Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς είδαν οι ξένοι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών - Ο δυνατός και ο αδύναμος κρίκος του κλάδου

Πώς είδαν οι ξένοι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών - Ο δυνατός και ο αδύναμος κρίκος του κλάδου
H Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική βρίσκονται σε καλό δρόμο για να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος
Σχετικά Άρθρα
Την καλή πορεία στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, αλλά και στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων επιβεβαίωσαν οι ελληνικές τράπεζες με τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2022, σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές.
Μάλιστα, θεωρείται πλέον ότι η Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική βρίσκονται σε καλό δρόμο για να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος, ενώ η Πειραιώς έχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσει.

H Εθνική διαθέτει τα ισχυρότερα κεφάλαια

Η Εθνική τράπεζα εμφάνισε ένα καλό 1ο τρίμηνο του έτους, με τις ισχυρές προμήθειες να μετριάζουν τα χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα (NII).
Κατά την άποψη της Bank of America, το α' τρίμηνο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε θετική σταδιακή πρόοδο όσον αφορά την κερδοφορία, τη φερεγγυότητα και την ποιότητα του ενεργητικού.
Τα «βασικά» κέρδη προ απομειώσεων (181 εκατ.) ήταν 6% υψηλότερα σε ετήσια βάση και σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι προμήθειες (+25%) μετριάζουν τη διάβρωση των NII (-3% σε ετήσια βάση) από τις πωλήσεις NPE.
Επίσης, η τράπεζα έκανε καλό έλεγχο κόστους (-1% ετησίως).
Τα κέρδη προ φόρων ύψους 398 εκατ. περιελάμβαναν 240 εκατ. από διακοπείσες δραστηριότητες, που σχετίζονται με την απώλεια ελέγχου της ασφαλιστικής εταιρείας και τις σχετικές αλλαγές προβλέψεων (180 εκατ.).
Ο σταθερός δείκτης CET1 στο 15,1% της Εθνικής (+20 μονάδες βάσης τριμηνιαίο) παρέμεινε ο ισχυρότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η αναλογία θα βελτιωθεί περαιτέρω προς 15,7% μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της EVO Payments.

Deutsche Bank

Τη σύσταση «αγορά» και την τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ διατηρεί η Deutsche Bank για την Εθνική Τράπεζα, μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ισχυρή άνοδο των καθαρών κερδών, κυρίως λόγω της καταχώρησης του έκτακτου ποσού από πώληση στο τρίμηνο.
Η γερμανική τράπεζα πιστεύει ότι η Εθνική έδειξε καλές τάσεις στρώνοντας το έδαφος για μια σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2022.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 494 εκατ. ευρώ, περίπου +32% σε τριμηνιαία βάση.

Goldman Sachs

Τα αποτελέσματα ήταν 5%/11% πάνω από τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs λόγω της ισχυρότερης δημιουργίας εσόδων από προμήθειες.
Ο λόγος CET1 βελτιώθηκε κατά 20 bps σε τριμηνιαία βάση σε 15,1% και ο λόγος NPE υποχώρησε στο 6,7% (από 7%/11,9% το 4ο τρίμηνο του 21/3ο τρίμηνο του 21ου).
Η Διοίκηση επανέλαβε τον στόχο του ROTE για το 2022 στο 9%, το δείκτη NPE στο 6%, ενώ είναι μπροστά από τον στόχο για την κεφαλαιακή επάρκεια.
Η Goldman Sachs δεν αξιολογεί την Εθνική Τράπεζα.

JP Morgan

Με τη σύσταση overweight και την τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ, η JP Morgan είδε τα αποτελέσματα της Εθνικής πολύ θετικά.
Η καθοδήγηση για το 2022 παραμένει αμετάβλητη, ωστόσο η διοίκηση προειδοποίησε για τους κινδύνους των επιτοκίων.
Ο καθοδικός κίνδυνος για τις προβλέψεις JPMe/συναίνεσης μπορεί να προκύψει από δυνητικά υψηλότερες φορολογικές δαπάνες στο μέλλον, με την ομάδα ETR να ομαλοποιείται στο 16% το 1ο τρίμηνο σε σύγκριση με 2%-5% τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονται στο 8,4x σε όρους Ρ/Ε με βάση τις εκτιμήσεις του 2023 και 0,53x σε όρους P/TBV έναντι 8,0% ROTE το 2024.
Οι μετοχές διαπραγματεύονται με 26% premium σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες και 33% discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αδύναμα τα κεφάλαια της Πειραιώς

Τα μεγάλα κέρδη συναλλαγών και ένα μη επαναλαμβανόμενο κέρδος από πώληση ενισχύουν τα ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη προ φόρων (542 εκατ. ευρώ) της Πειραιώς σύμφωνα με την Bank of America.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 1ο τρίμηνο της Πειραιώς ήταν ικανοποιητικό, αλλά δεν αλλάζει την επενδυτική της στάση.
Το τρίμηνο ήταν αναμενόμενα καλύτερο, αν και ακόμη με χαμηλά κεφάλαια, αμφισβητώντας τα υποκείμενα κέρδη προ των απομειώσεων και την ετήσια μείωση των απομειώσεων προς όφελος του κατώτατου ορίου.
Τα κέρδη προ φόρων ύψους 542 εκατ. ευρώ αντικατοπτρίζουν μια εξαιρετικά μεγάλη γραμμή συναλλαγών 583 εκατ. ευρώ (συνήθως ≤100 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 282 εκατ. ευρώ κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η διάβρωση των βασικών εσόδων είναι ταχύτερη από τη μείωση του κόστους, παρατηρεί η Bank of America.
Η πιο σημαντική μεταβολή του ετήσιου P&L ήταν η μείωση των χρεώσεων απομείωσης: €230 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εξυπηρέτησης) το 1ο τρίμηνο του 2022 έτους έναντι 975 εκατ. το 1ο τρίμηνο του 2021.
Το κεφάλαιο αναμενόμενα καλύτερο, αλλά εξακολουθεί να είναι το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και σύμφωνα με την Bank of America είναι ακόμα αδύναμο.
Ο CET1 έφτασε το 9,8% (+1,2 π.μ. τριμηνιαία), ανακάμπτοντας από την πολύ αδύναμη εικόνα του 3ου τριμήνου του 2021.

Δυνατή σε όλα τα μέτωπα η Eurobank

Άλλο ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, είδε η JP Morgan στα αποτελέσματα της Eurobank, με τη διοίκηση να επαναλαμβάνει τον στόχο για τον ROTE στο 10% το 2022.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η Eurobank είναι δυνατή σε όλα τα μέτωπα.
Τα αναφερθέντα καθαρά κέρδη των 270 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν σημαντικά πάνω από την εκτίμησή της για 187 εκατ. ευρώ, με το ρυθμό να οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα κέρδη συναλλαγών από ό,τι αναμενόταν.
Επίσης, οι βασικές τάσεις ήταν ισχυρές, με τα επιτοκιακά έσοδα (NII) και τις προμήθειες 1%/2% να είναι πάνω από τις εκτιμήσεις της JPM.

Standard and Poor's

Την πιστοληπτική αξιολόγηση «Β-» για την τράπεζα Eurobank επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 23 Μαΐου η Standard & Poor's, με τις προοπτικές να είναι σταθερές.
Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της Eurobank Holdings αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Standard and Poor΄s για το πιστωτικό προφίλ του ομίλου «b+» (GCP), τις ενοποιημένες δραστηριότητές του με τη Eurobank S.A., καθώς και το καθεστώς της μη λειτουργικής εταιρείας συμμετοχών της Eurobank Holdings.
Η εκτίμηση αντικατοπτρίζει επίσης το ισχυρό franchise της Eurobank στο πλαίσιο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έναντι του χαμηλού επιπέδου προσαρμοσμένου ως προς τον κίνδυνο κεφαλαίου της και της χαμηλής ποιότητας των προσαρμοσμένων σε κίνδυνο κεφαλαίων της, λόγω του υψηλού ποσού αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).
Ο όγκος των NPEs έχει μειωθεί, αλλά παραμένει υψηλός σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η διοίκηση έχει σημειώσει πρόοδο ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού της τράπεζας, ωστόσο η ενίσχυση της κερδοφορίας θα πάρει χρόνο, καθώς ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει από την κρίση και η ζήτηση για νέα δάνεια παραμένει ασθενής.

Bank of America

Ανθεκτικά NII, καλές προμήθειες, έλεγχος κόστους και χαμηλότερες απομειώσεις οδηγούν σε καλύτερη υποκείμενη κερδοφορία το 1ο τρίμηνο του 2022, ήταν η εκτίμηση της Bank of America για την Eurobank.
Στις 25 Μαΐου, η Eurobank ανέφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα α' τριμήνου του 22ου έτους.
Τα κέρδη προ φόρων ύψους 355 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν από τα κέρδη συναλλαγών ύψους 212 εκατ. ευρώ.
Εξαιρουμένων αυτών, τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση στα 217 εκατ. (+16% τριμηνιαία), βοηθημένα από τη σταθερή αύξηση των προμηθειών (+25% σε ετήσια βάση), τα σταθερά NII (+1%), τον έλεγχο του κόστους και τις χαμηλότερες απομειώσεις (69 μονάδες βάσης δανείων, έναντι 115 μ.β. κατά μέσο όρο το 2021).
Ωστόσο, η Bank of America τονίζει ότι τα πολύ μεγάλα κέρδη παραγώγων προκαλούν ορισμένα ερωτήματα.
Τα χρηματοοικονομικά έσοδα ύψους 225 εκατ. ευρώ αντιπροσώπευαν το εξαιρετικά υψηλό 32% των συνολικών εσόδων του πρώτου τριμήνου του 2022 (703 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη συναλλαγών ύψους 212 εκατ. ευρώ.
Το θεωρεί εφάπαξ.
Τα κέρδη συναλλαγών που σχετίζονται με παράγωγα, συνδέονται με υψηλότερη καμπύλη αποδόσεων και σταδιακή χαλάρωση των συμβάσεων swap επιτοκίων.
Ο πλήρης δείκτης CET1 της Eurobank στο 12,7% ήταν ακόμα υγιής και σταθερός σε τριμηνιαία βάση (συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κερδών).

Alpha Bank: Επίτευξη των στόχων του 2022

Mε θετικά σχόλια στις πρόσφατες εκθέσεις τους υποδέχθηκαν οι επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Alpha Bank, η οποία κατέγραψε σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία και ποιότητα κερδών, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή την κεφαλαιακή της θέση.
Οι αναλυτές κάνουν ειδική μνεία στο ύψος των νέων εκταμιεύσεων και την καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας, η οποία παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.
Ακόμη, σχολιάζουν θετικά τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες, ενώ τονίζουν ότι οι καλές αυτές επιδόσεις θα οδηγήσουν σε διανομή μερισμάτων.

Goldman Sachs

H Goldman Sachs αξιολογεί τα αποτελέσματα ως πολύ θετικά για την τιμή της μετοχής και προτείνει αγορά (buy) μετοχής με τιμή - στόχο τα 1,74 ευρώ, ενώ προβλέπει επίσης ότι η απόδοση κερδοφορίας θα αυξηθεί στο 6,4% φέτος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον οίκο και στη μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών δανείων και την καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ που συγκρίνεται με την εκτιμώμενη των 2,2 δισ. ευρώ για όλο το έτος.

JP Morgan

Η JP Morgan κάνει επίσης λόγο για ισχυρή πιστωτική επέκταση, χαμηλές προβλέψεις και ισχυρά αποτελέσματα στο σύνολό τους, ενώ προτείνει αυξημένες θέσεις (overweight) στη μετοχή, με τιμή στόχο το 1,5 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση "τα καθαρά κέρδη 125 εκατ.ευρώ του α' τριμήνου ήταν σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις του οίκου που περίμενε κέρδη από 47-58 εκατ.ευρώ".

Deutsche Bank - Morgan Stanley

Η Deutsche Bank αναφέρει ότι η Alpha Bank κατέγραψε ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ η Morgan Stanley αναφέρει ότι η οργανική κερδοφορία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και ότι η Τράπεζα κατέγραψε υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση την αναμενόμενη.
Η Mediobanca χαρακτηρίζει το α' τρίμηνο της Alpha Bank ως μία καλή αρχή με νέες εκταμιεύσεις δανείων που ενισχύουν τα Καθαρό Έσοδο Τόκων και τα έσοδα από προμήθειες, ενώ τονίζει και την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση.
Για τη Citi, η κερδοφορία ανήλθε σε επίπεδα υψηλότερα των αναμενόμενων λόγω των εσόδων από προμήθειες και της σημαντικής αποκλιμάκωσης των προβλέψεων, ενώ οι αναλυτές της Wood & Co χαρακτηρίζουν ως ισχυρά τα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2022 και σημειώνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει ή ακόμα και να υπερβεί τους στόχους του έτους.
Τέλος, οι ελληνικοί επενδυτικοί οίκοι ΑΧΙΑ, Pantelakis και NBG securities κάνουν λόγο για επίτευξη σημαντικής προόδου που υπερέβη τις εκτιμήσεις και επιβεβαιώνουν το θετικό outlook για το 2022, ως μία πολύ καλή βάση για τη διανομή μερίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης