Πρόσωπα

Sam Kerr: Η «killer» της Τσέλσι που έγινε πρότυπο για κάθε γυναίκα

Sam Kerr: Η «killer» της Τσέλσι που έγινε πρότυπο για κάθε γυναίκα

Μια από τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου, εμπνέει τα κορίτσια να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους και να κάνει περήφανη τη… νάνα της!

Η Sam Kerr έγινε η πρώτη Αυστραλιανή που παίζει σε γυναικείο τελικό Champions League Γυναικών τα τελευταία 18 χρόνια, γράφοντας το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ποδοσφαιρική ιστορία.

Μαζί με τους Craig Johnston, Harry Kewell και Ellie Carpenter η Kerr συμπληρώνει την τετράδα των μοναδικών νικητών του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου από την χώρας της. Παράλληλα, με τη συμμετοχή της εκπροσώπησε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους λόγω της ινδικής της καταγωγής.

Σε ένα άθλημα που γενικά δεν φημιζόταν για την κοινωνική πολυμορφία του λόγω της έλλειψης μη λευκών προτύπων, η 27χρονη πίστευε ότι κατακτώντας τον τίτλο του Champions League με την αυτο-ομολογημένη «ινδική της χροιά», θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα κορίτσια να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Βέβαια αυτό είναι κάτι που τελικά δεν έγινε αφού η Τσέλσι ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα με το βαρύ 4-0, όμως ο στόχος της παραμένει ίδιος.

Η «κρυφή» της δύναμη…

Η Ινδία είναι μια χώρα που υπολείπεται σταθερά στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή, αποτυγχάνοντας ακόμη και να προκριθεί στο ηπειρωτικό πρωτάθλημα της Ασίας, AFC Asian Cup. Η τελευταία φορά που η Εθνική ομάδα συμμετείχε στη διοργάνωση βρίσκεται στο μακρινό 2003, οπότε καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως μια τέτοια διάκριση είναι παραπάνω από αναγκαία για τον εγχώριο αθλητισμό.

Ο πατέρας της Kerr, Roger, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του Australian Rules, γεννήθηκε στην Καλκούτα από Άγγλο πατέρα και μια Ινδή μητέρα. Η γιαγιά της, Coral, στα 80 της παραμένει έμπνευση για την 27χρονη γεμίζοντάς της δύναμη:

«Η ινδική κληρονομιά μου είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανη και ξέρω ότι η γιαγιά μου είναι πολύ περήφανη επίσης που εκπροσωπώ νεαρά κορίτσια της χώρας όποτε παίζω. Νομίζω ότι (φτάνοντας στον τελικό) ήταν μια πραγματικά ωραία στιγμή για τη νάνα μου, αλλά και η αγγλική οικογένειά μου εδώ, είναι πολύ περήφανη επίσης.

Ελπίζω να εμπνεύσω τα νεαρά κορίτσια. Το Asian Cup θα διεξαχθεί στην Ινδία τον επόμενο χρόνο και ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και να μπορέσουμε να βρεθούμε εκεί. Δεν έχω πάει ποτέ στην Ινδία, αλλά θέλω σίγουρα κάποια στιγμή να μάθω για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας μου»
.
960x0_1_2.jpg

Η δύσκολη προσαρμογή…

Ο δρόμος στην Αγγλία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για την Kerr. Η επιθετικός παραδέχεται ότι χρειάστηκε χρόνος για να προσαρμοστεί στις τακτικές διαφορές μεταξύ των στυλ παιχνιδιού στο NWSL και WSL, μια διαδικασία που πιστεύει ότι την έχει αναπτύξει σε μια πιο ολοκληρωμένη επιθετικό. «Στην Αμερική το παιχνίδι είναι κατά κύριο λόγο επιθετικό. Πολύς χώρος ανάμεσα στις γραμμές, πολύς χώρος πίσω απ’ αυτές. Εκεί δεν αντιμετωπίζεις πραγματικά «low blocks». Όταν έντεκα παίκτες βρίσκονται πίσω από την μπάλα, και προφανώς αυτοί οι χώροι γίνονται μικρότεροι και μικρότεροι για μένα».

«Νιώθω ότι έχω αναγκαστεί να παίζω γρήγορα σε στενούς χώρους και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει πολύς χώρος πίσω και απλά εκεί τρέχεις, τρέχεις, τρέχεις, ενώ εδώ το παιχνίδι είναι πολύ πιο τακτικό και πρέπει να σκεφτώ πολύ περισσότερο για το τι θα κάνω».

ce79087a336fa3905798f96ded2dfb14.jpg

Οι πράξεις της αποστόμωσαν…

Η 27χρονη Αυστραλή σκόραρε το 4ο γκολ για την Τσέλσι την Κυριακή (09/05) στη νίκη της ομάδας επί της Ρέντινγκ με 5-0. Με το αποτέλεσμα αυτό ο σύλλογος από το Δυτικό Λονδίνο εξασφάλισε για ακόμη μία χρονιά την κατάκτηση του τίτλου της Women's Super League (WSL). Παράλληλα σημείωσε έτσι το 21ο γκολ της για την φετινή σεζόν, το οποίο την χρίζει πρώτη σκόρερ του πρωταθλήματος.

Άφησε το στίγμα της ως σκόρερ και στις προηγούμενες στάσεις της. Πρώτευσε τόσο στην Αυστραλιανή W-League, όσο και στη National Women's Soccer League των Ηνωμένων Πολιτειών (NWSL) και εν τέλει η Sam σημείωσε ένα μοναδικό ρεκόρ. Έγινε η πρώτη που έχει κερδίσει το «Χρυσό Παπούτσι» σε τρεις διαφορετικές ηπείρους! Αυτή ήταν και η κατάλληλη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει σε ΜΜΕ και σε οπαδούς που αμφέβαλλαν για το αν θα μπορούσε να επαναλάβει τα επιτεύγματά της στην αγγλική WSL.

«Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Πληρώνονται για να γράφουν πρωτοσέλιδα και όλα αυτά τα πράγματα. Προφανώς έκαναν λάθος αυτή τη φορά, οπότε δεν έχω να πω κάτι. Μπορούν απλώς να μου στείλουν ένα μπουκάλι κρασί ως απολογία».

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης