Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Καταγγελίες - σοκ για δώρο 280 εκατ. στους Σλοβάκους της MSM από τη συμφωνία με την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Καταγγελίες - σοκ για δώρο 280 εκατ. στους Σλοβάκους της MSM από τη συμφωνία με την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Στην «προβιά» των Σλοβάκων της MSM κρύβονται Κύπριοι μεσάζοντες και αντιπρόσωποι ξένων βιομηχανιών
Ταφόπλακα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βάζει η έγκριση της συμφωνίας MSM – ΕΑΣ από τη διοίκηση της εταιρίας, η οποία μεταφέρει σημαντικό έργο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε Σλοβάκους, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες (ΟΧΕΒΕ).
Σύμφωνα με την ΟΧΕΒΕ, η συμφωνία με τη σλοβακική εταιρία MSM Export, στο άρθρο 3 του συμφωνητικού σύστασης της κοινοπραξίας, ορίζει ως σκοπό τη λειτουργία του Συγκροτήματος Εργοστασίων Λαυρίου, με βάση επιχειρηματικό σχέδιο της MSM Export, το οποίο λαμβάνει υπόψη και την έγκριση της χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό κανονισμό ASAP για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών. Προβλέπεται η εντός 18 μηνών ίδρυση μετοχικής κοινοπραξίας όπου ποσοστό 49% θα κατέχει η σλοβακική εταιρία MSM Export και ποσοστό 51% τα ΕΑΣ.
Στο άρθρο 4 ως διάρκεια της κοινοπραξίας ορίζεται η υλοποίηση παραγωγής 1.200.000 βλημάτων διαμετρήματος 155 χλστ. Μ107, 1.000.000 βλημάτων διαμετρήματος 155 χλστ κλπ.
Επίσης, προβλέπεται η άσκηση της διοίκησης της κοινοπραξίας από Διευθύνοντα Σύμβουλο που θα ορίσει η MSM Export.
Αναφέρεται ακόμα ο προϋπολογισμός επενδύσεων ύψους περίπου 84 εκ. ευρώ μείον τα 33 κατ. ευρώ της επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κανονισμός ASAP), άρα υπόλοιπο 51 εκατ. ευρώ που θα τα καταβάλει η MSM Export.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία συμφωνία που στην «προβιά» των Σλοβάκων της MSM κρύβονται Κύπριοι μεσάζοντες και αντιπρόσωποι ξένων βιομηχανιών.
Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν κωμικοτραγικό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ψηφίζει νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΑΣ ύψους 17 εκατ. ευρώ από χρήματα του ελληνικού λάου και στην ίδια η Διοίκησης των ΕΑΣ παίρνει μία απόφαση με την όποια θα χαθούν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων € στη διετία.

Σύμφωνα με την ΟΕΧΒΕ, αυτή η «συμφωνία»:

- Δεσμεύει άνευ όρων και εκχωρεί στους Σλοβάκους και στο «λαβύρινθο» των ντόπιων και ξένων συνεργατών τους τεχνογνωσία και παραγωγική ικανότητα ενός και πλέον αιώνα.

- Από αυτόνομη και καθετοποιημένη βιομηχανία πυρομαχικών μετατρέπονται σε ένα περιορισμένο και απόλυτα εξαρτημένο υποκατασκευαστή. Η απόσυρση από την παραγωγή του μεταλλικού μέρους είναι εγκληματική απόφαση παραγωγικής απαξίωσης και υποτέλειας.

- Χάνεται η ευκαιρία για τζίρο τουλάχιστον 280 εκ. € την προσεχή διετία εισπράττοντας μόνο 13 εκ. €.

- Θυσιάζεται η δυνατότητα δημιουργίας εκατοντάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας «χαρίζοντας» νέες δουλειές σε εργαζόμενους εκτός Ελλάδας.

- Υποθηκεύονται για 20 – 30 χρόνια τις γραμμές παραγωγής στις «διακυμάνσεις» των συμφερόντων ενός ξένου Ομίλου.

Είναι ξεκάθαρο σημειώνει η ΟΕΧΒΕ ότι πρόκειται για μια «Συμφωνία – έκτρωμα» με διαλυτικές επιπτώσεις για την παραγωγική βάση και την βιωσιμότητα των ΕΑΣ. Μια «Συμφωνία» επιζήμια, με αποικιοκρατικούς όρους, σε μια περίοδο που η αγορά πυρομαχικών καταγράφει διεθνώς τεράστια ζήτηση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης