Τελευταία Νέα
Gun Room

Sabatti SKL-20 Kipplauf: Γερμανική τεχνοτροπία, ιταλική εκτέλεση

tags :
Sabatti SKL-20 Kipplauf: Γερμανική τεχνοτροπία, ιταλική εκτέλεση
Συνήθως τα μονόκανα αποσυναρμολογούνται εύκολα για διακριτική μεταφορά σε μια θήκη

Ένα από τα παραδοσιακά κυνηγετικά όπλα της γερμανικής και ευρύτερης κεντροευρωπαϊκής παράδοσης είναι το “Kipplauf”, το σπαστό μονόκανο που δέχεται μια σφαίρα.
Ο αγριόχοιρος, το ζαρκάδι ή το ελάφι είναι τα θηράματα του ραβδωτού ενώ ο φασιανός, η μπεκάτσα ταιριάζουν στο λειόκανο αδελφάκι του.
Αποτελούν μέρος μιάς κυνηγετικής κουλτούρας που σέβεται το θήραμα και του δίνει την ευκαιρία για μια μελλοντική αναμέτρηση.
Η “μία βολή” είναι το μέτρο της ικανότητας και ψυχραιμίας του κυνηγού.
Είναι και ένδειξη ότι δεν αναζητά την ικανοποίηση στη θήρευση, αλλά μάλλον στην εμπειρία της συνύπαρξης με τη Φύση.
Συνήθως τα μονόκανα αποσυναρμολογούνται εύκολα για διακριτική μεταφορά σε μια θήκη.
Ελαφρά και λιτά απευθύνονται στον κυνηγό που περπατά μεγάλες αποστάσεις και εκτελεί ελάχιστες βολές.

Οικογενειακή υπόθεση

Η Sabatti μετρά παράδοση αιώνων. Στο γενεαλογικό δέντρο των σημερινών ιδιοκτητών υπάρχουν μαέστροι “κανονιέρι” (κατασκευαστές κανών) και “αρκιμπουσάρι” (κατασκευαστές αρκεβούζιων) από το 1700.
Γενιές τεχνιτών διατήρησαν την οικογενειακή παράδοση οπλοτεχνίας στη Μπρέσια της Ιταλίας. Φτιάχνουν και εξάγουν παραδοσιακά δίκανα, κυνηγετικά κινητού ουραίου αλλά και αγωνιστικά, λειόκανα σούπερ ποζέ.
Οι ραβδωτές κάνες τους φημίζονται για την ακρίβεια τους και χρησιμοποιούνται -εκτός από τα δικά τους προϊόντα και σε τουφέκια άλλων εταιρειών.
Η κάνη του SKL 20 κατασκευάζεται με ψυχρή σφυρηλάτηση.
Έχει μήκος 61cm, επιτρέποντας αξιόλογητη ταχύτητα εξόδου.
Εσωτερικά διαθέτει την πατενταρισμένη Πολύ-Ακτινική Ράβδωση (Multi-Radial Rifling: MRR). Πρόκειται για μια μορφή πολυγωνικής ράβδωσης που θυμίζει την αντίστοιχη πατέντα του Άγγλου μηχανικού Metford από το 1865.
Η Sabatti ισχυρίζεται ότι οι ρηχές καμπύλες ραβδώσεις “αναγκάζουν” τη βολίδα να πάρει το σχήμα της κάνης αυξάνοντας την ταχύτητα ως και 12% σε σχέση με τις συμβατικές κάνες, ενώ υποτίθεται ότι αποδίδουν διασπορά πέντε βολών κάτω του μισού ΜΟΑ (12,5mm στα 100 μέτρα).
Αυτή είναι μια εντυπωσιακή επίδοση για ένα κυνηγετικό όπλο ανεξαρτήτως τιμής ή συστήματος λειτουργίας.
Το εργοστάσιο προετοιμάζει το στόμιο της κάνης με σπείρωμα για να μπορεί να τοποθετηθεί αντισταθμιστής ανάκρουσης ή σιγαστήρας.
2_217.jpg
Τεχνικοί νεωτερισμοί

Θα περίμενε κανείς ένα παραδοσιακού τύπου όπλο να ακολουθεί πεπατημένες τεχνικές λύσεις.
Αντίθετα το μονόκανο Sabatti ενσωματώνει κάποιες νέωτεριστικές ιδέες.
Για παράδειγμα ο μοχλός στη ράχη του κοντακιού που μοιάζει με ασφάλεια, είναι χειροκίνητος οπλιστήρας.
Πιέζοντας τον προς τα εμπρός ο χειριστής οπλίζει τον επικρουστήρα, ενώ προς την αντίθετη φορά τον απενεργοποιεί.
Όχι μόνο “ασφαλίζει” τη σκανδάλη, αλλά καθστά το όπλο αδρανές όταν είναι γεμάτο. Έμφαση έχει δωθεί στο να είναι αθόρυβος, ώστε να μη προδίδει τη θέση του κυνηγού κατά την όπλιση.
Ένα αλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι πως η κάνη ταλαντώνεται ελεύθερα.
Η επαφή μεταξύ ξύλου και κάνης είναι ο συνηθέστερος παράγοντας τυχαίας μετατόπισης του σημείου πτώσης των βολίδων. Μια πατέντα της Sabatti στηρίζει το χειροφυλακτήρα πάνω στον κορμό, ώστε να μην επηρεάζονται οι αρμονικές της κινήσεις.3_180.jpg
Κορμός από αλουμίνιο


Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, οι Ιταλοί φτιάχνουν τον κορμό από σφυρήλατο εργκάλ 7075 Τ6.
Έτσι το συνολικό βάρος παραμένει χαμηλό (2,6 κιλά). Ένα ενισχυτικό μπλοκ από ατσάλι στερεώνετσι μέσα στο αλουμινένιο πλαίσιο.
Το κλείδωμα γίνεται μέσω εγκάρσιου πίρου στη βάση του μονομπλόκ και δύο οριζόντιων εμβόλων τα οποία ασφαλίζουν σε οπές πάνω στην προέκταση της θαλάμης.
Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει δημοφιλή κυνηγετικά διαμετρήματα όπως είναι τα ευρωπαϊκά 6,5Χ57R, Mauser 7X57 και 8Χ57R αλλά και το “βαρύ” 9,3Χ74R.
Οι Αμερικανοί δε θα μείνουν παραπονεμένοι αφού το SKL 20 προσφέρεται και στα δικά τους .270 Winchester και .30-06 Springfield.
4_174.jpg

Και κλασσικό κοντάκι

Τα ξύλινα μέρη φτιάχνονται από σκούρα καρυδιά και αντιολισθητικές ψάθες έχουν χαραχτεί στην επιφάνεια τους.
Το φινίρισμα γίνεται με λινέλαιο συνδυάζοντας κλασσική εμφάνιση και αίσθηση πολυτέλειας.
Η Sabatti ονομάζει το σχήμα του κοντακιού “Μόντε Κάρλο” αν και προσομοιάζει περισσότερο στο κεντροευρωπαϊκό Hog Back (ράχη χοίρου).
Ένα ελαστικό πέλμα μετριάζει την ανάκρουση.
Το κυρτό πάνω μέρος του επιτρέπει τη σκόπευση με τα ανοικτά σκόπευτρα ή τη διόπτρα, ανάλογα με το που τοποθετεί ο κυνηγός το μάγουλο του.
Τα σκοπευτικά περιλαμβάνουν ένα σετ ρυθμιζόμενων στοχάστρων με κόκκινη, ευδιάκριτη ακίδα και μια ράγα πλάτους 11mm στην κορυφή της θαλάμης για ανάρτηση διόπτρας.

Διαφορετική φιλοσοφία

Με τιμή στα 2.000 ευρώ, το ιταλικό μονόκανο είναι μια προσιτή και τίμια προσέγγιση ενός κλασσικού θέματος.
Αντίστοιχα χειροποίητα όπλα από αυστριακούς ή γερμανικούς οίκους κοστίζουν ως και πέντε φορές περισσότερο.
Αναμφισβήτητα υπολοίπεται σε επίπεδο φινιρίσματος και πολυτέλειας.
Αλλά υπόσχεται αξιοσημείωτες επιδόσεις ακρίβειας και μάλιστα με μεγάλη γκάμα γομώσεων λόγω της κάνης τεχνολογίας MRR. Για τους εραστές της πρόκλησης της “μονής βολής” ίσως να είναι ένας ωραίος τρόπος για να μυηθούν στην ευγενέστερη μορφή θήρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης