Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s – Τα αμερικανικά funds εγκαταλείπουν μαζικά το ευρωπαϊκό banking λόγω ΕΚΤ

tags :
Moody’s – Τα αμερικανικά funds εγκαταλείπουν μαζικά το ευρωπαϊκό banking λόγω ΕΚΤ
Μόλις στα 168 δισ. η έκθεση των ΗΠΑ
Η απόφαση της ΕΚΤ να περικόψει το επιτόκιο δανεισμού στο 0,25% έχει σηματοδοτήσει τη μαζική έξοδο των αμερικανικών funds από το ευρωπαϊκό banking.
Τα άνωθεν επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι αμερικανικές επενδύσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό ενός έτους!
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το δ’ 3μηνο του 2013, η έκθεση των αμερικανικών funds στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συρρικνώθηκε κατά 10% καθώς διαμορφώθηκε στα 168 δισ. δολάρια.
Οι παραπάνω αριθμοί είναι οι χαμηλότεροι από το 2012. Βέβαια, κατά το μεγαλύτερος μέρος του 2013, τα αμερικανικά funds επένδυσαν μαζικά στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της σταδιακής ανάκαμψης.
«Τα ευρωπαϊκά επιτόκια είχαν υποχωρήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, όπου τα funds δεν επωφελούντο καθόλου. Έτσι αποφάσισαν να συρρικνώσουν την έκθεσή τους στα ευρωπαϊκά ιδρύματα» εξηγεί χαρακτηριστικά, η Moody’s.
Παραδοσιακά βέβαια, τα αμερικανικά funds συνιστούν κύριες πηγές χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.  
Ενδεικτικά, το Μάιο του 2013 η συνολική έκθεση ανερχόταν στα 200 δισ. δολάρια!
Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» είναι οι σουηδικές τράπεζες, καθώς οι αμερικανικές επενδύσεις υποχώρησαν στα 39 δισ. από 47 δισ. το γ’ 3μηνο του 2013. Παρόμοιο σκηνικό και στη Γαλλία, όπου συρρικνώθηκαν κατά 4 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται πως το Νοέμβριο, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης, ήτοι στο 0,25% με στόχο τη διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού και την ισχυροποίηση της εύθραυστης ευρωπαϊκής ανάκαμψης.
Ανάλογη «αποχώρηση» των αμερικανικών funds από την Ευρωζώνη είχε λάβει χώρα και το 2011, ενόψει του φόβου της ευρωπαϊκής κρίσης.
Και τότε, όπως και σήμερα, το ισχυρότερο πλήγμα υπέστη η Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης