περίπτωση του ΤΤ υπάρχει  μια αντικειμενική δυσκολία.
Το ΤΤ όταν απορρόφησε την TBank είχε προηγηθεί εξυγίανση και δεν είναι τυχαίο ότι είχε λάβει από το ΤΕΚΕ 740 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ είναι καταθέσεις κυρίως, τα δάνεια που έχει χορηγήσει δεν έχουν υψηλό δείκτη επισφαλειών ενώ διαθέτει και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Η διάσπαση του ΤΤ σε good και bad δεν είναι δεδομένο.
Ενώ είναι η εύκολη λύση να σπάσει σε καλή και κακή και πωλείται  το ΤΤ αποτελεί ειδική περίπτωση.

Τι έγραφε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χρήζει τεράστιας προσοχής.
Ελλείψει κεφαλαίων του ΤΧΣ – πλέον έχει μόνο 100 εκατ στα Ταμεία του - είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Χρειάζεται να ξεκαθαρίσει πότε θα δοθεί η επόμενη δόση των 31,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα ώστε να δοθούν και τα 25 δις που αφορούν την 2η δόση για την ανακεφαλαιοποίηση.
Η διαδικασία λύσης και ανακεφαλαιοποίησης μετατίθεται για τις 10 Οκτωβρίου.
Το ελληνικό δημόσιο επιχειρεί με συνοπτικές διαδικασίες να πωλήσει εντός Αυγούστου το ΤΤ που θα χρειαστεί περί τα 2,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια. Ωστόσο η διαδικασία θα αποτύχει.
Αν υποθετικά υλοποιούσε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό το δημόσιο καμία διεθνής τράπεζα δεν θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΤ με 2,5 δις όταν η χρηματιστηριακή του αξία είναι 66 εκατ.
Πως θα πωληθεί αν δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των όρων ανακεφαλαιοποίησης;
Πως θα πωληθεί αν το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει και το ΤΤ και την τράπεζα που θα την εξαγοράσει;
Η βιασύνη είναι κακώς σύμμαχος σε τέτοια deals.
Επίσης αναφέρεται ότι το κρατικό ΤΤ  άπαξ και το  δημόσιο κατέχει  άμεσα 34% και μαζί με τα ΕΛΤΑ (10%) συνολικά δηλαδή 44% δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ ή θα πρέπει να σπάσει σε good και bad bank ή να πωληθεί.
Η διάσπαση του ΤΤ σε good και bad bank θα ήταν εγκληματική και παράνομη ενέργεια για ένα απλό λόγο.
Το μόνο θεωρητικά bad τμήμα του ΤΤ είναι η πρώην Τbank για την οποία υιοθετήθηκε λύση εξυγίανσης όπως ορίζει ο νόμος ενώ έλαβε και 740 εκατ ρευστότητα από το ΤΕΚΕ για να καλυφθεί το funding gap.
Πως θα θεωρηθεί bad bank η TBank όταν θεωρητικά έχει περάσει μέσα από τον νόμο εξυγίανσης;

Τα βασικά προβλήματα

Είναι προφανές ότι σοβαρότατο πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει ανακύψει καθώς το ΤΧΣ δεν διαθέτει πλέον κεφάλαια ενώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το μοντέλο – λύση που θα υιοθετηθεί.
Το ελληνικό δημόσιο θέλει να πωλήσει το ΤΤ αλλά προφανώς η λύση πρέπει να διασφαλίζεται και με επαρκή ανακεφαλαιοποίηση.
Το πρόβλημα με το ΤΤ έγκειται στο γεγονός ότι το κράτος άμεσα ή έμμεσα κατέχει το 44% 34% άμεσα και 10% μέσω των ΕΛΤΑ και το υπόλοιπο 56% το ελέγχουν ιδιώτες μέτοχοι.
Από την άλλη δεν μπορεί το κράτος λόγω μνημονίου να εντάξει το ΤΤ στο ΤΧΣ αλλά επειδή ο πλειοψηφών μέτοχος είναι οι ιδιώτες πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση.
Το ΤΤ θεωρείται ειδική περίπτωση και με βάση το υφιστάμενο σχεδιασμό δεν προβλέπεται να σπάσει σε good και bad bank για τον εξής απλό λόγο δεν έχει bad.
Τα ομόλογα όπως και στην ΑΤΕ ίσως να αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς στις 16 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.

Το συμπέρασμα

Η διαχείριση του ΤΤ χρήζει τεράστιας προσοχής.
Η βιασύνη στην πώληση θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, δεν θα είναι λάθος η πώληση αλλά όχι πώληση με βιασύνη και χωρίς κεφάλαια από το ΤΧΣ.
Το ΤΤ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ειδική περίπτωση και το κυριότερο να σεβαστούν τους ιδιώτες  μετόχους που αποτελούν και την πλειοψηφία.
Δεν μπορεί να σπάσει μια τράπεζα σε good και bad όταν αναζητείται το bad και ταυτόχρονα οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν το 56%.
Βέβαια μπορεί να λεχθεί ότι το κράτος δεν ελέγχει πλέον 44% 34% άμεσα και 10% μέσω των ΕΛΤΑ αλλά κατέχει έμμεσα και ένα επιπλέον 11% από τα ποσοστά που κατέχουν η Εθνική και η Eurobank.

Σημαντική υποσημείωση

Το σενάριο που ανέκαθεν προβαλλόταν ως βασικό ήταν η Εθνική να εξαγοράσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το σενάριο αυτό συνεχίζει να είναι βασικό.
Η Εθνική θα ενδιαφερθεί 1000% για το ΤΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης