Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Trump προειδοποιεί τον Powell της Fed: Μην μειώσεις τα επιτόκια πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

O Trump προειδοποιεί τον Powell της Fed: Μην μειώσεις τα επιτόκια πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει ότι θα άφηνε τον Powell να ολοκληρώσει τη θητεία του στη Fed... αν «έκανε το σωστό»

Σχετικά Άρθρα
Σαφές μήνυμα για τα επιτόκια έστειλε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προς τον επικεφαλής της Fed, Jerome Powell.
Ειδικότερα, ο Trump προειδοποίησε τον Powell να μην μειώσει τα επιτόκια πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και επεσήμανε ότι εάν εκλεγεί θα αφήσει τον πρόεδρο της Fed να ολοκληρώσει τη θητεία του αν «έκανε το σωστό».
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ότι η κεντρική τράπεζα «ίσως» να μειώσει τα επιτόκια πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι κάτι που ξέρουν ότι δεν θα έπρεπε να κάνουν».
Ο Trump απάντησε στις αυξανόμενες ανησυχίες των αγορών ότι θα πολιτικοποιήσει τη Fed, ξεκινώντας με την προσπάθεια να αναγκάσει τον Powell να αποχωρήσει πριν από τη λήξη της θητείας του ως πρόεδρος της Fed το 2026. «Θα τον άφηνα να την υπηρετήσει», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος. «Ειδικά αν πίστευα ότι κάνει το σωστό». Η συνέντευξη στο Bloomberg δόθηκε στα τέλη Ιουνίου, αλλά δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι την Τρίτη.

Οι ανησυχίες των επενδυτών

Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι ο πρώην πρόεδρος θα προσπαθούσε να ανατρέψει τον Powell, ο οποίος θεωρείται ευρέως στη Wall Street ως αποτελεσματικός πρόεδρος, καθοδηγώντας τη Fed σε ένα από τα χειρότερα πληθωριστικά σοκ των τελευταίων δεκαετιών.
Αλλά η προειδοποίηση του Trump ότι ήθελε να δει τον Powell να κάνει «το σωστό» μπορεί να αφήσει κάποια ερωτήματα γύρω από την υπόσχεση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου να μην πιέσει για την πρόωρη αντικατάστασή του.
Ο Powel δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα αποκτά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και πάλι προς τον στόχο της Fed για το 2%, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2020 στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, μόλις έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Μια προσπάθεια του Trump να αντικαταστήσει τον Powell πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου θα αντιμετώπιζε πιθανώς νομική αμφισβήτηση, θα προκαλούσε αντιπαράθεση με την κεντρική τράπεζα και θα διακινδύνευε σημαντική μεταβλητότητα στην αγορά.
Η Fed συζητά το πότε θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της από το υψηλό 23 ετών του 5,25%-5,5%, επίπεδο που διατηρείται από τον περασμένο Ιούλιο. Με τις πιέσεις στις τιμές να χαλαρώνουν και την αγορά εργασίας να παρουσιάζει ψυχραιμία, οι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι σύντομα θα δικαιολογηθεί η μείωση του κόστους δανεισμού.
Η πολιτική ανεξαρτησία της Fed θεωρείται εδώ και καιρό απαραίτητη για την ικανότητά της να διαχειρίζεται την αμερικανική οικονομία. Ο Powell έχει τονίσει ότι οι αποφάσεις της βασίζονται αποκλειστικά στην υγεία της οικονομίας.
«Η δέσμευσή μας είναι να λαμβάνουμε αποφάσεις όταν και όπως πρέπει να ληφθούν, με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων και όχι λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες», δήλωσε στους ηγέτες του Κογκρέσου νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Αυτό θα περιλάμβανε και πολιτικούς παράγοντες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης