Τελευταία Νέα
Gun Room

Α300 Outlander - Προσιτή Beretta

tags :
Α300 Outlander - Προσιτή Beretta
Η συνολική φόρμα είναι γνώριμη σε όσους έχουν χειριστεί ποτέ Beretta
Το Α300 έχει μεγάλη σημασία για την οικογένεια Beretta αφού το αυθεντικό μοντέλο με αυτό το όνομα ήταν ο προπάτορας όλων των αυτογεμών της εταιρείας.
Πάνω σε αυτό βασίστηκε η εμπορική επιτυχία τους στις δεκαετίες του 1970-1980.
Από το μηχανισμό τους εξελίχθηκε μια σειρά μοντέλων (301, 302, 303, 304 και αργότερα 390, 391) που εκπροσώπησε τη φίρμα στους κυνηγότοπους του κόσμου μέχρι την έλευση του διαφορετικού Α400 στη πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

“Νέο” Α300 Outlander

Έτσι κατά κάποιο τρόπο οι Ιταλοί επιστρέφουν στις ρίχες τους με ένα προσιτό, “σπαρτιάτικό” αυτογεμές που κρύβει μέσα του αρκετό από το DNA της πρώτης επιτυχημένης τους καραμπίνας.
Από την πρώτη ματιά γίνεται φανερό ότι ο καθοριστικός παράγοντας ύπαρξης του μοντέλου είναι η συμπίεση του κόστους.
Οι βασικές αρχές της Beretta βρίσκονται παρούσες, αλλά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια απλοποίησης με στόχο τη χαμηλή τιμή.
Ξεκινώντας από το εξωτερικό, η βάση είναι αλουμινένια και διατηρεί την οικογενειακή εικόνα, εύκολα αναγνωρίσιμη και με βολικό σχήμα.
Το φινίρισμα της είναι απλό και μαύρο -μην περιμένετε ακριβές ανοδιώσεις και χρώμια εδώ- αλλά η εταιρική βιβλιογραφία μας πληροφορεί ότι είναι σχεδιασμένο για αντοχή στη σκληρή χρήση.
Σύμφωνα με τη Beretta, η βαφή είναι ανθεκτική στην υγρασία (που αναπόφευκτα θα συναντήσει κανείς στον κυνηγότοπο) και αποτρέπει τη σκουριά.
Η συνολική φόρμα είναι γνώριμη σε όσους έχουν χειριστεί ποτέ Beretta.
Απλό κλείστρο, μοχλός όπλισης στα δεξιά και η ασφάλεια πάνω στη σκανδαλοθήκη.
Τα μέτρα του κοντακίου σεταρισμένα για μεσογειακούς σωματότυπους με ύψος πέριξ του 1,75 μέτρου και χαμηλή ρίγα στην κάνη.
2_95.jpg

Κάνες και ξύλινα μέρη

Τα ουσιαστικότερα σημεία ενός όπλου για τον κυνηγό κατά πόσο αυτό παράγει καλές κατανομές σκαγίων και ο τρόπος που οι διαστάσεις του όπλου ταιριάζουν πάνω στο σώμα του.
Το πρώτο εξαρτάται από την κάνη, το δεύτερο από το σχήμα του κοντακίου και της πάπιας.
Οι κάνες του Α300 φαίνεται να προέρχονται από τις παλαιότερες σειρές αυτογεμών της εταιρείας και εξοπλίζονται με τα βιδωτά τσοκ Mobilchoke που χρησιμοποιεί επί δεκαετίες.
Ένα τέτοιο τσοκ συνοδεύει το όπλο στο χαρτοκιβώτιο που παραλαμβάνει ο κάτοχος. Είναι ελαφρές, με λεπτή ρίγα και παρόμοιες με εκείνες που εδραίωσαν την καλή φήμη των Beretta.
Μια απλή μεταλλική “μπίλια” είναι η ακίδα του στοχάστρου.
Υπάρχει επιλογή μήκους μεταξύ 66 και 71 εκατοστών.
Δέχονται φυσίγγια cal. 12 μήκους 70 και 76mm (δηλαδή απλά και μάγκνουμ)
Το κοντάκι και η πάπια είναι απλά και λειτουργικά.
Υπάρχουν δύο επιλογές, ξύλινα με πολύ βασική ποιότητα “νερών” ή μαύρο πλαστικό.
Η δεύτερη περίπτωση συνιστάται για όσους “ταλαιπωρούν” τα όπλα τους σε δύσβατα σημεία ή τα εκθέτουν σε κυνήγια υδρόβιων, όπου οι πτώσεις στο νερό… είναι αναπόφευκτες.
Δεν θα προκαλέσουν σχόλια θαυμασμού από τους συγκυνηγούς, αλλά είναι λειτουργικά.
Ένα ελαστικό πέλμα φροντίζει για την απορρόφηση της ανάκρουσης στον ώμο του χρήστη.
Ένα κιτ στις “πλαστικές” εκδόσεις επιτρέπει αύξηση του μήκους στο κοντάκι.

3_78.jpg
Μηχανισμός και σκανδάλη

Ο μηχανισμός αερίων φαίνεται να προέρχεται από το παλιότερο Α391 της δεκαετίας του 2000, με τη βαλβίδα πάνω στο δακτυλίδι της κάνης και το πιστόνι μπροστά από την αποθήκη.
Αυτή ήταν η διάταξη του συστήματος αερίων Beretta για χρόνια.
Αντικαταστάθηκε στη σειρά “400” γιατί δεν επέτρεπε την προσθήκη έξτρα φυσιγγίων, αλλά κατά τα λοιπά παραμένει λειτουργικό όπως και την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε.
Το έμβολο του πιστονιού είναι το ίδιο μεταλλικό “μπράτσο” που κινεί τα κλείστρα επί σαράντα χρόνια.
Απλές, δοκιμασμένες λύσεις που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να διεκδικούν βραβεία πρωτοπορείας και “αβάντ γκάρντ” σχεδιασμού.
Το αντίτιμο είναι ότι το συνολικό βάρος του όπλου σκαρφαλώνει στα 3,3 κιλά (κενό) παρά την ύπαρξη ελαφρότερης πλαστικής σκανδαλοθήκης.

Προσαρμοστικότητα και εργονομία

Το Α300 όπως τα περισσότερα αυτογεμή είναι σχεδιασμένο βασικά για δεξιόχειρες και σε αυτή την κατηγορία τιμής δεν υπάρχει επιλογή για αριστερό κλείστρο.
Όμως τα μέτρα του κοντακιού μπορεί να προσαρμοστούν για να βολέψουν την “αριστερή μειοψηφία” μέσω μιας σειράς πλαστικών φλατζών που παρεμβάλλονται μεταξύ της βάσης και του κοντακίου.
Τοποθετώντας την κατάλληλη, το ύψος και η κλίση του κοντακίου μεταβάλλονται για να πλησιάσουν στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του σκοπευτή.
Το πλάτος της “πάπιας” (του ξυστού) με τον οποίο έρχεται σε επαφή το χέρι που οδηγεί το όπλο, δείχνει την ηλικία της σχεδίασης.
Είναι πλατύτερη από το ιδανικό, αλλά οι διαστάσεις της υπαγορεύονται από το μηχανισμό που κινείται στο εσωτερικό της.
Τουλάχιστον η καλή χάραξη στην επιφάνεια της αποζημιώνει, προσφέροντας καλή πρόσφυση όταν τη χειριζόμαστε.
Η πάπια συγκρατείται στη θέση της από μια βίδα που κρατά και το πιστόνι. Μια γνωστή αδυναμία της συγκεκριμένης σχεδίασης είναι πως αν η βίδα χαλαρώσει από τους πυροβολισμούς, η πάπια είναι πιθανό να μετακινηθεί και να “ανοίξει” το ξύλο από τους κραδασμούς.
Οι πλαστικές εκδόσεις δεν διατρέχουν παρόμοιο κίνδυνο.
Όσοι σκέπτονται να χρησιμοποιήσουν το Α300 σε πρακτική σκοποβολή, όπου κυριαρχούν οι αποθήκες χωρητικότητας 9+ φυσιγγίων, πρέπει να κοιτάξουν αλλού αφού λόγω σχεδιασμού το όπλο περιορίζεται στα τέσσερα φυσίγγια, ακόμη και χωρίς μειωτήρα.
4_83.JPG

Τελικά

Το Α300 Outlander είναι μια απλή και ξεκάθαρη πρόταση κυνηγετικού αυτογεμούς.
Απλό στη χρήση και τη συντήρηση, θα υπηρετήσει το σκοπό του χωρίς να “τινάξει τη μπάνκα” με το κόστος της αγοράς του.
Η γενεαλογία του από τις παλιότερες και δοκιμασμένες καραμπίνες της Beretta μας δίνει μια ιδέα για την αναμενόμενη αντοχή του.
Δεν υπολείπεται σε κάτι ουσιώδες, δεν προσφέρει κάτι πρωτοποριακό, αλλά η σχέση ποιότητας/τιμής το χαρακτηρίζει ως “τίμιο”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης