Τελευταία Νέα
Speculator

Σκληρό μονοπώλιο στον κλάδο των ορκωτών ελεγκτών - Ποιοι είναι οι μεγάλοι παίκτες και η εταιρία της Big Four που είναι … έκτη

Σκληρό μονοπώλιο στον κλάδο των ορκωτών ελεγκτών - Ποιοι είναι οι μεγάλοι παίκτες και η εταιρία της Big Four που είναι … έκτη
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων της ΕΛΤΕ - Ποινές και παραπομπές για 11 ορκωτούς
Σε 230,7 εκ ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών 67 ελεγκτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και απασχολούν 1311 ορκωτούς ελεγκτές ενώ 6 εταιρίες μονοπωλούν τους ελέγχους σε οντότητες δημοσίου συμφέροντος (εισηγμένες, τράπεζες , ασφαλιστικές) σύμφωνα με τα απολογισμό της ΕΛΤΕ για την προηγούμενη χρονιά.
Το 2023 ήταν μια χρονιά όπου τα μερίδια αγοράς των ισχυρών αυξήθηκαν με τις τρεις από τις 4 εταιρίες της BIG FOUR (PwC, Deloitte, EY) να συγκεντρώνουν μερίδιο αγοράς 43,24%.
elte_1.JPG
Οι τρεις εταιρίες δεν καταλαμβάνουν και τις τρεις πρώτες θέσεις από πλευράς μεριδίων καθώς η ΣΟΛ είναι δεύτερη με μερίδιο 14,97% με την PwC και τις ΕΥ και Deloitte να καταλαμβάνουν τις επόμενες δύο θέσεις.
Η KPMG όχι μόνο εκτός τετράδας αλλά βλέπει την πλάτη και της Grant Thornton και κατατάσσεται στην 6η θέση.
elte_2.JPG
Το 2023 η ΕΛΤΕ διενήργησε 46 ελέγχους.
Από αυτούς οι 17 αφορούσαν εισηγμένες εταιρίες και κάποιοι ήταν πλήρεις ενώ κάποιοι άλλοι ήταν θεματικοί δηλαδή εστιασμένοι σε συγκεκριμένα πεδία όπου υπήρχαν ενδείξεις παρατυπιών στη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων.
Δέκα από το συνολικό αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν αφορούσαν περιπτώσεις όπου υπήρχαν ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος.

Τα ευρήματα των ελέγχων αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα.

elte_grafima.JPG
Ποινές σε 2+9 ορκωτούς


Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν παραπέμφθηκαν στο ΔΣ της ΕΛΤΕ για επιβολή ποινών 9 ορκωτοί και τιμωρήθηκαν μέχρι στιγμής άλλοι 2 ορκωτοί.
Για τις 9 παραπομπές αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΤΕ αποφασίστηκε η επιβολή ενός χρηµατικού προστίµου και μίας προσωρινής απαγόρευσης διενέργειας υποχρεωτικών ελέγχων επί των ατοµικών ή ενοποιηµένων οικονοµικών καταστάσεων των οντοτήτων δηµοσίου συµφέροντος.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης