Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ο Schaeuble αντιτίθεται στην πρόταση της ΕΕ για διαφάνεια στη φορολογία των πολυεθνικών

tags :
FT: Ο Schaeuble αντιτίθεται στην πρόταση της ΕΕ για διαφάνεια στη φορολογία των πολυεθνικών
Η πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής που έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής συζητήθηκε στη συνάντηση του Ecofin
Αντίθετος με την απόφαση της ΕΕ που θα αναγκάζει τις πολυεθνικές εταιρείες να δημοσιεύουν το ύψος των φόρων που καταβάλλουν σε διάφορες χώρες εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble.
Όπως υποστηρίζουν οι Financial Times η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συζητηθεί στο σημερινό (23/4) Ecofin στο Άμστερνταμ όπου έχουν συγκεντρωθεί οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Το θέμα της δημοσιοποίησης των φόρων που πληρώνουν οι πολυεθνικές σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ φαίνεται ότι δίχασε τους υπουργούς με τον Schaeuble να ηγείται της ομάδας που θέλει να απορρίψει την πρόταση.
Όπως υποστήριξε ο γερμανός υπουργός, «μερικές φορές υπάρχει αντίφαση μεταξύ της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί μπορεί αυτό να καταλήξει σε δημόσια διαπόμπεψη του».
Όπως υποστήριξε ακόμη, οι κυβερνήσεις των κρατιδίων στη Γερμανία, οι οποίες καθορίζουν τη φορολογική τους πολιτική είναι αντίθετες προς αυτή την πρόταση.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η πρόταση αυτή έχει διχάσει τους ευρωπαίου υπουργούς οικονομικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει πάντως ότι η πρόταση είναι ένα βασικό μέρος της ατζέντας της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers.
Η κίνηση αυτή υποστηρίζεται σθεναρά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία και το Ευρωκοινοβούλιο οι οποίοι πιστεύουν ότι οι πολυεθνικές πρέπει να αναγκαστούν να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τους τη φορολογία που πληρώνουν.
Αντίθετοι στην πρόταση αυτή της ΕΕ είναι φυσικά οι επιχειρηματίες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό απειλεί να βάλει τις εταιρείες σε μειονεκτική θέση απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές τους.
Η Αυστρία και η Μάλτα δήλωσαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες της Γερμανίας χωρίς ωστόσο να απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης