Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως ο ιός Ebola συνδέεται με την κλιματική αλλαγή - Τι φοβούνται οι επιστήμονες - Στους 1.145 οι νεκροί

tags :
Πως ο ιός Ebola συνδέεται με την κλιματική αλλαγή - Τι φοβούνται οι επιστήμονες - Στους 1.145 οι νεκροί
Άνω των 1.000 ο αριθμός των νεκρών
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ιό του Ebola κρούουν οι επιστήμονες, οι οποίοι συνδέουν άρρηκτα την περαιτέρω εξάπλωση του ιού με την εν εξελίξει κλιματική αλλαγή.
Μέχρι στιγμής, από το Φεβρουάριο του 2014 έχουν νοσήσει άνω των 2.000 ατόμων, εκ των οποίων τα 1.145 κατέληξαν.
Ο ιός του Ebola «χτυπά» ιδίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Νιγηρία. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως μία ευρεία εξάπλωση είναι ένα ενδεχόμενο αρκετά πιθανό.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ιού αναμένεται να διαδραματίσουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως η παγκόσμια υπερθέρμανση ευνοεί σημαντικά την εξάπλωση του ιού.
«Εάν ακολουθήσουν περισσότερες ξηρασίες και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε ο ιός θα εξαπλωθεί ταχύτερα» επισημαίνει η William Karesh, αντιπρόεδρος της EcoHealth Alliance.





Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια, με τη μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 0,18 βαθμούς Κελσίου ανά 10ετία.
Εκτός του Ebola, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να «ανασύρει» και έτερους ιούς - όπως για παράδειγμα η ελονοσία - απειλώντας όχι μόνο την Αφρική και την Ασία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης