Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΑΑΙΝ: Η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία; - Ναι ή όχι στο Grexit

ΑΑΙΝ: Η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία; - Ναι ή όχι στο Grexit
Tο real estate στις τουριστικές περιοχές της χώρας... το μεγάλο ατού της Ελλάδας
H Ελλάδα συνιστά επενδυτική ευκαιρία; Οι επενδυτές θα ωφεληθούν εάν έρθουν στην Ελλάδα; Ναι ή… όχι;
Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το ασιατικό think tank Asian Alternative Investments Network (AAIN), αναλύοντας όλα τα πλεονεκτήματα, αλλά και όλα τα μειονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.
Ευθύς εξ’ αρχής, η AAIN αποσαφηνίζει πως προκειμένου να πειστεί ένας επενδυτής και να τοποθετήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα, πρέπει να πληρούνται οι κάτωθεν προϋποθέσεις:
- Αναδιάρθρωση χρέους ή κήρυξη χρεοκοπίας
- Αποφυγή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls)
- Oριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης
Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω συνθήκες, εξηγεί το think tank, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας αναδυόμενος πόλος έλξης ξένων επενδυτών.
Όμως, η AAIN δεν αρκείται στις άνωθεν προϋποθέσεις και προβαίνει στην αναλυτική και πανοραμική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, προχωράει ένα βήμα παρακάτω, πραγματοποιώντας συγκρίσεις μεταξύ της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ελλάδας ως… πρώην μέλος της Ευρωζώνης.






Σύμφωνα με τα άνωθεν στοιχεία, το ελληνικό δημόσιο συμβάλλει το 40% του ετήσιου ΑΕΠ.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός (18%) και ακολουθεί ή ναυτιλία, η οποία απασχολεί 160.000 εργαζόμενους.
Η ελληνική ναυτιλία μάλιστα, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο.
Παράλληλα, το εργατικό δυναμικό αριθμεί σε 3,91 εκ. εκ των οποίων οι 782.000 (20%) είναι μετανάστες, οι οποίοι είναι κυρίως για ανειδίκευτοι εργάτες.
Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος είναι αυτός των υπηρεσιών, ο οποίος παράγει το 80,6% του ΑΕΠ και το 72,4% των συνολικών θέσεων εργασίας.
Ακολουθεί η βιομηχανία (15,9% του ΑΕΠ) και η γεωργία (3,5%).
Οι περισσότερες εξαγωγές πραγματοποιούνται προς την Τουρκία (11,6%) ενώ οι περισσότερες εισαγωγές από τη Ρωσία (14,1%).
Η Ελλάδα είναι ο κορυφαίος παραγωγός βαμβακιού στην Ευρώπη, ο δεύτερος σε λάδι και ρύζι, ο τρίτος σε τομάτες και ψάρια και ο τέταρτος σε καπνό.






Greece_peripheries_GDP_per_capita_svg 2008 Eurostat


Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, αναλύει το ασιατικό think tank, είναι το real estate στις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Μάλιστα, ανεξάρτητα του εάν η Ελλάδα παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη, αυτός ο κλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, η κρίση των τελευταίων ετών έχει επιφέρει σημαντική μείωση στις τιμές των assets, καθιστώντας τα τουριστικά ακίνητα πιο ελκυστικά.
Πάντως, σε περίπτωση Grexit και υποτίμησης του νέου νομίσματος, η AAIN προειδοποιεί για επερχόμενη αβεβαιότητα, λόγω της επιβολής των capital controls.
Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα αποδυναμώσουν τις προοπτικές επένδυσης στα τουριστικά assets αλλά και στον τουρισμό γενικότητα.

Η κατάσταση σήμερα
Η Ελλάδα, εξηγεί το ασιατικό think tank, είτε θα παραμείνει στο τέλμα του χρέους, προβαίνοντας μία επιτυχής αναδιάρθρωση, είτε θα κηρύξει χρεοκοπία και θα εξέλθει της Ευρωζώνης.
Στο πρώτο σενάριο, τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου θα επιστρέψουν σε μονοψήφιους αριθμούς, η αγορά θα παραμείνει under-perform και οι επενδύσεις θα παραμείνουν υποτονικές.
Στο δεύτερο και το τρίτο σενάριο, αν και τα επιτόκια θα παραμείνουν βραχυπρόθεσμα σε διψήφιους αριθμούς, εντούτοις η αγορά θα «καθαριστεί» και οι επενδύσεις θα επιστρέψουν.
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι και το πλέον επιθυμητό για το AAIN, διαθέτει πιθανότητες 45%.
Το κακό σενάριο, δηλαδή το πρώτο, ανέρχεται στο 35%.
Τέλος, απομένει ένα 20% το οποίο αντανακλά το σενάριο τύπου «Lehman Brothers»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης