Πρόσωπα

Έρικ Γκαρθία: Στο δρόμο που χάραξε ο Πικέ

Έρικ Γκαρθία: Στο δρόμο που χάραξε ο Πικέ

Λάθος που διορθώθηκε και η πρώτη, σωστή, κίνηση του Λαπόρτα στη νέα «εποχή» της Μπαρτσελόνα.

Σχετικά Άρθρα

«Θα ήθελα πολύ να έχω 15 Έρικ Γκαρθία, για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και συμπεριφέρεται. Ωστόσο από το καλοκαίρι θα είναι στη Μπαρτσελόνα. Είναι κακό αλλά αυτή είναι η αλήθεια». Με αυτά τα λόγια, ο Πεπ Γκουαρντιόλα επιβεβαίωσε τη πρώτη μεγάλη, μεταγραφική κίνηση του Ζοάν Λαπόρτα μετά την επιστροφή του στην προεδρία της Μπαρτσελόνα.

Ο Έρικ Γκαρθία παίρνει τον δρόμο της επιστροφής και τη νέα σεζόν θα φοράει τη φανέλα των «μπλαουγκράνα». Μία μεταγραφή που έρχεται την κατάλληλη στιγμή αλλά και με ένα απίστευτο timing. Εκτός από τα αμυντικά προβλήματα, έρχεται να πρωταγωνιστήσει, την ίδια στιγμή που ο Ζεράρ Πικέ φτάνει στη δύση της καριέρας του.

Δεν τους ενώνει μόνο η θέση ή η εθνικότητα. Ο 20χρονος αμυντικός ακολουθεί πιστά τον δρόμο που έχει χαράξει ο έμπειρος στόπερ της Μπαρτσελόνα και ο ισπανικός σύλλογος, ετοιμάζει τη νέα της γενιά.

Έκανε τον Πουγιόλ να… παραιτηθεί!

Το απίστευτο ταλέντο του Έρικ Γκαρθία, φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Η ωριμότητα αλλά και η ανεξήγητη ευφυΐα του, έκανε όλη την Ισπανία να μιλάει για εκείνον. Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2001 στη Βαρκελώνη και στην τρυφερή ηλικία των επτά ετών, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη La Masia.

Φυσικά, η κορυφαία ακαδημία του κόσμου εκείνη την εποχή, δεν τον δέχθηκε τυχαία. Στο πρόσωπό του έβλεπαν έναν ποδοσφαιριστή που στο μέλλον θα μπορούσε να γράψει ιστορία. Έπαιξε ως δεξί μπακ, ως αμυντικός μέσος αλλά η θέση του στόπερ, τον κέρδισε και δικαιολογημένα. Από την πλευρά της Μπαρτσελόνα, όχι απλώς τον χρησιμοποιούσαν στα γκρουπ με μεγαλύτερους από εκείνον, αλλά ήταν και αρχηγός (!). Από μόνο του, αυτό, έδειχνε πόσο ταλέντο διέθετε ο Ισπανός άσος.

Όπως ήταν λογικό, αρκετές ομάδες προσέγγισαν την περίπτωσή του. Μία από αυτές ήταν και η Μάντσεστερ Σίτι. Οι «πολίτες» μπήκαν με απίστευτη δυναμικότητα στην διεκδίκησή του και πριν προλάβει ο ισπανικός σύλλογος να το καταλάβει, ο νεαρός αμυντικός είχε δώσει τα χέρια για να μετακομίσει στο Νησί. Βέβαια, οι αντιδράσεις ήταν πολλές.

Ο κόσμος της Μπαρτσελόνα δεν είδε με καθόλου καλό μάτι αυτή την εξέλιξη. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του «θρύλου» του ισπανικού συλλόγου, Κάρλες Πουγιόλ. Ο παλαίμαχος στόπερ είχε πόστο ως τεχνικός διευθυντής και η αποχώρηση του νεαρού, τον έβαλε στο επίκεντρο. Από την άλλη, η Σίτι, το καλοκαίρι του 2017, υποδέχθηκε τον υπερταλαντούχο αμυντικό στο Μάντσεστερ έναντι ενός ποσού κοντά στα δύο εκατ. ευρώ.
item_4_3658.jpg

Το «πουλέν» του Πεπ, ο τραυματισμός και η καθιέρωση!

Φυσικά, ο λόγος που η Μάντσεστερ Σίτι ενεργοποίησε κάθε δύναμη που διαθέτει στις διαπραγματεύσεις για να αποκτήσει έναν… 16χρονο, δεν ήταν τυχαίος. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε δείξει με κάθε τρόπο, πως αυτός ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αποκτηθεί. Ήταν κάτι σαν το προσωπικό του στοίχημα. Το «πουλέν» που εμπιστευόταν πως θα τον καμαρώσει στο μέλλον στην κορυφή του κόσμου. Στο ξεκίνημα της σεζόν 2019/20, ο νεαρός Ισπανός πραγματοποιεί και την παρθενική του, επαγγελματική εμφάνιση.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει διέλυσε με 8-0 τη Γουότφορντ και ο νεαρός άσος έχει προσφέρει ένα πρώτο δείγμα των ικανοτήτων του. Στο κλείσιμο εκείνης της σεζόν, έπαιξε συνολικά σε 23 παιχνίδια με την πρώτη ομάδα, με απολογισμό μία ασίστ. Ωστόσο, σε εκείνη τη χρονιά, είχε και έναν τραυματισμό που σόκαρε όλη την Αγγλία. Συγκεκριμένα, στον αγώνα κόντρα στην Άρσεναλ, ο νεαρός άσος ξεκίνησε στο βασικό σχήμα για τους «πολίτες».

Με το σκορ στο 2-0, και μόλις πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση, ο Έρικ Γκαρθία προσπαθεί να σταματήσει μία αντεπίθεση των «κανονιέρηδων». Ο Έντερσον κάνει μία έξοδο και συγκρούεται με τον Ισπανό στόπερ. Το αποτέλεσμα ήταν, ο Γκαρθία να υποστεί διάσειση και να κάνει άπαντες στον αγωνιστικό χώρο να σοκαριστούν. Αυτό βέβαια, δεν τον εμπόδισε από το να καθιερωθεί. Στο πλευρά του Εμερίκ Λαπόρτ, έγιναν ένα από τα πιο δυνατά αμυντικά δίδυμα της Ευρώπης.

Το αντίθετο δρομολόγιο, το κοινό σημείο με τον Πικέ και το… μέλλον!

«Δεν θα ανανεώσω το συμβόλαιο μου με τη Σίτι», είχε αναφέρει ο Έρικ Γκαρθία κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Η συνεργασία του με τον αγγλικός σύλλογο έληγε το ερχόμενο καλοκαίρι και ο Ισπανός θα μπορούσε να επιλέξει ως ελεύθερος, τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ωστόσο, η νέα περιπέτεια του νεαρού στόπερ δεν θα είναι… καινούργια. Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσει το αντίθετο δρομολόγιο από αυτό πριν τέσσερα χρόνια.

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να έρθει σε πλήρη συμφωνία μαζί του και μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του με τους «πολίτες», θα επιστρέψει στον τόπο όπου γεννήθηκε. Για αυτό, άλλωστε, ο Πεπ Γκουαρντιόλα αποφάσισε να μην δώσει συνέχεια στις εμφανίσεις του στο βασικό σχήμα και να βάλει τον Ρούμπεν Ντίας στη θέση του. Εδώ, λοιπόν, έρχεται και η απίστευτη ομοιότητα του υπερταλαντούχου αμυντικού με τον Ζεράρ Πικέ.

Ο 34χρονος άσος των «μπλαουγκράνα» είχε κάνει ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο με τον, από το 2021, συμπαίκτη του. Ήταν 17 ετών, όταν μετακόμισε επίσης στο Μάντσεστερ αλλά στη… κόκκινη πλευρά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα (όπως και ο Γκαρθία), πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Το αποτέλεσμα ήταν να εξελιχθεί σε έναν από τους ηγέτες των «μπλαουγκράνα» και να γράψει τη δική του ιστορία με τον ισπανικό σύλλογο. Το timing είναι επίσης, εντυπωσιακό.

Ο Πικέ φτάνει στη δύση της καριέρας του και, την ίδια στιγμή, ο Έρικ Γκαρθία δείχνει τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του, στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Φυσικά, η ωριμότητα που έχει ο τρόπος παιχνιδιού του, κάνει αυτή τη μεταγραφή, την κορυφαία μετά την αλλαγή της προεδρίας των «μπλαουγκράνα». Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι στον χώρο του ποδοσφαίρου, που θεωρούν πως ο 20χρονος στόπερ, έχει τη λογική το μυαλό ενός 25 ή 26 ετών αθλητή. Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης επιτυχίας αυτής της κίνησης.

Οι «χρυσές» εποχές της Μπαρτσελόνα φαίνεται πως απέχουν πολύ από τη σημερινή εικόνα. Η αλλαγή στην προεδρία και ο τρόπος που κοιτάζει η ομάδα την επόμενη μέρα, σίγουρα δίνει αισιοδοξία. Πόσο μάλλον, όταν η πορεία του Έρικ Γκαρθία, βαδίζει στα χνάρια του Ζεράρ Πικέ.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης