Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, μείνετε overweight στις τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι

JP Morgan: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, μείνετε overweight στις τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι
Οι αναβαθμίσεις με γνώμονα το NII φτάνουν στα τελικά στάδια, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν σημειώσει αστρικές αποδόσεις, αλλά η JP Morgan βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας που θα αποκτήσει σύντομα η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει στην σημερινή της ανάλυση με τίτλο "NII-driven upgrades reaching final stages but mid-term outlook remains positive; stay OW" (Οι αναβαθμίσεις με γνώμονα το NII φτάνουν στα τελικά στάδια, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές) η JP Morgan, καθώς άρθηκαν οι αβεβαιότητες των εκλογών, το επίκεντρο της αγοράς πιθανότατα μετατοπίζεται προς την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG), η οποία μπορεί να στηρίξει τη συμπίεση του κόστους κεφαλαίου (COE) και να ενισχύσει το ενδιαφέρον και τις ροές.

Αυξάνονται οι τιμές στόχοι

Με την σύσταση για τις ελληνικές τράπεζες να παραμένει σε overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, η JP Morgan αυξάνει και τις τιμές στόχους.
Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2 ευρώ, από 1,50 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 1,90 ευρώ από 1,60 ευρώ, για την Εθνική στα 7,30 ευρώ, από 6,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,90 ευρώ, από 2,35 ευρώ προηγουμένως.
1_278.JPG
Κορυφώνεται η θετική επίδραση των επιτοκιακών εσόδων

Αν και στο μέτωπο των κερδών οι αναβαθμίσεις με γνώμονα τα επιτοκιακά έσοδα (NII) φτάνουν πιθανότατα στα τελικά στάδια (μετά από 45%/21% ανοδικές αναθεωρήσεις κερδών ανά μετοχή - EPS για το 2023-2024), η JP Morgan εκτιμά ότι τα διαρθρωτικά θεμέλια του τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ χαμηλών LDRs, της βάσης καταθέσεων με μεγάλη σημασία για τη λιανική και του περιορισμένου ανταγωνισμού, μπορεί να διατηρήσουν τις μεσοπρόθεσμες πιέσεις στα περιθώρια κέρδους πιο περιορισμένες από ό,τι αλλού, υποστηρίζοντας την επενδυτική ελκυστικότητα.
Με αποτιμήσεις 0,6x σε όρους P/TBV και 5,4x σε όρους P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, η JP Morgna διατηρεί τις συστάσεις overweight και στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, αλλά βλέπει την Εθνική σε καλύτερη θέση στο περιβάλλον αυξημένου κόστους χρηματοδότησης (26% περιθώριο ανόδου με βάση τη νέα τιμή στόχο), και επισημαίνει την Alpha Bank και την Πειραιώς ως τα προτιμώμενα value plays (36%/38% περιθώριο ανόδου στο 0,5x P/TBV).
Ο κλάδος εξακολουθεί να προσφέρει discount 26% σε σχέση με τις βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες και 45% σε σχέση με τις τράπεζες της CEEMEA σε P/TBV.
Αν και οι βραχυπρόθεσμες αναβαθμίσεις EPS που οφείλονται στα NII φτάνουν πιθανότατα στα τελικά στάδια, η JP Morgan βλέπει περιθώρια για βραχυπρόθεσμη συμπίεση του COE λόγω πιθανής αναβάθμισης του κρατικού αξιόχρεου.
2_214.JPG
Ισχυρή η οικονομία

Η μακροοικονομική ανάκαμψη στηρίζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης (2% αύξηση του ΑΕΠ το 2023, σημαντικά πάνω από το 0,6% της Ευρωζώνης), σύμφωνα με την JP Morgan.
Μαζί με τα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει ότι ο ακαθάριστος νέος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών θα φθάσει το 14% του ΑΕΠ έως το 2025 από 8% το 2019, γεγονός που μεταφράζεται σε 6% CAGR στα χαρτοφυλάκια των εξυπηρετούμενων δανείων το 2022-25.
Ενώ οι παγκόσμιες προοπτικές είναι αβέβαιες, η εστίαση της ανάπτυξης στις επιχειρήσεις/RRF με ελάχιστες έως μηδενικές υποθέσεις ανάκαμψης για τον καταναλωτικό τομέα καθιστούν την Ελλάδα πιο οχυρωμένη σε περιφερειακό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης