Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Ιστορικό άλμα προς τα εμπρός για την ΕΕ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις

Διεθνής Τύπος: Ιστορικό άλμα προς τα εμπρός για την ΕΕ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις
H γαλλική Le Monde κάνει λόγο για αλληλεγγύη η οποία κερδήθηκε με σκληρό αγώνα
(upd) Για ιστορικό άλμα προς τα εμπρός κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, σχολιάζοντας τη συμφωνία η οποία επετεύχθη στις Βρυξέλλες μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις πέντε ημερών, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
«Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα ιστορικό άλμα για το μοντέλο του προϋπολογισμού της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκάλεσε η πανδημία», σημειώνει η ισπανική El Pais.
H γαλλική Le Monde κάνει λόγο για αλληλεγγύη η οποία κερδήθηκε με σκληρό αγώνα.
Πρόκειται για «μια μικρή επανάσταση» που θα επιτρέψει να βοηθηθούν τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που συνδέεται με την επιδημία του νέου κορονοϊού, σχολιάζει.
«Οι 27 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία», σχολιάζει στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
«Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στο αστρονομικό πακέτο που έχει στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών της ΕΕ. Αυτό θα χρηματοδοτηθεί με από κοινού δανεισμό. Επιστροφές, κράτος δικαίου, κλίμα, πολλές παραχωρήσεις συμφωνήθηκαν για να επιτευχθεί συμβιβασμός», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Για καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNBC, καθώς δημιουργείται προηγούμενο στην έκδοση κοινού χρέους. 
«Καρπό σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων», χαρακτηρίζει το Reuters, το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).
Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες.
Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.
Όπως σημειώνει το Politico, η συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF), ήταν δύσκολη λόγω του Brexit, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έπρεπε να κλείσουν μία «τρύπα» ύψους 10 δισ. ευρώ, λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Όσον αφορά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, αναφέρει το Politico.
Όπως τονίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η έκδοση κοινού χρέους, γεγονός πρωτοφανές που σπάει ένα από τα ταμπού της Ενωσης, στηρίζεται σε γαλλογερμανική πρόταση, που προκάλεσε την λυσσώδη αντίσταση τεσσάρων χωρών, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας, στις οποίες προστέθηκε στην συνέχεια η Φινλανδία.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte επέμεινε στο τέλος των διαπραγματεύσεων ότι η κοινή δανειοδότηση δεν αποτελεί απαρχή της «Ενωσης των μεταφορών», εννοώντας την διαρκή μεταφορά του πλούτου του ευρωπαϊκού Βορρά προς τον Νότο, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Πρόκειται για μία επιχείρηση ad hoc, η αναγκαιότητα της οποίας είναι προφανής δεδομένης της κατάστασης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
 Η στάση του Rutte στη Σύνοδο μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ, αναφέρουν οι Financial Times.
Οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές προσπάθειες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel καθώς έμπαινε στην τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό τη Δευτέρα.
Μετά από έναν μαραθώνιο και συχνά γεμάτες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες του μπλοκ κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για ένα ταμείο ανάκτησης 750 δισ. ευρώ, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, καθώς και ενός νέου επταετούς προϋπολογισμού αξίας 1,074 τρισ. ευρώ.
Για πρώτη φορά, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, στην πραγματικότητα, να καθιερώσουν ένα ομοσπονδιακό έλλειμμα ως μέσο διαχείρισης μακροοικονομικών κρίσεων, αναφέρει ανάλυση των Financial Times.
Οι Βρυξέλλες θα δανείζονται χρήματα στις αγορές χρέους και θα τα διανέμουν σε μεγάλο βαθμό ως επιχορηγήσεις σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά για να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειές τους για ανάκαμψη.
Είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, αν και όχι απαραίτητα μόνιμο.
Μετά από έντονη αντίσταση από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία, τα 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - βάσει ενός γαλλο-γερμανικού σχεδίου - μειώθηκαν στα 390 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι περισσότερες περικοπές επιβαρύνουν τις πρόσθετες δαπάνες για προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, την έρευνα για την πράσινη μετάβαση και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Έτσι, η βασική διευκόλυνση, η οποία διοχετεύει επιδοτήσεις ανάκτησης σε κράτη μέλη, θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Το ταμείο ανάκαμψης θα αφαιρέσει κάποια από την πίεση που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επωμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας στην ευρωζώνη. 

Γερμανικός Τύπος: Η ΕΕ κατάφερε να συνεννοηθεί - Περισσότερος Rutte θα έκανε καλό στην Ευρώπη

Ιστορική χαρακτηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ τη συμφωνία στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά από διαβουλεύσεις σχεδόν 100 ωρών.
"Είμαι πολύ χαρούμενη με όσα πετύχαμε" δηλώνει η κα Angela Merkel.
Για ιστορική συμφωνία στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: "Συμφωνία για το ιστορικό πακέτο βοήθειας κατά της πανδημίας" (Focus), "Ιστορική μέρα για την Ευρώπη" (tagesschau.de), "Συμφωνία δισεκατομμυρίων μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις" (Bild).
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει στην ιστοσελίδα της με τίτλο "Συμφωνία στις Βρυξέλλες":
"Μετά από τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες οι ευρωπαίοι ηγέτες τα βρήκαν τελικά τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επόμενη επταετία.
Η Γερμανία έχει να επιδείξει την πρώτη επιτυχία της εξάμηνης προεδρίας της.
Με τη λέξη "Deal" ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ανακοίνωνε νωρίς το πρωί μέσω Τwitter την επίτευξη συμφωνίας.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η καγκελάριος Merkel τόνισε ότι "η Ευρώπη απέδειξε ότι για να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη κατάσταση προτίθεται να ακολουθήσει νέους δρόμους".
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την Ευρώπη".
Η Die Welt επιγράφει άρθρο της με τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου "Καταφέραμε να συνεννοηθούμε" και παρατηρεί:
"Ακόμα και για την Angela Merkel, η οποία διαθέτει εμπειρία με μαραθώνιες διαβουλεύσεις η επίτευξη συμφωνίας ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή.
Η καγκελάριος επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν μέχρι και χθες ακόμα λόγο για κίνδυνο "ιστορικής αποτυχίας".
Τελικά όμως επιτεύχθηκε μια "ιστορική επιτυχία".
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ARD παραθέτει χαρακτηριστικές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής:
"Είμαι πολύ χαρούμενη με όσα επιτύχαμε.
Δεν ήταν εύκολο.
Στο τέλος όμως καταφέραμε να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή.
Είμαι ανακουφισμένη διότι η Ευρώπη απέδειξε μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις ότι είναι σε θέση να δρα από κοινού.
Το γεγονός αυτό με γεμίζει ελπίδα και θάρρος", υπογράμμισε η Angela Merkel.
Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Zeit επισημαίνει:
"Η ΕΕ συμφώνησε στο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας και τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην ιστορία της.
Η καγκελάριος έκανε λόγο για ένα "σημαντικό μήνυμα".
Από τη πλευρά της ωστόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξέφρασε την απογοήτευσή για το γεγονός ότι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες περιέκοψαν κονδύλια που είχε προτείνει η Κομισιόν για την υγεία, τη μετανάστευση και τις επενδύσεις σε τρίτες χώρες.
Τέλος η εφημερίδα Bild σημειώνει στον ιστότοπό της: "Μετά από διαβουλεύσεις 91 ωρών και 20 λεπτών οι 27 ανακοίνωναν ότι κατέληξαν στην πολυπόθητη συμφωνία.
Με το Ταμείο Ανάκαμψης η ΕΕ φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της, ιστορικών διαστάσεων, ύφεσης και ταυτόχρονα να επενδύσει στην ψηφιοποίηση αλλά και σε μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον.
Για να γίνει αυτό η ΕΕ θα δανειστεί τεράστια ποσά, θα μοιράσει τα χρήματα στις χώρες-μέλη και θα τα αποπληρώνει από κοινού για τις επόμενες δεκαετίες.
Σε άλλο διαδικτυακό άρθρο η Bild σημειώνει με τίτλο "Περισσότερος Rutte θα έκανε καλό στην Ευρώπη": "Η Bild ανακηρύσσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό, αρχηγό των φειδωλών χωρών.
Το αργότερο τώρα ολόκληρη η Ευρώπη γνωρίζει αυτό το όνομα: Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας και επαναστάτης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης