Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Optima Bank: Μόνο... άνοδος για τις τράπεζες - Αυξάνει τιμές - στόχους - Top picks Πειραιώς και Eurobank

Optima Bank: Μόνο... άνοδος για τις τράπεζες - Αυξάνει τιμές - στόχους - Top picks Πειραιώς και Eurobank
Η Optima δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περισσότερες ξένες τράπεζες και να αποκτήσουν μειοψηφικές συμμετοχές στην Πειραιώς και την Εθνική
Μόνο ανοδική πορεία βλέπει για τις μετοχές των συστημικών ελληνικών τραπεζών η Optima Bank, σε ανάλυσή της για τον κλάδο με τίτλο Greek Banks | The only way is up! και ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2024, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση buy και για τις τέσσερις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ενώ αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,1 από 1,83 ευρώ, για την Eurobank στα 2,41 από 2,38 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,2 από 8 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως.
Μετά την πώληση ποσοστού της Alpha Bank από το ΤΧΣ στην Unicredit, η Optima δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περισσότερες ξένες τράπεζες και να αποκτήσουν μειοψηφικές συμμετοχές στην Πειραιώς και την Εθνική.

Ελκυστικό το story των ελληνικών τραπεζών

« Παραμένουμε αγοραστές για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και οι διανομές μερισμάτων καθιστούν το story ακόμη πιο ελκυστικό.
Οι κορυφαίες μας επιλογές μας είναι η Piraeus Financial Holdings (Tιμή στόχος: 5,00 ευρώ, 45% περιθώριο ανόδου) και η Eurobank Holdings (Tιμή στόχος: 2,41 ευρώ, 37% περιθώριο ανόδου), καθώς προσφέρουν την υψηλότερη δυναμική ανόδου.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Eurobank, δεν έχουμε ενσωματώσει την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο», εξηγούν οι αναλυτές.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με σχέση τιμής προς λογιστική αξί στο 0,75, με discount 26% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.
Η Optima Bank  προβλέπει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) στο 14% για τις ελληνικές τράπεζες το 2024, 130 μονάδες βάσης πάνω από τις ευρωπαϊκές (12,7%), κάτι που δεν δικαιολογεί το discount στις αποτιμήσεις τους.
Εκτιμά επίσης ότι η απόδοση της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθει στο 15%, της Eurobank στο 14%, της Πειραιώς στο 13,5% και της Alpha στο 11,2%.

OPTIMA1.JPG
OPTIMA2.JPG

Μερίσματα

Η Optima Bank εκτιμά ότι όλες οι τράπεζες θα διανείμουν μερίσματα το 2023 για πρώτη φορά από το 2008 και η διάμεση διανομή μερισμάτων θα διαμορφωθεί στο 23% των καθαρών κερδών, προσφέροντας μια μέση μικτή μερισματική απόδοση 3,7%.
Εκτιμά ότι η Εθνική (4,0%) και η Eurobank (3,9%) θα προσφέρουν τις υψηλότερες μεικτές μερισματικές αποδόσεις και η Πειραιώς τη χαμηλότερη (2,0%).

Νέες προβλέψεις

«Προβλέπουμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταγράψουν καθαρά κέρδη ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2023, λόγω υψηλότερων βασικών εσόδων και χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών.
Υποθέτοντας μείωση των επιτοκίων κατά 100 μ.β. από την ΕΚΤ το 2024, εκτιμούμε ότι τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα (3,7 δισ. ευρώ), λόγω των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες (+5% σε ετήσια βάση), καθώς και χαμηλότερων LLP (-14% σε ετήσια βάση) και παρά τη μέτρια πίεσης στα NII (-4% σε ετήσια βάση).
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ποιότητα του ενεργητικού το 2024 και αναμένουμε οριακά θετικό οργανικό σχηματισμό NPEs», σηνειώνουν οι αναλυτές.

Σε λειτουργία...ανάπτυξης

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία...ανάπτυξης και να υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου της ΕΕ για ένα ακόμη έτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2024 έναντι 2,4% το 2023 και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,8% το 2024 έναντι 4,3% το 2023, σημειώνει η Optima.

ΤΧΣ

Το ΤΧΣ διέθεσε τις μετοχές του στις Eurobank (1,4%), Alpha Bank (8,9781%) και μέρος του μεριδίου του στην Εθνική Τράπεζα (22%) το 2023, ενώ σχεδιάζει να διαθέσει το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής στην Πειραιώς (27%) το α' εξάμηνο του 2024 και το μερίδιο της στην Εθνική το 18,39% το β' εξάμηνο του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ πούλησε το μερίδιο του 8,9781% στην Alpha στην Unicredit, την κορυφαία τράπεζα της Ιταλίας.
Σε αυτό το φάσμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περισσότερες ξένες τράπεζες και να αποκτήσουν μειοψηφικές συμμετοχές στην Πειραιώς και την Εθνική, σημειώνει η Optima. 

Οι κίνδυνοι

Όσον αφορά τους κινδύνους, η Optima Bank περιλαμβάνει μια επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, μια πιθανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, υψηλότερη της αναμενόμενης επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω των υψηλών επιτοκίων και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι αναμένεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης