Πρόσωπα

Ο Ρούμπεν Ντίας άλλαξε τις ισορροπίες για τη Σίτι του Πεπ μέσω… ΠΑΟΚ

Ο Ρούμπεν Ντίας άλλαξε τις ισορροπίες για τη Σίτι του Πεπ μέσω… ΠΑΟΚ

Η κορυφαία μεταγραφή του καλοκαιριού, με την ελληνική… «βοήθεια», οδήγησε τη Μάντσεστερ Σίτι, στον πρώτο της τελικό στο Champions League

«Η ικανότητά του είναι απίστευτη. Θέλει να μάθει. Όλοι μας είμαστε εντυπωσιασμένοι με το πώς φροντίζει το σώμα και το μυαλό του», ανέφερε ο Πεπ Γκουαρντιόλα γεμάτος υπερηφάνεια για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που κέρδισε από το περασμένο καλοκαίρι. Μία μεταγραφή που σήκωσε αντιδράσεις, έβγαλε αρκετά εκατομμύρια από τα ταμεία της Μάντσεστερ Σίτι αλλά αποτελεί ένας από τους βασικούς πυλώνας της φετινής επιτυχίας.
 
Ο Ρούμπεν Ντίας ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ημιτελικών του Champions League και οδήγησε τη Μάντσεστερ Σίτι στον πρώτο της ευρωπαϊκό τελικό. Μία συνέχεια των εξαιρετικών εμφανίσεων που διανύει ο 23χρονος στόπερ, στη πρώτη του σεζόν μακριά από τη Πορτογαλία αλλά και μία εγγύηση για την εθνική ομάδα της χώρας του. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αν δεν έβαζε το χεράκι του και ο… ΠΑΟΚ. Ήταν τα 90 λεπτά που πρόσφεραν στον Πεπ τον κατάλληλο στόπερ για να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

 
Το κορυφαίο «αετόπουλο» των ακαδημιών…
 
Η Μπενφίκα είναι από τους συλλόγους που βγάζει τεράστιους ποδοσφαιριστές. Τα παραδείγματα είναι αρκετά και η επιβεβαίωση έρχεται από τα επιτεύγματα όλων αυτών. Ωστόσο, η «φουρνιά» του 2017, αποτελεί μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Ονόματα όπως ο Ζοάο Φέλιξ, Φλορεντίνο, Γκέντσον Φερνάντες και Όλα Τζον, ήταν κάποια από αυτά που πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ανάμεσα σε αυτούς, υπήρχε και ο Ρούμπεν Ντίας.

 
Ο νυν αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή με το ταλέντο του και η απίθανη πορεία που έκανε εκείνη τη χρονιά με την θυγατρική της Μπενφίκα, τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα. Ο Ρουί Βιτόρια ήταν εκείνος που τον ξεχώρισε και του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα των «αετών», τη σεζόν 2017/18. Μαζί του, είχε ανέβει και ο συνομήλικός του, Φέρο. Ένα ακόμα ανερχόμενο στόπερ, το οποίο θα ήταν ο βασικός του ανταγωνιστής για την παραμονή στον πορτογαλικό σύλλογο.
 
Εκεί που ο Ντίας κατάφερε να ξεχωρίσει, εκτός από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, ήταν η ωριμότητα με την οποία προσαρμοζόταν στα πλάνα του κάθε προπονήτη. Αντίθετα, ο συμπατριώτης του, είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω από τον ταλαντούχο άσο στο θέμα της παραμονής. Τη σεζόν 2019/20, ο νεαρός άσος είχε γίνει αναντικατάστατο μέλος της Μπενφίκα και το ταλέντο, ξεχείλιζε σε κάθε συμμετοχή.

 
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τα λάθη που «δεν επιτρεπόντουσαν»…
 
Τα σωματικά του προσόντα δεν διαφέρουν από έναν κλασσικό στόπερ. Όμως το μυαλό του, δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλον της ηλικίας του. Η ευφυΐα και ο τρόπος που «διάβαζε» τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο, γρήγορα τον πρόσθεσαν στη λίστα με τους κορυφαίους της Ευρώπης. Μπορεί να ήταν 21 στα 22, όμως είχε καταφέρει να κάνει τους οπαδούς να μην… πιστεύουν όταν ο άπειρος αμυντικός έκανε κάποιο λάθος.
 
Ήταν τέτοια η εικόνα που είχε σχηματίσει, που οι επιπολαιότητες φαινόντουσαν ξένες για εκείνον. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, πριν τη μεγάλη μεταγραφή στη Σίτι, δεν βρισκόταν και στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Συγκεκριμένα, η Μπενφίκα είχε χάσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο, ενώ απέτυχε να μπει στους ομίλους του Champions League. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν έδειξαν να αμαυρώνουν τις συνολικά 137 εμφανίσεις που έκανε ο νεαρός άσος σε όλες τις διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, οι επιθετικές του ικανότητα, ήταν αρκετά εξελιγμένες για στόπερ. Ενδεικτικό σε αυτό, είναι τα 12 γκολ που είχε πετύχει με τους «αετούς» αλλά και οι έξι ασίστ.

 
Ο ρόλος του… ΠΑΟΚ για τη μεταγραφή του στη Σίτι!
 
Με βάση τα παραπάνω, αρκετοί απορούν πως η Μπενφίκα από τη μία, επέτρεψε να της φύγει ένας τέτοιος στόπερ και από την άλλη, πως η Μάντσεστερ Σίτι εμπιστεύτηκε εκείνον από τον πολύ πιο έμπειρο Νικολάς Οταμέντι. Κάπου εδώ εμφανίζεται ο… ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος αντιμετώπισε τον διεθνή άσο και τη Μπενφίκα, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League. Ο ελληνικός σύλλογος κατάφερε να αποκλείσει τους Πορτογάλους, νικώντας με 2-1 στη Τούμπα. Έτσι, οι «αετοί» έχασαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αλλά και να γεμίσουν τα… ταμεία τους.

 
Συγκεκριμένα, τα πρόσθεταν ένα ποσό κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τα έξοδα από τις δαπανηρές μεταγραφές του καλοκαιριού. Όμως, ο αποκλεισμός, έφερε την περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, να κολλάει σαν κομμάτι του παζλ στο οικονομικό πρόβλημα. Με συνολικά 72 εκατ. ευρώ και τον Οταμέντι σε καλύτερη… τιμή (15 εκατ. ευρώ), οι δύο ομάδες βρίσκουν τη «χρυσή τομή» και ο Ντίας απολαμβάνει τη πρώτη μεταγραφή της καριέρας του.
 
Οι αντιδράσεις ήταν αρκετές, αφού η Μάντσεστερ Σίτι είχε χάσει το πρωτάθλημα από τη Λίβερπουλ και είχε αποκλειστεί από τη Λιόν στα προημιτελικά του Champions League της περασμένης σεζόν. Ουσιαστικά, το αμυντικό κομμάτι ήταν εκείνο που χρειαζόταν την απαραίτητη ενίσχυση για να επιστρέφει η ομάδα στις επιτυχίες. Ο Πεπ τον θεωρεί ως τον κατάλληλο αμυντικό για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Οι οπαδοί, από την άλλη, δεν πήραν με τόσο καλό μάτι την περίπτωσή του, λόγω της μέτριας σεζόν που είχε μόλις πραγματοποιήσει.
Έκλεισε στόματα και θύμισε… Φαν Ντάικ
 
Ο Ρούμπεν Ντίας είναι σαν τον ποδοσφαιριστή που έψαχνε ο Πεπ για να πάει τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League. Παρότι αγωνίστηκε για πρώτη φορά μακριά από τη χώρα του και σε πολύ πιο δύσκολο πρωτάθλημα, η ωριμότητα που έδειξε ήταν απλά αξιοθαύμαστη. Έσπευσε να κλείσει αμέσως τα… στόματα που τον υποτιμούσαν ως ποδοσφαιριστή και να δικαιολογήσει γρήγορα τα άπειρα χρήματα που δαπάνησαν οι «πολίτες» για εκείνον.
 
Ο Καταλανός προπονητής τον «κόλλησε» δίπλα στον Τζον Στόουνς, με αποτέλεσμα ο αγγλικός σύλλογος να έχει ένα από τα κορυφαία αμυντικά δίδυμα της Ευρώπης για το παρών αλλά και το μέλλον. Δεν άργησε, μάλιστα, να παρομοιαστεί με τον Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» είχαν δαπανήσει εξίσου αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τον Ολλανδό στόπερ από τη Σάουθαμπτον και αυτή την στιγμή, αποτελεί τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του ρόστερ.
Ηγέτης και υποψήφιος για… «Χρυσή Μπάλα» (?)
 
Αποκορύφωμα, δεν είναι άλλο από την εμφάνιση του κόντρα στη Παρί Σεν Ζερμέν, για τα ημιτελικά του Champions League. Μπορεί πιο πριν να είχε «σβήσει» τον Έρλινγκ Χάαλαντ, όμως κόντρα στους Γάλλους, ήταν απλά ο κορυφαίος. Ειδικά στη ρεβάνς, όπου η Παρί έψαχνε την ανατροπή, ο Πορτογάλος αμυντικός ήταν πραγματικός «βράχος» μπροστά από τον Έντερσον. Στο πρώτο ματς, δεν άφησε τον Κιλιάν Εμπαπέ να κάνει σουτ στην εστία, όμως στο δεύτερο, δεν επέτρεψε σε όλη την ομάδα των Γάλλων (!) να έχει κάποια εκτέλεση στον στόχο.
Συνολικά, είχε 100% επιτυχία (!) σε όσα τάκλιν έκανε, μπλόκαρε τρεις φορές σουτ των αντιπάλων του, τα οποία θα ήταν απειλητικά για τον πορτιέρο της Σίτι και είχε 90% επιτυχημένες πάσες. Μία εμφάνιση που θυμίζει πραγματικό ηγέτη και όχι έναν 23χρονο που μόλις άνοιξε τα φτερά του. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται το γεγονός πως, η διαφορά που έχει ο διεθνής άσος με άλλους στόπερ, είναι στο μυαλό. Αντιλαμβάνεται τουλάχιστον τέσσερα δευτερόλεπτα πριν, τι πρέπει να κάνει για να σταματήσει ή να… δημιουργήσει κάποια επίθεση.
 
Ταυτόχρονα, ο νεαρός άσος άνοιξε, άθελά του, και μία άλλη κουβέντα. Αυτή της «Χρυσής Μπάλας». Με τον αγγλικό σύλλογο να έχει κατακτήσει ήδη το κύπελλο Αγγλίας και να βρίσκεται μία «ανάσα» και από το πρωτάθλημα, το Champions League μοιάζει ως το «εισιτήριο» για τον Ντίας στις υποψηφιότητες της «Χρυσής Μπάλας». Δεν είναι απλώς ένας ποδοσφαιριστής που πήρε το μετάλλιο σε όλες αυτές τις διοργανώσεις αλλά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Έτσι, δεν θα είναι έκπληξη εάν δούμε το όνομά του μέσα στους τρεις κορυφαίους.

 

Κάπου εδώ, να θυμίσουμε πως ο Ρούμπεν Ντίας είναι Πορτογάλος και σήμερα, είναι η μέρα της πορτογαλικής γλώσσας. Η 4η πιο ομιλούμενη στον πλανήτη, καθώς τη μιλούν περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο ίδιος, ωστόσο, μέσα από τις εμφανίσεις του, απέδειξε πως ξέρει άπταιστα και την ποδοσφαιρική γλώσσα.


Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης