Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος «υπόσχεται» ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Trump, Vance, για το Ιράν – Θα το χτυπήσουμε δυνατά…

Σοκ και δέος «υπόσχεται» ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Trump, Vance, για το Ιράν – Θα το χτυπήσουμε δυνατά…
Ο Vance επανέλαβε τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, τις οποίες περιέγραψε ως «ίσως την πιο σημαντική διπλωματική ανακάλυψη η κυβέρνηση Trump»
Υπέρμαχος της επιθετικής προσέγγισης στη Μέση Ανατολή εμφανίστηκε ο γερουσιαστής J.D. Vance (R-OH), ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Donald Trump, μιλώντας στο Fox News το βράδυ της Δευτέρας.
Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος χάραξε έναν επιθετικό δρόμο για την αντιμετώπιση του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Trump να δολοφονήσει τον Ιρανό στρατηγό Qassem Soleimani το 2020 είχε «φέρει στην πραγματικότητα ειρήνη» στην περιοχή και όχι αστάθεια, όπως είχαν προειδοποιήσει οι επικριτές.
«Αν πρόκειται να χτυπήσουμε τους Ιρανούς, θα τους χτυπήσουμε δυνατά», είπε ο Vance σε συνέντευξή του στο Fox News, στο Μιλγουόκι, όπου ξεκίνησε το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τη Δευτέρα.
Μάλιστα, επανέλαβε τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, τις οποίες περιέγραψε ως «ίσως την πιο σημαντική διπλωματική ανακάλυψη η κυβέρνηση Trump».
Ο Vance εξέφρασε την υποστήριξή του για τη δημιουργία συνθηκών που θα «επιτρέψουν στους Ισραηλινούς και στα σουνιτικά αραβικά κράτη να συνεργαστούν και να παράσχουν στην πραγματικότητα ένα αντίβαρο στο Ιράν».

Επικρίσεις κατά Biden

Η κυβέρνηση Biden, ισχυρίστηκε, «δεν έχει κάνει τίποτα» για να προωθήσει τέτοιες προσπάθειες, παρόλο που έχει εργαστεί εδώ και καιρό για να συνάψει μια διπλωματική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, την οποία έχει υποστηρίξει ο Vance.
Ο Vance επέκρινε επίσης τον χειρισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από τον Πρόεδρο Biden, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του έχει «παρατείνει» τη σύγκρουση και «έχει δυσκολέψει πραγματικά να προχωρήσουμε προς μια βιώσιμη ειρήνη».
Απηχώντας τον Trump, ο Vance, ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος «το συντομότερο δυνατό» για να βοηθήσει να «αναζωογονηθεί» η «ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ» του Ισραήλ και των Σαουδάραβων.
Ο για πρώτη φορά γερουσιαστής του Οχάιο έχει γενικά υποστηρίξει ένα μήνυμα απομονωτισμού ενώ βρισκόταν στη Γερουσία - κυρίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο δεν θεωρεί ζωτικό για τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.
Όμως τους τελευταίους μήνες, ο Vance επεδίωξε πιο ανοιχτά να δείξει μια εξαίρεση για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, εν μέσω ανησυχιών από ορισμένους φιλο-ισραηλινούς δωρητές και γεράκια του Δημοκρατικού Κόμματος που έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνέπεια των απόψεών του για την εξωτερική πολιτική της Πρώτης Αμερικής.
Σε μια ομιλία του τον Μάιο, έκανε διάκριση μεταξύ της κριτικής του για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και της αυτο-ομολογημένης δέσμευσής του στο Ισραήλ στον πόλεμο του με τη Χαμάς.
Όπως πολλά μέλη της λαϊκίστικης ομάδας του, ο Vance, ένας βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, έχει εκφράσει εδώ και καιρό σκεπτικισμό για τις δαπανηρές ξένες εμπλοκές στη Μέση Ανατολή, ενώ υποστηρίζει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στην Κίνα.
«Η βασική μου εξωτερική πολιτική», είπε σε συνέντευξή του στο Jewish Insider το 2021 κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας του στη Γερουσία, «είναι ότι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι λίγο πιο ταπεινοί για το τι μπορούμε να επιτύχουμε στη Μέση Ανατολή και, κυρίως, για το τι κάνουμε να πετύχει στον κόσμο».
Αλλά στην ίδια συνέντευξη, ο Vance εξήγησε επίσης ότι θεωρούσε πάντα το Ισραήλ ως μοναδική εξαίρεση σε αυτήν την αξιολόγηση, μια άποψη που επιδιώκει να προωθήσει πιο επιθετικά τώρα που έγινε αντιπρόεδρός του με τον Trump.
«Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το Ισραήλ, τα οποία απλά δεν μπορούμε να κάνουμε με επιτυχία με άλλες χώρες, και θα πρέπει να έχουμε λίγη ταπεινότητα σχετικά με αυτό το γεγονός», είπε ο Vance στο JI πριν από τρία χρόνια.
«Πάντα πίστευα ότι πρέπει να είμαστε πιο πρόθυμοι να βοηθήσουμε το Ισραήλ.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια νησίδα κοινών αξιών σε μια θάλασσα πραγματικά δεσποτικών καθεστώτων και αυτό είναι σημαντικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης