Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία - Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των 3220 εργαζομένων στο ΤΤ – Παραλίγο εκτροπή στο τραπέζι παραμένει το ζήτημα της εθελούσιας – Τι πρέπει να ξέρουν καταθέτες, εργαζόμενοι, πελάτες και μέτοχοι

Συμφωνία - Διασφαλίζονται  οι θέσεις εργασίας των 3220 εργαζομένων στο ΤΤ – Παραλίγο εκτροπή στο τραπέζι παραμένει το ζήτημα της εθελούσιας  – Τι πρέπει να ξέρουν καταθέτες, εργαζόμενοι, πελάτες και μέτοχοι
(upd6)Μετά από ώρες συνεδρίασης ο σύλλογος εργαζομένων του ΤΤ φαίνεται ότι οδηγείται στη απόφαση να πει το οριστικό ναι στην πρόταση για μείωση αποδοχών 30% με παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τελικώς η συμφωνία επιτεύχθηκε.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε...

Το Σάββατο στις 1-5 το απόγευμα επιτεύχθηκε μια αρχική....συμφωνία ο Σύλλογος εργαζομένων του ΤΤ, η διοίκηση του ΤΤ και το ΤΧΣ με την στήριξη του επιτρόπου Olli Rehn και την παρέμβαση Στουρνάρα του έλληνα ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν σε μεσοσταθμική μείωση αποδοχών 30% με διασφάλιση όμως όλων των θέσεων εργασίας των 3220 εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο ακόμη οριστική συμφωνία δεν έχει υπάρξει καθώς απομένουν εκκρεμότητες ειδικά με την εθελουσία αλλά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συμφωνία. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Σύλλογο εργαζομένων που συνεχίζει να συνεδριάζει.
Χθες Κυριακή υπήρξε εμπλοκή ο Σύλλογος εργαζομένων έθετε διάφορα ζητήματα με κυριότερο να υπάρξει δέσμευση για εθελουσία στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν 200-250 εργαζόμενοι.
Μετά από 3 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης επήλθε συμφωνία στα δεδομένα του Σαββάτου δηλαδή διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μείωση αποδοχών 30% μεσοσταθμικά 10% για τους χαμηλόμισθους και έως 50% για τους υψηλόμισθους.
Ωστόσο ο Σύλλογος εργαζομένων ακόμη θέτει θέμα εθελουσίας και δέσμευσης από διοίκηση και ΤΧΣ ότι θα την τηρήσουν.
Οι εργαζομένοι πραγματοποιούν ταυτόχρονα διαπραγματεύσεις πέραν από το ΤΧΣ και με τον Μέργο τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΟΙΚ ώστε να κερδίσουν και το θέμα της εθελουσίας που παραμένει ακόμη άλυτο ζήτημα.
Όμως αυτό που φαίνεται να έχει διασφαλιστεί είναι ότι η μετάβαση από το παλαιό ΤΤ στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν θα επιφέρει απολύσεις. Θα υπάρξει μισθολογική μείωση στις αποδοχές αλλά δεν θα υπάρξουν απολύσεις και η απόφαση αυτή μόνο ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Σήμερα στις 11 το πρωί ξεκίνησε το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ώστε να ανακοινώσει τις νέες εξελίξεις ωστόσο ακόμη οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με προοπτική να υπάρξει συμφωνία,
Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας 3220 εργαζομένων.
Θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση αποδοχών 30%.
Ωστόσο ακόμη μένει ανοικτό το ζήτημα της εθελουσίας.
Λόγω της απεργίας το δίκτυο καταστημάτων του ΤΤ θα παραμείνει σήμερα κλειστό για να ανοίξει αύριο Τρίτη ως νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι εργαζόμενοι πέτυχαν μια νίκη όχι πύρρειο αλλά νίκη. Η Τρόικα αποδέχθηκε την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αυτό θα αποτελέσει δεδικασμένο για τον κλάδο αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι καταθέτες που έχουν καταθέσει 11 δις ευρώ στο ΤΤ είναι 100% εξασφαλισμένοι. Δεν αλλάζει τίποτε ως προς τα βιβλιάρια ταμιευτηρίου ή τις κάρτες cash cart.
Οι πελάτες του ΤΤ επίσης δεν έχουν να ανησυχούν – πλην αυτών που τα δάνεια τους μεταφέρθηκαν στην bad bank και υπολογίζονται σε 1 δις ευρώ -.  
Δυστυχώς οι 72 χιλιάδες μικρομέτοχοι έχασαν τις μετοχικές τους αξίες και αυτό αποτελεί ένα μείζον ηθικό ζήτημα.
Θεωρητικά μπορούν να διεκδικήσουν κάποια χρήματα από την bad bank αλλά οι πιθανότητες να λάβουν έστω και ένα μικρό ποσοστό είναι απειροελάχιστες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 20 Ιανουαρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης