Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες τα μερίσματα – Υποτιμάται η δυναμική των επιτοκιακών εσόδων

UBS: Ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες τα μερίσματα – Υποτιμάται η δυναμική των επιτοκιακών εσόδων
Η UBS εξαίρει την ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης και η ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή των μερισμάτων
Δύσκολα παραβλέπεις το θετικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα, καθώς και το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης.
Με αυτή τη φράση αποτυπώνει τις εντυπώσεις της η ομάδα της UBS που βρέθηκε στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Όπως μεταφέρει, οι ομάδες διοίκησης επανέλαβαν τις προσδοκίες για διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων και στην καλύτερη περίπτωση αμετάβλητο όγκο λιανικής (κατά μέσο όρο, με κάποιες εξαιρέσεις).
Η μετατόπιση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αργή μέχρι στιγμής και οι παραδοχές για το beta των καταθέσεων στις προβλέψεις όλων των τραπεζών για τα επιτοκιακά έσοδα (NII) φαίνονται επίσης συντηρητικές (ακόμη και πολύ συντηρητικές σε ορισμένες περιπτώσεις).
Παρόλο που η καθοδήγηση για το κόστος ρίσκου (CoR) από τις τράπεζες υποθέτουν αύξηση σε ετήσια βάση (καθώς τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να οδηγήσουν τα ακαθάριστα εισροές), μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, αναφέρει η UBS.

Ορόσημο τα μερίσματα

Οι εκκαθαρίσεις, οι εισπράξεις και πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής (π.χ. Sunrise 3 για την Πειραιώς).
Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων - για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον SSM- ποιοτική αξιολόγηση φαίνεται να είναι η βασική αβεβαιότητα, καθώς οι αντικειμενικές (ποσοτικές) προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψη της UBS.
Στην περίπτωση της Alpha Bank (ουδέτερη αξιολόγηση), και γενικά των ελληνικών τραπεζών, η UBS εξαίρει την ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης και η ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή των μερισμάτων.
1_163.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης