Πρόσωπα

Ο Σαλάχ «σκοράρει» κατά της ισλαμοφοβίας (video)

Ο Σαλάχ «σκοράρει» κατά της ισλαμοφοβίας (video)
Τα εγκλήματα μίσους και η ισλαμοφοβία έχουν μειωθεί από τη μέρα που ο Σαλάχ ήρθε στη Λίβερπουλ, με τον Αιγύπτιο σταρ να βοηθάει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων.
Εντυπωσιακά «γκολ» κατά της ισλαμοφοβίας και των προκαταλήψεων βάζει ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Συγκεκριμένα, τα εγκλήματα μίσους στο Λίβερπουλ έχουν μειωθεί κατά 16% συγκριτικά με άλλες περιοχές της Αγγλίας, ενώ τα tweets των οπαδών των «Ρεντς» κατά των μουσουλμάνων έπεσαν κατά 50%.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε από το ακαδημαϊκό περιοδικό «American Political Science Review» εκ μέρους του πανεπιστημίου του Cambridge, κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: «Η θετική έκθεση σε διασημότητες που προέρχονται από μειονοτικές ομάδες μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές συμπεριφοράς κατά των προκαταλήψεων».

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν κάτι παραπάνω από θετική εμπειρία από τη μέρα που ήρθε ο Σαλάχ στο Μέρσεϊσαϊντ, καθώς ο Αιγύπτιος διανύει εξαιρετικά παραγωγικές σεζόν. Μάλιστα μετά την εμφατική νίκη με 5-0 επί της Πόρτο τον Φλεβάρη του 2018, οι οπαδοί της Λίβερπουλ φώναξαν ένα σύνθημα με ιδιαίτερους στίχους: «Αν σκοράρει κι άλλα, θα γίνω κι εγώ μουσουλμάνος… Αν είναι αρκετά καλός για σένα, είναι και για μένα… Καθισμένος σ’ ένα Τζαμί, εκεί θέλω να βρίσκομαι κι εγώ».


Η αγάπη των οπαδών της Λίβερπουλ σε έναν μουσουλμάνο ο οποίος έφτασε στο Άνφιλντ και έγραψε ιστορία, έφερε τη μείωση των προκαταλήψεων και μια ευρύτερη αποδοχή του Ισλάμ στο Μέρσεϊσαϊντ. Είναι φανερό πως ο οπαδός μπορεί να ταυτιστεί με ένα πρόσωπο που βοηθάει την ομάδα του ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, το βραβείο του παίκτη της χρονιάς από τους οπαδούς για τον Μοχάμεντ Σαλάχ:
Συμπερασματικά, η εξάλειψη των προκαταλήψεων πρέπει να συμβεί χωρίς να χρειάζεται ο κάθε Σαλάχ να βάζει γκολ κατά ριπάς. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως το μίσος και οι προκαταλήψεις δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο, στην κοινωνία, στη ζωή μας. Το φαινόμενο-Σαλάχ απλά μας θυμίζει το αυτονόητο.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης